MTI Fotó: Mónus Márton
2018. 04. 14. 16:44

Új választást!

Megkezdődött a "Mi vagyunk a többség! - Tüntetés a demokráciáért" elnevezésű, kormányellenes tüntetés. A szervezők minden eddiginél több embert várnak a rendezvényre. Kollégáink már a helyszínen. A szervezők szerint több mint százezres a tömeg, jövő szombatra új tüntetést hirdettek.

Tekintse meg Béli Balázs fotóit.

20:53
"Azért jöttem, hogy a bátyáimat ne zárják börtönbe"

Sneider Tamás lánya is tüntetett, aki édesapjával, az Országgyűlés alelnökével együtt vonult. 

 

"Elsősorban azért jöttem, hogy a bátyáimat ne zárják börtönbe a Fidesz diktatúrája alatt, másodsorban azért, hogy egy demokratikus országban élhessek."

 

- mondta tudósítónk kérdésére Sneider Kitti.

20:41
Lassan szivárog a tömeg

Közben az MTI-nek is feltűnt, hogy a belvárosban tüntetés zajlik, csináltak is egy szép képet:

20:30
Véget ért a hivatalos program, a tömeg továbbra is skandál

A Himnusz és az Örömóda lejátszásával véget ért a rendezvény. A tömeg továbbra is skandálja: "Mi vagyunk a többség!"

20:22
Toroczkai: ez a legszürreálisabb tüntetés, amin valaha voltam

Toroczkai László a Jobbik alelnöke lapunknak kifejtette: nem örül annak, hogy a baloldallal kell tüntetnie, de a Fidesz teremtette ezt a helyzetet. Véleménye szerint a választásokon egyáltalán nem voltak sportszerűek a feltételek, hiszen a kormánypárt közpénzből kampányolt és szervezett csoportokkal rongálta a plakátokat. Ásotthalom polgármestere elmondta, hogy kétszeri polgármesterré választása során megtapasztalta már, hogy a Fidesz milyen módszereket használ. 2013-ban személyét lejárató szórólapokat terjesztettek az éjszaka leple alatt, az ilyen éjszakai kommandók most országos szinten is akcióba lendültek. "Ha nem lettek volna olyan választási anomáliák, amikről még nem tudjuk, hogy rendszerszintűek vagy egyszerűen csak hibák történtek, akkor is ki kellett volna jönnöm" - nyilatkozta portálunknak.

 

"Hiszen az látszik, hogy nyert a Fidesz, de azért kell az anomáliákat kivizsgálni, mert a kétharmad múlhat rajta. Az a sportszerűtlen, teljesen antidemokratikus választási kampány, amin túl vagyunk, tiltakozás után kiállt. Nem a baloldallal jöttem ide, hanem körülbelül kétszázezer honfitársaimmal és több tízezer jobbikossal. A tömegből rengetegen jöttek oda hozzám kezet fogni. Én több száz tüntetésen vettem részt, de minden bizonnyal ez a legszürreálisabb, amin valaha voltam. Még egyszer mondom, ezt a helyzetet a Fidesz teremtette. Nem mondom, hogy ez jó, hogy kétszázezer honfitársaimnak ki kellett ide vonulni, de szükség volt rá, és meglátjuk, hogyan tovább."

20:20
Márki-Zay összefogásra szólít fel

A vidékiek félnek, ezért a hatalom helytartóira szavaztak - írta Márki-Zay levelében, amit a tüntetésen olvastak fel a tömeg előtt. Szerinte az ellenzéki pártokkal nem lehet leváltani a kormányt, össze kell fogni: meg kell alapítani a szabadság kis köreit, és el kell érni, hogy csatlakozzunk az európai ügyészséghez.

19:56
"Ha a Fidesznek van becsülete, akkor feloszlatja a parlamentet és új választást írnak ki"

- mondta Gulyás Balázs, a netadós tüntetésekkel ismertté vált szervező.

A tömeg is skandálja: új választást! Bejelentette: jövő szombaton háromra új tüntetést jelentett be, mint mondta: még többen lesznek akkor.

"Új választást akarunk! Új és tisztességes választást akarunk, ez a kormányoldal felelőssége, erre pedig emlékeztetni fogjuk őket békésen és tömegesen. A haza jobb kormányt érdemel"

- mondta.

19:52
"Egy mindenkiért, mindenki egyért"

"Soha nem fogunk fejet hajtani a korrupt fideszes hatalom előtt" – mondja dr. Szendrő-Németh Tamás szombathelyi jogász. Mint mondta:

"Nem tudunk, nem is akarunk szabadság nélkül élni (...) Csak akkor tudjuk kivívni a szabadságunkat, ha összefogunk, ne játsszon ki minket a hatalom egymás ellen. Egy mindenkiért, mindenki egyért"

19:43
"Ha sokan mozdulunk, meghátrál a hatalom"

Lányi Örs után a CEU-ügy miatt KDNP-ből kilépő Lukácsi Katalin azt mondta: "Orbán nekünk is felelős, a haza nem lehet ellenzékben. A haza nem egyik vagy másik párt, a haza mindannyian vagyunk"

A választást a sajtó bekebelezése, a kormányzati hirdetésnek álcázott uszítás döntötte el, a kereszténységre pedig a Fidesz jelenti a legnagyobb veszélyt. 

"Ha sokan mozdulunk, meghátrál a hatalom"

- mondta.

19:41
Volner: a diktatúra visszatérni látszik

Volner János a Jobbik alelnöke elmondta, hogy ez a tüntetés pártok felett kell, hogy álljon. Összefogásnak kell létrejönnie magyar és magyar között, mikor a diktatúra visszatérni látszik, és a miniszterelnök megtorlással fenyeget. Látható az is, hogy a demokratikusan gondolkodó, felvilágosult emberek Orbán rendszerének végét akarják, hogy ne a korrupció legyen a politika hajtóereje, mint a Fidesznél, hanem a magyar emberekért való tenni akarás.

Az alelnök azt mondja, hogy a kritikák ellenére azért tüntetnek együtt a baloldallal, mert nem hagyhatják, hogy hazugságba taszítsák a kormánypártok a sajtót és megvezessék az embereket. Olyan tájékoztatás szükséges, ami alapján az lakosság felvilágosultan, kellő információ birtokában mehet el szavazni.

19:39
Nem akarunk újabb 150 éves uralmat

"Én is a húszas éveim elején járok, mégsem kapok milliárdos beruházásokat, mert nem vagyok Orbán Viktor veje"

- mondta Lányi Örs, a tüntetés egyik szervezője.

"Nem akarunk újabb 150 éves uralmat az országban, és újabb 48-as megtorlást" - mondta.