Új választást!

MTI Fotó: Mónus Márton

Megkezdődött a "Mi vagyunk a többség! - Tüntetés a demokráciáért" elnevezésű, kormányellenes tüntetés. A szervezők minden eddiginél több embert várnak a rendezvényre. Kollégáink már a helyszínen. A szervezők szerint több mint százezres a tömeg, jövő szombatra új tüntetést hirdettek.

Tekintse meg Béli Balázs fotóit.

"Soha nem fogunk fejet hajtani a korrupt fideszes hatalom előtt" – mondja dr. Szendrő-Németh Tamás szombathelyi jogász. Mint mondta:

"Nem tudunk, nem is akarunk szabadság nélkül élni (...) Csak akkor tudjuk kivívni a szabadságunkat, ha összefogunk, ne játsszon ki minket a hatalom egymás ellen. Egy mindenkiért, mindenki egyért"

Árpád-sávos, magyar és EU-s zászlók ugyanazon a tüntetésen.

- mondta Gulyás Balázs, a netadós tüntetésekkel ismertté vált szervező.

A tömeg is skandálja: új választást! Bejelentette: jövő szombaton háromra új tüntetést jelentett be, mint mondta: még többen lesznek akkor.

"Új választást akarunk! Új és tisztességes választást akarunk, ez a kormányoldal felelőssége, erre pedig emlékeztetni fogjuk őket békésen és tömegesen. A haza jobb kormányt érdemel"

- mondta.

Kapott hideget, meleget a mai kormányellenes tüntetés. Sokan a határok elmosódását látják az ellenzéki pártok közös megmozdulásában, pedig az ügy, ami miatt mindenki megmozdul, nemcsak Budapesten, de a vidéki településeken és Európa nagy magyar közösségek lakta városaiban is, nem más, mint a demagógia elleni küzdelem. Az, hogy a Fidesz nem működteti, hanem játsza a demokráciát, az, hogy az adófizetők pénzéből olyan félelempropagandát épített fel, hogy nyugdíjasok ezrei rettegve hajtják este álomra a fejüket. Sok fideszes politikus is beismerte már, hogy valódi kormányzás nincs, a propaganda-gépezet azonban teljes fordulatszámon pörög. Miközben a politikai elit korrupcióban dagonyázik és viszályt szít, a nép a Nyugat és a kerítés felé tekint, vagy azért, hogy lássa megnyerjük-e a nem létező háborút, vagy azért, hogy a tébolydából kiszabadulva meglelje kényszer otthonát. Egyik sem jobb a másiknál. Azért vonul ma utcára mindenki, aki még átlát a plakáttengeren, hogy egy élhető, szellemileg és gazdaságilag prosperáló országot teremthessen, amilyet ez a nemzet már rég megérdemel.

A vidékiek félnek, ezért a hatalom helytartóira szavaztak - írta Márki-Zay levelében, amit a tüntetésen olvastak fel a tömeg előtt. Szerinte az ellenzéki pártokkal nem lehet leváltani a kormányt, össze kell fogni: meg kell alapítani a szabadság kis köreit, és el kell érni, hogy csatlakozzunk az európai ügyészséghez.

A Jobbik felhívja a figyelmet arra, hogy fideszes provokátorok próbálják a békés tüntetést zavargássá változtatni. A párt egyben nyilvánvalóvá tette, hogy a civil rendezvény attól civil, hogy nem szólal fel azon politikus:

Jobbik: senki ne dőljön be a fideszes provokátoroknak

A Jobbik a hét elején már támogatásáról biztosította a civilek által szervezett mai tüntetést, a jobbikos politikusok, tagok magánszemélyként ott lesznek a tömegben - áll az ellenzéki párt közleményében.Mint írtják:"Minden résztvevőnek arra hívjuk fel a figyelmét, hogy a Fidesz által odaküldött provokátoroknak ne dőljünk be, őrizzük meg együtt a tiltakozás törvényes és méltóságteljes formáját."

Még oda sem ért a tömeg, a Kossuth tér lassan tele lesz. Emlékeznek még a Guldenburgok örökségére? 

Toroczkai László a Jobbik alelnöke lapunknak kifejtette: nem örül annak, hogy a baloldallal kell tüntetnie, de a Fidesz teremtette ezt a helyzetet. Véleménye szerint a választásokon egyáltalán nem voltak sportszerűek a feltételek, hiszen a kormánypárt közpénzből kampányolt és szervezett csoportokkal rongálta a plakátokat. Ásotthalom polgármestere elmondta, hogy kétszeri polgármesterré választása során megtapasztalta már, hogy a Fidesz milyen módszereket használ. 2013-ban személyét lejárató szórólapokat terjesztettek az éjszaka leple alatt, az ilyen éjszakai kommandók most országos szinten is akcióba lendültek. "Ha nem lettek volna olyan választási anomáliák, amikről még nem tudjuk, hogy rendszerszintűek vagy egyszerűen csak hibák történtek, akkor is ki kellett volna jönnöm" - nyilatkozta portálunknak.

 

"Hiszen az látszik, hogy nyert a Fidesz, de azért kell az anomáliákat kivizsgálni, mert a kétharmad múlhat rajta. Az a sportszerűtlen, teljesen antidemokratikus választási kampány, amin túl vagyunk, tiltakozás után kiállt. Nem a baloldallal jöttem ide, hanem körülbelül kétszázezer honfitársaimmal és több tízezer jobbikossal. A tömegből rengetegen jöttek oda hozzám kezet fogni. Én több száz tüntetésen vettem részt, de minden bizonnyal ez a legszürreálisabb, amin valaha voltam. Még egyszer mondom, ezt a helyzetet a Fidesz teremtette. Nem mondom, hogy ez jó, hogy kétszázezer honfitársaimnak ki kellett ide vonulni, de szükség volt rá, és meglátjuk, hogyan tovább."

A belvárosban óriási a tömeg. A Deák tértől egészen az Operáig zászlókat és táblákat tartó csoportokkal találhatja szembe magát, aki kimozdul ezen a napos szombat délután.

A tömegben megtaláltuk Vona Gábort, aki feleségével vesz részt a tüntetésen, a körülötte lévő tömeg a nevét skandálva éltette őt. Annyian próbáltak fotót készíteni vele, hogy pár percre sem tudtuk feltartani, de az este folyamán még sort kerítünk rá.

A Himnusz és az Örömóda lejátszásával véget ért a rendezvény. A tömeg továbbra is skandálja: "Mi vagyunk a többség!"