Die Presse: Kurz nem akar Orbán és a V4-ek által sarokba szorulni

A magyar miniszterelnök az Osztrák Szabadságpárton keresztül udvarol Ausztriának.

A konzervatív, kormányközeli Die Pressének külpolitikai rovatvezetője szerint a magyar miniszterelnöknek nagyon is szüksége lehet európai barátokra, ezért viseli szívén, hogy az osztrák kormánnyal jó viszonyt ápoljon.

Christian Ultsch "Ahogyan Orbán körbeudvarolja Kurzot és az FPÖ-t" című cikkében emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor január 30-án tett látogatást Sebastian Kurznál Bécsben, most pedig ő invitálta az osztrák kancellárt március 9-re, Budapestre. Orbán abban az időpontban akarja vendégül látni a visegrádi miniszterelnököket is.

Ultsch a cikkében azt írta: Kurz egyelőre gondolkodik, a látogatása ugyanis kényes lehet, hiszen Orbán Viktor az országgyűlési választási kampány közepén van. A magyar miniszterelnöknek egy EPP-pártbarát (Európai Néppárt) segítsége viszont pont kapóra jönne a választások előtt.

Kurz azonban nem akar Orbán és a visegrádi államok által sarokba szorulni.

Ezzel ellentétben az osztrák kancellár koalíciós partnereinek (az Osztrák Szabadságpártnak – FPÖ) nincs ilyen érintkezési aggodalmuk. Heinz-Christian Strache alkancellár és Norbert Hofer közlekedési miniszter megegyeztek Orbánnal január végén a magyar nagykövetségen, Bécsben, hogy kétoldalú találkozókat fognak tartani.

Az osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl ma találkozik Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, a megbeszélések fókuszában Ausztria EU-s elnöksége lesz, illetve az osztrák külügyminiszter olyan témákat is fel fog vetni, amelyekben Magyarország és Ausztria nem értenek egyet – tette hozzá Ultsch. Ezek között lehet a családi pótlék indexálása, a paksi atomerőmű és a Stop Soros törvénycsomag.

De Ultsch szerint Karin Kneissl külügyminiszter a kétoldalú kapcsolatok erősítése céljából előkészítheti a szintén FPÖ-s Herbert Kickl belügyminiszter és Norbert Hofer közlekedési miniszter budapesti látogatásának alapjait is. Valószínűleg az elmúlt száz évben nem volt annyi közös terv Ausztria- és Magyarország között, mint most – vélekedett Christian Ultsch.