95 százalékos kedvezménnyel kapja a plakátokat a Fidesz

Hol vagy ilyenkor kedves Állami Számvevőszék?

Garancsi István cége üzleti alapon nehezen értelmezhető árengedményt adott a választási kampány idejére a lámpaoszlopos elefántfül reklámtáblákra. A hirdetési helyek a kampány első napjára el is fogytak - írja a 24.hu.

Az ESMA Zrt. a választási kampány teljes időtartamára csupán 10 ezer forintos bérleti díjat számol fel a közvilágítási oszlopokra szerelt lengőkaros reklámtábláiért. Ezzel a megdöbbentően alacsony árral gyakorlatilag 95 százalékos engedményhez juttatta azokat a pártokat, amelyeknek sikerült leszerződniük a meglevő reklámhelyekre - írja a portál.

Ezek után nem csoda, hogy el is fogytak a helyek.

Az Orbán Viktor jó barátja, Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. a normál üzletmenetben legkevesebb egy hónapra köt szerződést a partnereivel. A népszerű nevén elefántfülnek titulált lengőkaros szerkezet havi díja a múlt évben 90 ezer, az idén januártól 110 ezer forint. Az 50 napos kampányidőszak – mivel minden megkezdett hónapra teljes díjat kell fizetni – valójában két teljes hónapra szóló szerződésnek felel meg. Ez a jelenleg érvényes listaár szerint 220 ezer forint lenne.

A cég azonban megelégszik a 220 ezer forint 4,5 százalékával, és ezzel nagy segítséget nyújt a törvényi keretek miatt hivatalosan szűkös kampánykerettel dolgozó pártoknak.

A kampányköltéseket szabályozó törvény maximálisan 995 millió forint kampánykiadást engedélyez egy-egy pártnak, amiről később el kell számolni az Állami Számvevőszéknek. Ebben az esetben azonban nem jutna pénz az elefántfüleknél rendszerint sokkal drágább óriásplakátokra, tévés reklámokra, kampányrendezvényekre és az egyéb kiadásokra, nyomtatványokra, postai küldeményekre.

A 24.hu megkérdezte az ESMA Zrt.-t, hogy mely pártokkal kötött szerződést, és azok milyen arányban részesednek a reklámhelyekből. A cég a portállal közölte, hogy négy párttal szerződtek, de sem a szervezetek nevét, sem a rendelések nagyságát nem árulták el.

Az biztos, hogy az elefántfüleken óriási mennyiségben jelentek meg: a Fidesz plakátai.

Viszont az MSZP már nyilvánosságra, hogy 3300 helyet vásárolt az ESMA-tól, de a szocialista plakátokat csak később helyezik majd ki. A lap információi szerint az LMP is foglalt 2000 helyet.

Az óriási kedvezmény természetesen felveti a tiltott párttámogatás kérdését is, kíváncsian várjuk az ilyen esetekben nagyon szorgalmas Állami Számvevőszék korrekt vizsgálatát. 

Ja, nem.