Új választást!

MTI Fotó: Mónus Márton

Megkezdődött a "Mi vagyunk a többség! - Tüntetés a demokráciáért" elnevezésű, kormányellenes tüntetés. A szervezők minden eddiginél több embert várnak a rendezvényre. Kollégáink már a helyszínen. A szervezők szerint több mint százezres a tömeg, jövő szombatra új tüntetést hirdettek.

Tekintse meg Béli Balázs fotóit.

Az Operától a Kossuth térig vonulnak. Nagyon sokan vannak.

Egyben felszólították a tömeget, hogy segítsék a rendőröket azzal, hogy békésen tüntetnek. A rendőri jelenlét sem nagy, ebből látszik, hogy csak hangulatkeltés volt a Ripost és a többi kormánypárti médium által híresztelt rendbontás - jelentette a helyszínről a kollégánk.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Lányi Örs, a tüntetés egyik szervezője és Lukácsi Katalin, korábbi KDNP-s képviselője is beszédet mond a tüntetésen - számolt be róla a Hírtv tudósítója.

"Én is a húszas éveim elején járok, mégsem kapok milliárdos beruházásokat, mert nem vagyok Orbán Viktor veje"

- mondta Lányi Örs, a tüntetés egyik szervezője.

"Nem akarunk újabb 150 éves uralmat az országban, és újabb 48-as megtorlást" - mondta. 

Volner János a Jobbik alelnöke elmondta, hogy ez a tüntetés pártok felett kell, hogy álljon. Összefogásnak kell létrejönnie magyar és magyar között, mikor a diktatúra visszatérni látszik, és a miniszterelnök megtorlással fenyeget. Látható az is, hogy a demokratikusan gondolkodó, felvilágosult emberek Orbán rendszerének végét akarják, hogy ne a korrupció legyen a politika hajtóereje, mint a Fidesznél, hanem a magyar emberekért való tenni akarás.

Az alelnök azt mondja, hogy a kritikák ellenére azért tüntetnek együtt a baloldallal, mert nem hagyhatják, hogy hazugságba taszítsák a kormánypártok a sajtót és megvezessék az embereket. Olyan tájékoztatás szükséges, ami alapján az lakosság felvilágosultan, kellő információ birtokában mehet el szavazni.

Orbán, takarodj!, rénszarvas, gázszerelő, helikopter és a diktátor a tömegben legtöbbször hallható jelszavak, vagy inkább szavak. Tudósítónk megfogalmazása szerint nagyon sok a fiatal, igazi antibékemenet a rendezvény.

Lányi Örs után a CEU-ügy miatt KDNP-ből kilépő Lukácsi Katalin azt mondta: "Orbán nekünk is felelős, a haza nem lehet ellenzékben. A haza nem egyik vagy másik párt, a haza mindannyian vagyunk"

A választást a sajtó bekebelezése, a kormányzati hirdetésnek álcázott uszítás döntötte el, a kereszténységre pedig a Fidesz jelenti a legnagyobb veszélyt. 

"Ha sokan mozdulunk, meghátrál a hatalom"

- mondta.

Az Együtt adományokat gyűjt a tüntetésen. Juhász Péter elmondta, hogy eddig 70 millió forintot gyűjtöttek össze, de még így is több mint 100 millió hiányzik ahhoz, hogy vissza tudják fizetni azt a támogatást, amit a választásokra kaptak. Az Együtt folytatni fogja. Juhász szerint az Orbán elleni ellenállás most veszi kezdetét igazán.

"Soha nem fogunk fejet hajtani a korrupt fideszes hatalom előtt" – mondja dr. Szendrő-Németh Tamás szombathelyi jogász. Mint mondta:

"Nem tudunk, nem is akarunk szabadság nélkül élni (...) Csak akkor tudjuk kivívni a szabadságunkat, ha összefogunk, ne játsszon ki minket a hatalom egymás ellen. Egy mindenkiért, mindenki egyért"

Árpád-sávos, magyar és EU-s zászlók ugyanazon a tüntetésen.

- mondta Gulyás Balázs, a netadós tüntetésekkel ismertté vált szervező.

A tömeg is skandálja: új választást! Bejelentette: jövő szombaton háromra új tüntetést jelentett be, mint mondta: még többen lesznek akkor.

"Új választást akarunk! Új és tisztességes választást akarunk, ez a kormányoldal felelőssége, erre pedig emlékeztetni fogjuk őket békésen és tömegesen. A haza jobb kormányt érdemel"

- mondta.