Fidesz-irodában másolt aláírásokkal gyanúsították meg, és jelentették fel a tapolcai Fidesz-jelöltet

Mi történhetett? Igazat írnak a feljelentésben?

A lap birtokába került, a tapolcai rendőrkapitányságnak címzett feljelentés azt állítja, hogy mintegy 849 esetben nem azoknak a polgároknak az aláírása szerepel Fenyvesi Zoltán ajánlóívein, akiknek az adatait felvezették rájuk. Ez azt jelentheti, hogy ezeknek az embereknek valahonnan megszerezték az adataikat, majd odahamisították az aláírásaikat.

A feljelentés szerint a hamis aláírásokat a helyi Fidesz-irodában másolta az ívekre négy, eddig még meg nem nevezett ember. Úgy tudjuk, a feljelentő később akarja megnevezni őket. A dokumentum szerint a választópolgárok adatai a korábbi,

a rezsicsökkentés melletti, a „betelepítés” elleni aláírásgyűjtésekből származnak.

A feljelentő és a Magyar Nemzet által megkérdezett választókerületi választási iroda tájékoztatása között azonban némi eltérés mutatkozik: a feljelentő szerint ugyanis Fenyvesi hétfő reggel 8:20-kor felvett a választási irodán 400 ajánlóívet, majd kedden 13:10-kor le is adta azokat. A feljelentő úgy számol, hogy ívenként 8db aláírással ez 3200 ajánlást jelent 29 óra alatt, ami irreálisan soknak tűnik.

A választási iroda viszont azt mondta, a 400 ajánlóívből csak 125 darab volt kitöltve, a többit üresen adta vissza a jelölt. Ez elvileg pont ezer aláírást jelentene, ami még mindig elég sok. A testület viszont nem vizsgálta meg mindet, mert a kötelező 500 felett, 553-nál abbahagyták a számomlást, hiszen felesleges.

Emiatt viszont felmerül a kérdés, hogy ha valóban így történt minden, akkor a feljelentő milyen 849 hamis aláírásra hivatkozott. A lap megkeresésére a Veszprém Megyei Főügyészség közölte, a feljelentés március 19-én, hétfőn érkezett meg a Tapolcai Járási Ügyészséghez. A törvény szerint az ügyészségnek ettől számítva három nap áll a rendelkezésére, hogy döntsön a nyomozásról.

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre. Leszögezte: bízik a választás tisztaságában, a feljelentésről a médiából értesült.

Mint arról nemrég beszámoltunk, lapunk birtokába jutott egy levél, amiben Fenyvesi Zoltán, Veszprém megye 3. számú választókerületének fideszes jelöltje arra kéri a címzetteket, hogy segítsenek neki aláírásokat gyűjteni és szórólapozni, mert nem szeretné, hogy „2002, 2015 vagy a hódmezővásárhelyi fiaskó megismétlődjön”. 2015-ben a jobbikos Rig Lajossal szemben vesztett a választásokon, Hódmezővásárhelyen pedig a Jobbik által támogatott Márki-Zay Péter lett polgármester a fideszes fellegvárban. Fenyvesi fő kihívója ezúttal is a jobbikos egészségügyi szakember, Rig Lajos lesz.