Kitalálja, mi lesz az a téma, ami biztosan nem kerül szóba a mai magyar-szerb kormányülésen?

Együttes ülést tart ma a magyar és a szerb kormány Budapesten.

A kormányüléssel kapcsolatban Orbán Viktor magyar és Ana Brnabic szerb miniszterelnök kora délután sajtónyilatkozatot tesz az Országházban, majd a magyar-szerb üzleti fórum lezárásaként beszédet mondanak.

Hasonló kormányzati csúcstalálkozót legutóbb 2016 novemberében rendeztek a dél-szerbiai Nisben. Orbán Viktor akkor azt mondta: az elmúlt években a magyar-szerb gazdasági együttműködés politikai feltételeit megteremtették, most itt az ideje gyakorlatiasnak lenni, hogy mindkét országot szolgáló beruházások jöjjenek létre. Az üzleti fórumon pedig arról beszélt, hogy a jövő, az üzlet, a profit és a gazdasági lehetőségek Közép-Európában vannak, a következő évek nagy sikertörténete Közép-Európa, a visegrádi országcsoport lesz, itt vannak és lesznek az igazi nagy gazdasági lehetőségek, amelyekhez Szerbia is kapcsolódhat.

A délvidéki magyarok problémáira, az elszakított területen élő honfitársaink megvédésére, illetve egy esetleges autonómia kiharcolására szokás szerint egy szóval sem utalt.

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar kormány közép-európai szövetségépítésben gondolkodik, ilyen politikát folytat, és ebbe a sorba illeszkedik a magyar-szerb kormányülés is.

A délvidéki autonómia és magyar érdekképviselet ügyét ő sem tartotta fontosnak megemlíteni.

Orbán Viktor és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSz) elnöke hétfőn a kormányzati csúcstalálkozóról is egyeztetett Budapesten. A megbeszélésen kiemelték: a két ország együttműködése folyamatosan mélyül, és egyre konkrétabbá válik, egyre több területre terjed ki.

Minő meglepetés, ezen a találkozón sem volt szó a Szerbiában élő magyar kisebbség helyzetéről, amit még Pásztor István sem tartott fontosnak fölvetni, szóval nem kell hozzá nagy fantázia, hogy megjósoljuk, a mai ülésen mekkora súlyt kap majd a kérdés...

(Képünk illusztráció)

Ebben a szituban nem ő csenget: A Délvidéken Pásztor István lesz a Fidesz postása

Rövid összefoglalóban adta hírül az MTI Orbán Viktor miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének hétfői egyeztetését. Ebből mindössze annyit derült ki, hogy szó esett a magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozóról, a gazdaságfejlesztési programokról és a magyarországi választásokról is. Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője úgy sejti, több is van a háttérben.

Forrás
MTI nyomán
Elsősorban a helyiek hangja szeretne lenni az Országgyűlésben a Dunaújváros és térsége időközi választásán bizalmat kapott Kálló Gergely. A Jobbik-frakció új tagja „vasakarattal” kíván küzdeni a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, de szívügyében, az ifjúságpolitikában is fel fog szólalni.