Rákérdeztek a magánegészségügyre, erre összezavarodott a kormány

Vagy nem értenek hozzá, vagy valamit nagyon titkolnak.

Az MSZP-s Szakács László és Mesterházy Attila amiatt fordult az egészségügy mai állapotáért is felelős Balog Zoltán humánminiszterhez, mert a magyar állampolgárok ma már többet költenek az egészségügyre a „saját zsebükből”, mint amennyi az egy főre eső állami kifizetés.

Három kérdést tettek fel az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) vezető politikusnak:

  1. Terveznek-e a nagyobb szerepet szánni a magánegészségbiztosítók számára a mostani, „űrkitöltő” szerep helyett, például a jelenlegi állami biztosítási csomag által lefedett szolgáltatások körének csökkentésével?
  2. Tervezik-e a kórházak állami tulajdonban tartását, vagy itt is nagyobb hangsúlyt fog kapni a magántőke, mint ahogyan azt a Semmelweis Egyetem magánklinikája esetén láthattuk?
  3. Milyen tendenciát támogat a Kormány a magán- és állami egészségügy egymáshoz mért viszonyában?

Ezekre a kérdésekre lehetett volna érdemi és demagóg választ is adni, azonban egyik sem következett be. Egyszerűen egészen másról beszélt Rétvári Bence államtitkár.

Egyrészt rögzítette, hogy egy csomó vidéki kórházat és mentőállomást felújítottak, erre 500 milliárdot költöttek (ez persze nem állította meg az orvosok és az ápolók elvándorlását), majd ígéretet tett arra, hogy Pest megyei ellátórendszer fejlesztésére is sor kerül, ahol három centrumkórház, 28 társkórház és számos szakrendelő újulhat meg összesen 700 milliárd forintból.

Majd még betolt egy kis propagandát a várólisták csökkentéséről, amelyre 2010 óta összesen 19,971 milliárd forintot töltöttek (csak a mihez tartást végett, a Puskás Akadémia 20111 és 2015 között 10 974 644 000 forint tao-pénzhez jutott, de 2017-ben is leesett 5,39 milliárd forint).

Az EMMI államtitkára szerint mindezekből kiderül, hogy "továbbra is kormányzati szándék az egészségügyi szolgáltatók állami tulajdonban tartása, az állami és a magánegészségügy világos szétválasztása, és ezzel együtt az állami szerepvállalás további erősítése."

És ennyi!

Vagy nem értenek hozzá, vagy valamit nagyon titkolnak.