Az osztrákoknak nagyon nem tetszik a Bécset érő fideszes médiaössztűz

Orbánék 100 ezer magyar megélhetését és az uniós támogatásainkat kockáztatják.

A Die Presse felidézi Lázár János hírhedt bécsi Facebook-videóját, melyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter diplomáciai fogalmatlanságáról tanúbizonyságot téve bírálta az osztrák fővárost. A vezető osztrák sajtóorgánum azt is kiemeli, hogy azóta

Bécsben szinte tapintható a fideszes politikus kijelentéseit kísérő harag.

A cikk azt is felidézi, hogy a Lázár-videó után két nappal a kormányközeli Századvég olyan közvélemény-kutatást tett közzé, ami szerint az osztrákok többségének nem tetszik a bevándorlás, és félnek annak következményeitől, majd hozzáteszi:

sem a videó, sem a kutatás időzítése nem volt véletlen, ahogy az sem, hogy azóta szünet nélkül a "veszélyes Bécs" rémképe ömlik a magyar kormánymédiából.

A szerző szerint ugyanis Orbán Viktor ezzel akarja erősíteni magáról azt a képet, hogy csakis ő képes megvédeni Magyarországot attól, hogy "a problémás nyugati országok" sorsára jusson, sőt már az osztrák polgárok őrangyalaként is szeretné láttatni magát, aki rámutat a problémáikra.

Itt a bécsiek válasza Lázár videójára- cetliket ragasztanak a magyar autókra

Lázár János bécsi videója nagy médiavisszhangot kapott, az osztrák sajtó is rengeteg cikkben ítélte el a magyar kancelláriaminiszter performanszát. Ahogy várható volt, a kint élő magyarokon csattan az ostor. Lehet, a kormány úgy gondolta a kivándorolt fiataljaink hazahozását, hogy minden célállomásról kiutáltatja őket.

Médiaössztűz

A cikk kiemeli, hogy a lejáratásban a véletlen is nagyban segítette a magyar kormánypártot, hiszen rögtön Lázár látogatásának másnapján egy afgán bevándorló késelt az osztrák fővárosban, erről pedig a közszolgálati televíziótól kezdve a teljes kormánypárti médiagépezet kéjes örömmel számolt be, elítélve a Lázár János kijelentéseit követő "álszent" felháborodást.

A szerző jogosan kéri számon, hogy a Fidesz-közeli médiumok beszámolóik során nem bajlódnak az újságírói etika vagy objektivitás alapjaival:

szakértők és hivatalos szervek megkérdezése nélkül, hasraütés-szerű kinyilatkoztatásokat és teljesen egyoldalú riportokat közölnek az osztrák helyzetről, nem törődve azzal, milyen következménye lesz ennek Ausztriában.

A kormánypárti propagandagyárak ráadásul csak a baloldali elítélő véleményeket, illetve azt emelik ki, hogy Sebastian Kurz kancellár nem kritizálta a lejárató videót, a jobboldali kritikákat ellenben nagyvonalúan elhallgatják.

A Die Presse azt is kiemeli, hogy Ausztria is felkerült a migránsozó kormánykommunikáció feketelistájára, melyen eddig Belgium, Franciaország és Svédország szerepelt elrettentő példaként.

Orbán a jószomszédi kapcsolatokat is egy lapra tette fel

Azt már mi jegyezzük meg, hogy Orbán Viktor nagy rizikót vállalt azzal, hogy ilyen nemtelen eszközökkel szeretne immár Ausztria védelmezőjeként is feltűnni:

hivatalosan ugyanis a magyar kormányfő mindent elkövet, hogy a jobboldali osztrák kormány kegyeibe férkőzzön, ugyanakkor a miniszterelnök képtelen levetkőzni narcizmusát és cezaromániáját.

Orbánt ismerve valószínűleg fiatal kora miatt amúgy sem tartja sokra osztrák kollégáját, a migránsválságból kiindulva pedig - eléggé botor módon - minimum gyenge államnak véli Ausztriát; valószínűleg ezért merte egyfajta paternalista gőggel ráuszítani médiabirodalmát a szomszéd országra.

A "sógorok" viszont keményen visszaadhatják a kölcsönt, hiszen senki sem szereti, ha minden ok nélkül elkezdik besározni, az osztrákok pedig korántsem olyan súlytalanok, amennyire azt Orbán Viktor hiszi.

Ausztria ugyanis épp az uniós kohéziós alapok drasztikus csökkentéséért lobbizik nyugaton, ami igencsak érzékenyen érintené hazánkat, és amihez már a V4-ek közül is talált potenciális szövetségeseket:

Hollandia, Svédország biztosan támogatja az elképzelést, Csehország és Szlovákia pedig szintén érdekelt lehet egy ilyen törekvés sikerében.

Ha mindez nem lenne elég, akkor a kormánykoalícióban résztvevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) már eddig is erőteljesen forszírozta, hogy meg kéne nehezíteni a magyarok ausztriai munkavállalását,

amivel közel 100 ezer honfitársunk megélhetését lehetetleníthetik el (nem csak a kivándoroltakét, hanem azokét is, akik a nyugati megyéinkből járnak át hozzájuk dolgozni).

A Fidesz-kormány rövidlátó arroganciájának köszönhetően pedig nagyon is valószínű, hogy az osztrákok ezt követően ott tesznek majd keresztbe nekünk, ahol csak tudnak. Április 8-án viszont ezt is megköszönhetjük Orbán Viktornak.

Lázárt keményen a szőnyeg szélére állította az osztrák kancelláriaminiszter

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján próbálta szépíteni a valóságot Gernot Blümel osztrák kancelláriaminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésével kapcsolatban. A Fidesz politikusa valószínűleg arra számított, hogy senki sem olvassa majd itthon Blümel verzióját a "jó hangulatú" telefonbeszélgetésről, illetve az osztrák politika újabb reakcióit.