Új választást!

MTI Fotó: Mónus Márton

Megkezdődött a "Mi vagyunk a többség! - Tüntetés a demokráciáért" elnevezésű, kormányellenes tüntetés. A szervezők minden eddiginél több embert várnak a rendezvényre. Kollégáink már a helyszínen. A szervezők szerint több mint százezres a tömeg, jövő szombatra új tüntetést hirdettek.

Tekintse meg Béli Balázs fotóit.

Kapott hideget, meleget a mai kormányellenes tüntetés. Sokan a határok elmosódását látják az ellenzéki pártok közös megmozdulásában, pedig az ügy, ami miatt mindenki megmozdul, nemcsak Budapesten, de a vidéki településeken és Európa nagy magyar közösségek lakta városaiban is, nem más, mint a demagógia elleni küzdelem. Az, hogy a Fidesz nem működteti, hanem játsza a demokráciát, az, hogy az adófizetők pénzéből olyan félelempropagandát épített fel, hogy nyugdíjasok ezrei rettegve hajtják este álomra a fejüket. Sok fideszes politikus is beismerte már, hogy valódi kormányzás nincs, a propaganda-gépezet azonban teljes fordulatszámon pörög. Miközben a politikai elit korrupcióban dagonyázik és viszályt szít, a nép a Nyugat és a kerítés felé tekint, vagy azért, hogy lássa megnyerjük-e a nem létező háborút, vagy azért, hogy a tébolydából kiszabadulva meglelje kényszer otthonát. Egyik sem jobb a másiknál. Azért vonul ma utcára mindenki, aki még átlát a plakáttengeren, hogy egy élhető, szellemileg és gazdaságilag prosperáló országot teremthessen, amilyet ez a nemzet már rég megérdemel.

A Jobbik felhívja a figyelmet arra, hogy fideszes provokátorok próbálják a békés tüntetést zavargássá változtatni. A párt egyben nyilvánvalóvá tette, hogy a civil rendezvény attól civil, hogy nem szólal fel azon politikus:

Jobbik: senki ne dőljön be a fideszes provokátoroknak

A Jobbik a hét elején már támogatásáról biztosította a civilek által szervezett mai tüntetést, a jobbikos politikusok, tagok magánszemélyként ott lesznek a tömegben - áll az ellenzéki párt közleményében.Mint írtják:"Minden résztvevőnek arra hívjuk fel a figyelmét, hogy a Fidesz által odaküldött provokátoroknak ne dőljünk be, őrizzük meg együtt a tiltakozás törvényes és méltóságteljes formáját."

A belvárosban óriási a tömeg. A Deák tértől egészen az Operáig zászlókat és táblákat tartó csoportokkal találhatja szembe magát, aki kimozdul ezen a napos szombat délután.

A Jobbik képviselői és szimpatizánsai már átvonultak az Opera elé. Az Árpád-sávos és nemzeti lobogók alatt az “Orbán takarodj” és a “Ria-Ria-Hungária” jelszavakat skandálják.

Az Operától a Kossuth térig vonulnak. Nagyon sokan vannak.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Lányi Örs, a tüntetés egyik szervezője és Lukácsi Katalin, korábbi KDNP-s képviselője is beszédet mond a tüntetésen - számolt be róla a Hírtv tudósítója.

Orbán, takarodj!, rénszarvas, gázszerelő, helikopter és a diktátor a tömegben legtöbbször hallható jelszavak, vagy inkább szavak. Tudósítónk megfogalmazása szerint nagyon sok a fiatal, igazi antibékemenet a rendezvény.

Az Együtt adományokat gyűjt a tüntetésen. Juhász Péter elmondta, hogy eddig 70 millió forintot gyűjtöttek össze, de még így is több mint 100 millió hiányzik ahhoz, hogy vissza tudják fizetni azt a támogatást, amit a választásokra kaptak. Az Együtt folytatni fogja. Juhász szerint az Orbán elleni ellenállás most veszi kezdetét igazán.

Árpád-sávos, magyar és EU-s zászlók ugyanazon a tüntetésen.