A nap vicce: „kemény versenytárs” volt Tiborczéknak a testvércég

Egy szlovákiai vállalkozás révén bukott ki a szoros összefonódás.

A Magyar Nemzet február végi cikke írta meg, hogy Felcsúton Tiborcz István iskolatársának, barátjának és üzlettársának, Hamar Endrének cége, a Sistrade Kft. üzemelteti a közvilágítást. Ám nemcsak üzemelteti, hanem – sok más településhez hasonlóan – a pályázat lebonyolításában is segédkezett, melynek kivitelezését végül az U Light Kft. nyerte el. A 24.hu most azt írja, az OLAF által vizsgált 35 projektből összesen hét esetben bukkant fel az U Light neve.

A portál kiderítette, az U Light tulajdonosai révén igencsak szoros kapcsolatban áll az Eliosszal, gyakorlatilag testvércégként kezelhetők. Nézzük hát a jelenlegi határokon átnyúló céghálót!

2015. február 27-én 3 cég Pozsonyban megalapította az Elios Slovakia s.r.o. nevű vállalkozást. Az egyik alapító az S Commerce s.r.o., melynek tulajdonosa és ügyvezetője Marián Jelinek szlovák állampolgár. A másik cég az E-E-E Led Lighting s.r.o. Ennek tulajdonosa az E-E Led Lighting, mely addig és azóta is Eva Timoránszká tulajdonában áll. Ám az E-E-E Led Lighting ügyvezetője egy bizonyos Marián Dostál, aki viszont már 2014. decembere óta résztulajdonosa volt az U Light Kft.-nek is. A harmadik alapító pedig maga az Elios Innovatív Kft., melyben ekkor még (a Green Investments & Solutions Kft. tulajdonosaként) 50 százalékos tulajdonrészt birtokolt Tiborcz István, Orbán Viktor veje. Mint ismert, Tiborcztól csak két hónappal később, 2015. április 28-án vette meg a Green Investments & Solutionst, így az Elios felét a West Hungária Bau leányvállalata, a WHB Befektetési Kft. nagyságrendileg 3 milliárd forintért.

Nem osztalékként, de Orbán veje csaknem 3 milliárdhoz jutott hozzá az Elios révén

Napok óta megy a találgatás, Tiborcz István mekkorát kaszált az Eliosban levő cégének eladásából. Lapunk átnézte a céghálóban levő vállalkozások éves beszámolóit, cégbírósági iratait, amiből kirajzolódik: üzlettársainak cége, a West Hungária Bau Kft. révén jutott hozzá nem kevés pénzhez, mikor eladta az Elios résztulajdonosát, a Green Investments & Solustionst.

Az Elios Slovakia s.r.o.-ban a magyar Elios 60, míg a két szlovák cég 20-20 százalékban volt tulajdonos. 2015. május 1-jén az E-E-E Lighting tulajdonosi szerkezete átalakult: az E-E Lighting kiszállt, és 21 százalékban az U Light, 31 százalékban az U Lightban is tulajdonos Dostál, míg 48 százalékban Gabriel Stanko lett az üzletrészek birtokosa.

2015 novemberében az Elios Slovakiából kiszálltak a szlovák cégek, 80 százalékban az Elios Innovatív Kft., míg 20 százalékban az U Light Kft. lett a tulajdonos. 2016. január végén újabb tulajdonosváltás: az Elios Innovatív Kft. üzletrészét Tiborcz István üzlettársa és barátja, Erdei Bálint cége, a Woody Holding Kft. vette meg. (Az Elios jogelődjeit, melyek később ES Holding néven egyesültek, Erdei Bálint és Tiborcz István közösen alapították.) A Woody Holding sem sokáig volt a szlovák Eliosban, 2016. május 18-án az ugyancsak Erdei által tulajdonolt Elios International Kft. lett 20, Marián Dostál 30, míg az U Light Kft. 50 százalékban az Elios Slovakia s.r.o. tulajdonosa.

Világos tehát, hogy Marián Dostal személyén keresztül a Hamar- és Tiborcz-féle Elios a felvidéki terjeszkedés kezdetétől kezdve üzleti partnere volt az U Light Kft.-nek.

Miért is érdekes ez?

A 24. hu felhívja a figyelmet, hogy az U Light több alkalommal az Elios „versenytársaként” indult el egy közvilágítás-korszerűsítési projekten. Így történt például Sárváron is, ahol az Elios mindössze 365 ezer forinttal adott olcsóbb ajánlatot, mint az U Light nevű „versenytárs”. Hatvanban és Mórahalmon pedig az előkészítő munkában adott be pályázatot az U Light, de a tender nyertese akkor az a Sistrade Kft. lett, mely az Elios másik tulajdonosának, Hamar Endrének a vállalkozása.

Az OLAF által vizsgált 35 ügyben az U Lightra jól láthatóan a „pofozógép” szerepét osztották. Később azonban igencsak megindult a szekér! Mohácson (a Bi Metall Kft.-vel közösen) megnyerték az ugyancsak uniós támogatással megvalósult közvilágítási projektet. Komlón épp az Eliost legyűrve nyert tendert az OLAF által is csalásgyanús cégnek minősített Simó Kft.-vel együtt. 2015 őszén Békéscsaba és Sopron közvilágításának kivitelezését nyerte el, 2015 decembere és 2016 novembere között pedig négy budapesti projekt nyertese volt. 2016-2017-ben Fertőszéplakon, Dombóváron és Szilben is az U Light lett a befutó.