Elvitték a rendőrök az Elios-botrány váci iratait?

Költségvetési csalás a gyanú.

Rendőrségi lefoglalás a városházán – írja Facebook-bejegyzésében a Vácért Lokálpatrióta Egyesület. A helyi civil szervezet azt taglalja, „hosszas, sok jogi csűrés-csavarást tartalmazó levelezés után a holding (a város üzemeltetéséért felelős önkormányzati cég – a szerk.) megengedte Ferjancsics Lászlónak (az Együtt váci önkormányzati képviselője – a szerk.), hogy betekintsen a 2013-as és 2014-es beszerzési és közbeszerzési anyagokba, mely lehetőséggel csütörtökön élt is a képviselő”. Ám azóta – folytatódik a közösségi oldalon írt poszt – nem tudnak újabb lehetőséget biztosítani a betekintésre, mert a kért közbeszerzésekre vonatkozó iratanyagokat az önkormányzathoz továbbították, és a holding információja szerint

azokat a mai napon a rendőrség lefoglalta.

Vácott ugyancsak Orbán Viktor vejének cége kivitelezte a közvilágítás-korszerűsítést, de külön csavart ad a történetnek, hogy „véletlenül” több mint 200 olyan lámpa munkájából is gazdagodott az Elios, melyekhez nem nyúlhattak volna. Azokat ugyanis – ugyancsak uniós pénzből – néhány évvel korábban cseréltek le és még úgynevezett fenntartási időszakban voltak.

Elios-ügy: "Nem figyeltek oda", ezért megint felújították a lámpák egy részét

Az Eliosszal Vácon olyan lámpákat is lecseréltetett az önkormányzat, amelyeket mindössze néhány évvel korábban szereltek fel, szintén uniós pénzből - ez derül ki a Hír TV által megszerzett dokumentumokból. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezért 20 millió forintot vissza is kért a fideszes vezetésű Váctól.

Érdeklődésünkre a rendőrség nem cáfolta az iratok lefoglalását. Mint válaszukban fogalmaznak, az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség a nyomozati cselekményekről bővebb tájékoztatást nem ad.

A leghatározottabban fel kell lépni a korrupció minden formája ellen. Aki korrumpálódott, annak bíróság előtt kell felelni – jelentette ki az Alfahír kérdésére Fehér Zsolt, a Jobbik Vácot is magába foglaló Pest megyei 4. választókerület országgyűlési képviselőjelöltje.