A Jobbik a bizonytalanok és a rejtőzködők tömegével diadalmaskodhat Dunaújvárosban

Az Iránytű elemzője szerint a baloldalnak esélye sincs.

Érdeklődésünkre a szakértő kiemelte, hogy a választókerületben több közvélemény-kutató is végzett méréseket, ám a valódi erőviszonyok értékelésénél fenntartásokkal kell kezelni azokat az eredményeket, melyek mögött nincs valódi terepmunka (ilyen például a taktikaiszavazas.hu becslésen alapuló mérése).

Kálló-Sikos Ágnes szerint a tisztánlátást tovább nehezíti a bizonytalanok és a rejtőzködők magas aránya, valamint a részvételi hajlandóság megbecslésének nehézsége:

"Hódmezővásárhely rávilágított, hogy a részvételi hajlandóságot nehéz megbecsülni - ebben a legfrissebb mérésünk szerint a Jobbik most behozta a Fideszt, ami elképesztően sokat számít -, illetve a Fideszt vélhetően rendre felülmérik a kutatók."

Több a bizonytalan, mint a Fidesz-szavazó

Ennek ellenére az Iránytű friss elemzése szerint Dunaújvárosban és környékén jelenleg a teljes népesség negyede biztosan elmenne választani, de azt még nem tudja, hogy pontosan kire húzná az ikszet.

Ez viszont több választót jelent, mint amennyi a kutatások alapján összesen a Fidesznek van.

"A teljes népesség, de a bizonytalanok, sőt a rejtőzködők között is a Jobbik megítélése nagyságrendekkel kedvezőbb, mint az MSZP-é vagy a DK-é, ami szintén a jobbikos Pintér Tamás malmára hajthatja a vizet"

- emelte ki Kálló-Sikos, majd hozzátette: mivel visszalépésekkel, ellenzéki koordinációval nem számolhatunk, a taktikai szavazás mellett a bizonytalanok mozgása lesz a döntő.

Nem kérdés, hogy a jobbikos Pintér Tamás a Fidesz-KDNP kihívója Dunaújvárosban és környékén

Fejér megye 4. számú választókerületében a Jobbik jelöltje van a legerősebb pozícióban ahhoz, hogy az ellenzéki szavazatókat begyűjtve legyőzze Dr. Galambos Dénest (Fidesz-KDNP). Elenyésző a különbség a kormánypárti és a jobbikos jelölt támogatottságában. Sőt, Pintér Tamás az elmúlt hónapban növelte szavazótáborát.

Az elemző úgy látja, hogy a taktikai szavazók révén a Jobbik akár listán is jobb eredményt érhet el a körzetben, mint a Fidesz, a biztos pártválasztók körében pedig

a kormánypárti Galambos Dénes és Pintér között mindössze 4 százalékos különbség mutatható ki.

Az elemző szerint a jobbikos siker azon fog múlni, hogy a kormányváltást akaró szavazók mekkora mértékben áramlanak a továbbiakban a legesélyesebb ellenzéki jelölt irányába.

A korábbi eredmények sem a baloldalnak kedveznek

Kálló-Sikos Ágnes azt is kiemelte, hogy Pintér Tamás már 2014-ben is jobb eredményt ért el, mint a Jobbik listája, ráadásul

mióta a ciklus közben parlamenti képviselői mandátumhoz jutott az ismertségét is javítani tudta.

Galambos kapcsán hangsúlyozta:

"nem kifejezetten erős jelölt, csak hozza a Fidesz számait, arra nem alkalmas, hogy elhódítson bizonytalanokat vagy, hogy felhúzza a pártlistát."

A fideszes bázis kapcsán az elemző arra is kitért, hogy bár aktív táborról beszélhetünk, az ő részvételi hajlandóságuk sincs kőbe vésve, és bár a kormánypárti botrányok nehezen szivárognak le a választókerület kistelepüléseinek idősebb Fidesz-szavazóiig, de ők kisebb súlyt képviselnek Dunaújváros választóinál.

Mint fogalmazott: 2014-ben jogosultak 57 százalékának otthont adó Dunaújváros szavazói adták le az érvényes szavazatok 60,3 százalékát.

A baloldal esélyeivel kapcsolatban az Iránytű munkatársa rámutatott:

"Bár Mezei Zsolt a Dunaferr szakszervezeti vezetője, nem a választókerületben él, ami növelheti a szocialista szavazók átszavazási hajlandóságát."

A DK jelöltjének helyzetét ráadásul az sem könnyíti, hogy a baloldal megítélésére számos körzetben rányomják bélyegüket a vezető baloldali pozícióért folytatott küzdelem mellékhatásai - például a helyi szervezeteik közti együttműködés hiánya és a személyes konfrontációk.

Kiemelte még, hogy a kampány intenzitása is döntő tényező lehet, mivel "a választók többsége nem közvélemény-kutatások, hanem különböző benyomások alapján dönt, a kihívó szerepet pedig a teleplakátolt utcától a rendszeres kampányrendezvényekig számos tényező erősíti".

Dunaújváros jobbikos jelöltje: valójában én képviselem a térségben lakók érdekeit

A legfrissebb mérések szerint Fejér megye 4. számú választókerületében - Dunaújvárosban és környékén - egyértelműen a Jobbik jelöltje a legesélyesebb arra, hogy leváltsa a Fidesz képviselőjét. Pintér Tamással arról beszélgettünk, mi lehet az oka annak, hogy kormánypárti ellenfele helyett már inkább hozzá fordulnak az emberek a különféle problémáikkal, illetve miért nem várható Orbán Viktor emberétől, hogy felgöngyölítse a térség országszerte hírhedt korrupciós botrányait.