Ma választ Törökország

A szavazásra jogosultak helyi idő szerint reggel 8 órától 17 óráig járulhatnak az urnákhoz.

Az államfőválasztáson hat jelölt indul, a parlamentin nyolc párt és a néhányuk által alkotott, két ellentétes pártszövetség.

A Legfőbb Választási Tanács (YSK) első részeredményei helyi idő szerint 18 órától várhatók.

A török hatóságok 59 millió 391 ezer 328 választópolgárt vettek nyilvántartásba, 56 millió 342 ezer 263-at belföldön, 3 millió 49 ezer 65-öt pedig külföldön.

Az államfő hatáskörébe kerül a rendkívüli állapot bevezetése, feloldása és esetleges meghosszabbítása. Az elnököt a nép közvetlenül választja, legfeljebb kétszer öt évre.

Az alaptörvény változásával 550-ről 600 tagúra bővítik a parlamentet.

Erdogannak az államfőválasztáson a fő riválisa Muharrem Ince, a legnagyobb ellenzéki erő, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje. Rajtuk kívül versenybe száll Meral Aksener volt belügyminiszter, aki a tavaly októberben alapított nacionalista Jó Párt (Iyi Parti) elnöke, valamint a 2016 novembere óta börtönben ülő Selahattin Demirtas, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) egykori társelnöke. Két további jelölt a kevésbé esélyesek közé tartozik.

Az államfőválasztás esetleges második fordulóját július 8-án tartják, de akkor már csak az első két helyezett szerepel majd a szavazólapokon. A parlamenti választás egyfordulós.