Új választást!

MTI Fotó: Mónus Márton

Megkezdődött a "Mi vagyunk a többség! - Tüntetés a demokráciáért" elnevezésű, kormányellenes tüntetés. A szervezők minden eddiginél több embert várnak a rendezvényre. Kollégáink már a helyszínen. A szervezők szerint több mint százezres a tömeg, jövő szombatra új tüntetést hirdettek.

Tekintse meg Béli Balázs fotóit.

A belvárosban óriási a tömeg. A Deák tértől egészen az Operáig zászlókat és táblákat tartó csoportokkal találhatja szembe magát, aki kimozdul ezen a napos szombat délután.

A tömegben megtaláltuk Vona Gábort, aki feleségével vesz részt a tüntetésen, a körülötte lévő tömeg a nevét skandálva éltette őt. Annyian próbáltak fotót készíteni vele, hogy pár percre sem tudtuk feltartani, de az este folyamán még sort kerítünk rá.

A Himnusz és az Örömóda lejátszásával véget ért a rendezvény. A tömeg továbbra is skandálja: "Mi vagyunk a többség!"

A Jobbik képviselői és szimpatizánsai már átvonultak az Opera elé. Az Árpád-sávos és nemzeti lobogók alatt az “Orbán takarodj” és a “Ria-Ria-Hungária” jelszavakat skandálják.

A Hírtv-t és a Magyar Nemzetet élteti a tömeg. Erről maga a tévé számolt be. Helyszíni tudósítójuk szerint a kormánypárti média azonosítójelek nélkül mer csak tudósítani.

Közben az MTI-nek is feltűnt, hogy a belvárosban tüntetés zajlik, csináltak is egy szép képet:

Tanulságos lehet. Például ezeket:

"Szabad választásokra készülünk, de közben a kormányzópártnak továbbra is tulajdonában vannak a megyei napilapok"

(1990)

"Világossá tettük, egy népnek joga van elkergetni a kormányt egy demokráciában is, ha az a nép akarata ellenére kormányoz"

(2007)

Sneider Tamás lánya is tüntetett, aki édesapjával, az Országgyűlés alelnökével együtt vonult. 

 

"Elsősorban azért jöttem, hogy a bátyáimat ne zárják börtönbe a Fidesz diktatúrája alatt, másodsorban azért, hogy egy demokratikus országban élhessek."

 

- mondta tudósítónk kérdésére Sneider Kitti.

Az Operától a Kossuth térig vonulnak. Nagyon sokan vannak.

Egyben felszólították a tömeget, hogy segítsék a rendőröket azzal, hogy békésen tüntetnek. A rendőri jelenlét sem nagy, ebből látszik, hogy csak hangulatkeltés volt a Ripost és a többi kormánypárti médium által híresztelt rendbontás - jelentette a helyszínről a kollégánk.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Lányi Örs, a tüntetés egyik szervezője és Lukácsi Katalin, korábbi KDNP-s képviselője is beszédet mond a tüntetésen - számolt be róla a Hírtv tudósítója.