3

Nagyot ment a Fidesz kedvenc kommunikátora, Rogán szomszédja visszaesett

Tizenhétszeresére ugrott a kormánypropagandista Balásy Gyula cégének bevétele egy év alatt, így vállalkozásaiból összesen 1,3 milliárd forint osztalékot vett ki. Csetényi Csaba viszont legfeljebb stagnál, így Rogán Antal luxuslakóparki szomszédjának egy fillér osztalék sem jutott.

Orbánék kedvenc kommunikációs cégei pompás évet tudhatnak maguk mögött. Balásy Gyula, a kék plakátok koronázatlan királya gigantikus osztalékot vett ki, Rogán Antal szomszédján, Csetényi Csabán viszont meglátszik, hogy összerúgta a port a Fidesz felső vezetésével.

A kedvenc kormánypropagandista, Balásy Gyula két cége brutális évet tudhat maga mögött. Kisebbik vállalkozása, a Lounge Design Kft. „csak” négyszeresére növelte forgalmát 2016-hoz képest, a 783,4 milliós árbevétel után 2017-ben 3,1 milliót könyvelhetett el. A növekedés adózás előtti eredményén jobban kiütközik: 129 milliós profit után tavaly tízszer ennyit, 1,2 milliárdot mutattak könyvei. A nagyobbik hal, a New Land Media Kft. azonban horribilis növekedést mutatott: 1,5 milliárdos fogalma 25,8 milliárdra (nem elírás!) ugrott, melyből adózás előtt is maradt még 2,3 milliárd. (Tavaly mindössze 51,6 millió volt a profit).

Balásy ennek megfelelően meg is szavazott magának a Lounge Designból 306,7 millió, a New Land Mediából pedig kereken 1 milliárd forint osztalékot.

A Fidesz-frakció korábbi kabinettitkárának, Szijjártó Péter miniszter jó barátjának, Kuna Tibornak cégei is jól teljesítettek pénzügyileg. A nagyobbik vállalkozás, a Trinity International Kft. 15,2 milliárdos forgalmát 21,5 milliárdra növelte, adózás előtti eredménye pedig a 2016-os 2,1 milliárdról 2,3 milliárdra ugrott. Másik kft.-je, a Young and Partners 2,4 milliárdos bevételét megháromszorozta (7,5 milliárd), ezzel arányosan 420 milliós adózás előtti profitja is 1,3 milliárdra emelkedett.

Kuna a Trinityből nem vett ki osztalékot, a Young and Partnerstől azonban ilyen jogcímen 565 millió forintban részesült.

Rogán Antal luxuslakóparki szomszédjáról, Csetényi Csabáról egy éve derült ki, hogy gyakorlatilag kigolyózták a Fidesz propagandagépezetéből, de legalábbis nagyságrendekkel kevesebb megrendelést kapnak vállalkozásai, mint korábban.

A Fidesz-közeli rabló-holdudvar kannibálként emészti el Rogán szomszédját

A Rogán Antal szomszédjaként elhíresült Csetényi Csaba addig mantrázta, hogy ő csak egy szegény, szerencsétlen üzletember, akit mindenki csak irigyel és bánt a sikerei miatt, amíg nem maradtak sikerei. Egy interjúból elhíresült idézet tőle:"eddig egyetlen versenyben sem a lakcímkártyámat kellett indítanom". Nos, úgy tűnik most már tényleg nem elég, ha benyögi, ki mellett lakik.

Ez így is lett. Bár a Network 360 Kft. forgalmát 2,4 milliárdról 3,4 milliárdra növelte, másik cége, az Affiliate Network bevételei megfeleződtek: 10,4 milliárd után tavaly 5,6 milliárdot kasszírozott. Előbbi cége adózás előtti eredményét a bevételnövekedés miatt 443 millióról 854 millióra tudta növelni, utóbbi azonban 2016-ban realizált 448 milliós profitja után tavaly kénytelen volt beérni 391 millióval. Csetényi egyik cégéből sem vett ki osztalékot, a profitot teljes egészében eredménytartalékba helyezte.