Török Gábor: Az ellenzék elhiheti, hogy nem reménytelen a helyzete

Magas részvétel mellett mit sem ér a Fidesz-tábor egysége.

"Nagyon meg lennék lepve, ha a következő napok nem erről szólnának. Hódmezővásárhely ebből a szempontból módosíthatja a 2018-as parlamenti választás peremfeltételeit: mostantól az ellenzék elhiheti – akár így van, akár nem -, hogy nem a régi mérkőzésen játszik, ahol nincs esélye győzni, hanem egy olyan új meccs kezdődik, ahol, ha okos taktikával lép pályára, nem reménytelen a helyzete" - írja blogján a politikai szakértő.

Török szerint, bár a Fidesz veszített tegnap, a bázisa továbbra is egyben van:

igaz, hogy számszerűen több szavazatot is kapott a jelöltjük, mint a legutóbbi két választáson, ugyanakkor a magas részvétel miatt ez így sem volt elég.

"A mozgósítás tehát nem volt teljesen sikertelen a kormányoldalon, a meglepetést nem a Fidesz jelöltjére leadott szavazatok száma jelenti, hanem a magas részvételhez vezető ellenzéki előretörés. Márki-Zay olyan szavazókat tudott behozni, akik egy más felállásban bizonyára otthon maradtak volna, vagy esetleg a Fideszre szavaznak" - véli a politológus.

Török szerint az is kiderült, hogy a nem fideszes szavazók véleménye nehezen mérhető:

saját bevallása szerint ő maga két olyan belsős kutatásról is tud, amelyek 60 százalék feletti fideszes győzelmet jósoltak.

Török Gábor hozzátette, hogy szerinte a választás valójában Lázár Jánosról szólt, akinek akár a politikai jövőjét is veszélyzetetheti a mostani eredmény:

"További kérdés, hogy miként érinti ez a kudarc a politikus további karrierjét."

"Ma Hódmezővásárhely megmutatta: a közvélemény-kutatásokat ki lehet dobni a kukába"

"Életemben nem láttam ennyi felnőttet sírni, én is azt teszem"- kezdte beszédét Dr. Márki-Zay Péter, miután kiderült, hogy legyőzte a Fidesz jelöltjét, a város alpolgármesterét, Hegedűs Zoltánt. Minden választónak - függetlenül attól, hogy kire szavazott - megköszönte a választási részvételt. "Ma Hódmezővásárhely megmutatta, azért a víz az úr"- mondta.