Na, ki nyert 3 milliárdos keretszerződést gázvezeték építésére?

Igen, ő!

A Mészáros és Mészáros Kft. és a siófoki Vabeko Kft. közös ajánlata lett a nyertes azon a közbeszerzési eljáráson, amelyet 350 darab gerincvezetékkel épülő, valamint 2100 darab leágazó gáz-elosztóvezetékre írt ki az NKM Földgázhálózati Kft. – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő mai számából. Emellett a nyertesnek még 35 darab gázvezeték-építésre vagy -rekonstrukcióra vonatkozó engedélyes és kiviteli tervet is el kell készítenie. A keretszerződést 3 milliárd forintra írták ki, ettől azonban felfelé 30 százalékkal (újabb 900 millió forint) el lehet térni, ha a tender kiírójának igénye úgy kívánja.

Bár a keretszerződés 3 milliárd forintról szól, a felcsúti expolgármester cége vezette konzorcium ajánlata azt 2 milliárd forinttal meghaladta: a Mészáros és Mászáros Kft. és a Vabeko Kft. közös ajánlata a közbeszerzési adatbázisban szereplő összegezés szerint az ajánlati ár több mint 5 milliárd forint.

Rajtuk kívül még a SADE-Magyarország Kft. adott be ajánlatot a pályázatra 8 milliárd 99 millió 999 ezer 999 forint értékben, de az ő ajánlatukat a kiíró érvénytelennek minősítette: a cég az alkalmasság igazolására megnevezett szakember tapasztalatát nem igazolt, az idegen nyelvű iratokat nem fordította magyarra, a munka elvégzésére, alkalmazás igazolására felkért további vállalkozások nyilatkozatait, kötelezettségvállalalásait nem nyújtotta be.

Mészáros Lőrincék a munka elvégzéséhez alvállalkozóként a Dinamika Kft.-t, az Adonyi Vagyonkezelő Kft.-t, a Gázkar Kft.-, a Gázláng Kft.-t, a Gépkontroll Kft.-t, az N+F Kft.-t, a Nextin Kft.-t, a Pulzus + Kft.-t, a Rad 2000 Kft.-t, a Ramico Kft.-t, a Vulkán Kft.-t, a Tronomic Kft.-t és a Szig-Ép Kft.-t jelölték meg.