Ez már nem a jövő, hanem a jelen sportja

Nagyjából egybehangzó vélemény, hogy a hétvégi V4 Future Sports fesztivállal fellőtték Magyarországot az esport térképre, de tényleg fel kellett lőni, vagy már eddig is ott voltunk? Milyen hangulat és a színvonal uralkodott a BOK Csarnokban? Az ország eddigi legnagyobb esport rendezvényén jártunk.

Túlzás

Az eseményt Deutsch Tamás, a kormány internetmindenese nyitotta meg, aki szerint az esport és a jövő megérkezett hozzánk. Tényleg megérkezett, de nem most és nem ezzel fesztivállal. Itthon is évtizedes múltra tekint vissza videojáték-kultúra, szóval nem most eszméltünk rá, csak a kormány most tolt bele pénzt.

Az meg egyszerű csúsztatás, hogy még a régió sem látott ekkora esport-eseményt. A környező országokban Katowice ennek a műfajnak a központja, ahol sokszor százezer néző van a versenyeken. Az viszont kétségtelenül igaz, hogy az esport térképen már valamivel vastagabban van írva Budapest neve.

Beszállt az állam

Örülünk neki, hogy a kormány is észrevette, az esport minimum a jövő, de inkább már a jelen. Annak is örülünk, ha ezt pénzzel is hajlandók kifejezni. Azt viszont reméljük, hogy nem történik meg, ami az olimpia kapcsán is lezajlott. Kérjük a mindenkori kabinetet, hogy a túlzott állami nyomulással ne tüntesse fel rossz színben ezt a remek sportot és kifizetőhelyet se próbáljon belőle csinálni.

A V4 Future Sports eseményt kétmilliárd forinttal öntötte nyakon a kormány, így értelemszerűen hozzájuk közeli cégek is a szervezők között voltak, mint például a New Land Media Kft., de ebbe most nem megyünk bele, nem ez a cikk témája.

Sokan játszanak

Magyarországon nagyjából egymillió ember használ rendszeresen videojátékokat, az aktív esportolók 250 ezer fő körül lehetnek.

A kétmilliárdos támogatásból 300 milliót elvitt a pénzdíj, ami kimagaslóan erős díjazás ezen a területén. Érzékeltetésként, hogy mekkora összegről van szó: tavaly a Szigetet megcsinálták alig több mint hatmilliárdból.

Hangulat

Az érdeklődők szempontjából nyilván autentikus volt az egész. Rengeteg, különböző játékokból ismert karakternek beöltözött arccal lehet találkozni, nagyon sok stand volt, rengeteg mindent ki lehetett próbálni.

Aki akart, vásárolhatott is, akár játékot, akár konzolt, akár figurákat vagy ruhákat.

A Virtus.pro egyik játékosa Jarosław "Pasha" Jarząbkowski a CS:GO döntő előtt a közönséget lázba hozva, tökéletesen megfogalmazta a lényeget, mikor azt mondta, hogy, hogy

nem a barátaim, a testvéreim vagytok.

Remek PR-húzás és jót is tett a nézőszámnak, hogy ingyenes volt a belépés, ennek ellenére nehezen indult be a sztori. Pénteken nem voltak túl sokan, szombaton a FIFA döntőre nagyjából megtelt a kisebbik terem, vasárnap viszont már tényleg extázis uralkodott a nagyteremben, a CS utolsó meccsein, különösen a döntőben. Igazi sporthangulat volt, őrjöngéssel, szurkolással, érzelmekkel. Számokban ez 2-3, maximum 4 ezer embert jelenthet, ami lássuk be, több mint a legtöbb labdarúgó NB1-es bajnokin.

Látszott, hogy van pénz a szervezésben, a színpad, a kivetítők, a technika, tökéletes és magas színvonalú volt. A kommentátorok munkája szintén.

Versenyszámok

A Counter-Strike GO és a League of Legends természetesen itt is megkerülhetetlen volt, mint gyakorlatilag minden esport versenyen. A Clash Royale képviselte a mobil platformot, a FIFA meg körülbelül a nagyközönség miatt került be a számok közé.

Igazi világsztárokra viszont nem lehetett számítani, a régiós jelleg miatt. A szervezők ezt nagyon okosan orvosolták: a CS:GO versenyeire külön meghívtak négy csapatot, akik azért rendelkeznek kelet-európai kötődéssel.

Így érkezett Budapestre a világranglista első és harmadik helyezettje, a Faze Clan, valamint a Mousesports, utóbbi meg is nyerte a vasárnapi döntőt.

A legjobbak:

  • LOL döntő: eSuba (CZ) vs. Illuminar (PL)
  • FIFA döntő: Gabinho (H) vs. Riptorek (PL)
  • CS:GO döntő: Mousesports vs. Virtus.Pro
  • Clash Royale döntő: Wrobelek (PL) vs. BloodyDave (PL)

Magyar bajnok

A FIFA18 bajnoki címét a Gabinho néven versenyző Szirtesi Gábor nyerte, pedig nem tartották számon az esélyesek között. 1684-en jelentkeztek erre a viadalra, közülük lett első Szirtesi.

Gabinho tényleg óriásit ment, nem csak a neki hazai Xboxon, hanem PS4-en is győzött, ami egyébként 12,5 millió forint jutalmat ért.

Ami nem volt jó

Amit mi nagyon hiányoltunk, és ami talán bevonzhatott volna olyan arcokat is, akik alapvetően nem játszanak túl sokat, vagy úgy érzik már kinőttek a videojátékok világából, talán eljöttek volna felfedezni, hogy ezen a műfajon soha nem lehet túllépni. Ez a rendezvény nem csak gamereknek lett kitalálva, más is jól érezhette magát ott.

Szóval a reklámokra gondolunk. Mi nem igazán találkoztunk az eseményt hirdető reklámokkal. Na jó, személyesen én igen, de ez kivételes, mert 34213-féle gamer oldalt követek, így ha el akartam volna kerülni, akkor is az arcomban landolt volna a V4. Óriásplakát, televíziós reklám, vagy hasonlók nem voltak. Pár ezer ember kilátogatott, de ez nagyjából pont azt a szubkultúrát fedte le, akik egyébként is mozognak ebben a világban, de újakat nem vonzottak be szerintünk.

Ami még szomorúbb, hogy mi a releváns, nemzetközi esport oldalakon sem találkoztunk a V4-et népszerűsítő bannerekkel, cikkekkel, vagy PR-anyagokkal. Az még nagyobb baj, hogy túlzottan a rendezvény után sem láttunk beszámolókat róla.

Itt pedig körbe is értünk a gondokkal. Ahogy az elején írtuk, kérjük a mindenkori kormányzatot, ne idegenítse el az esportot a túlzott nyomulással. Csábítóvá kell tenni ezt a szegmenst, a piaci alapúságát, a nyereség lehetőségét hangsúlyozni, de ezt úgy nem lehet, hogy kétmilliárdot beletolunk valamibe, amiből aztán kijön egy olyan végtermék, amit töredék ennyi pénzből is meg lehetett volna csinálni. Ha meg már kétmilliárdot beleöltünk, akkor gurítottunk volna világhírű sztorit belőle, amihez például nem csak a régiós országokra kellett volna kihegyezni a mezőnyt.

Tipp a szervezőknek: ne hívjátok Future Sportsnak, mert nem az. Esport.

(címlapfotó: A nagyterem a CS döntő idején, Alfahír)