A német kormánypártok elégedettek, de lehet, hogy csak délibábot kergetnek

Nem lesznek tranzitközpontok a német határon. Budapest és Bécs továbbra sincs meggyőzve.

Andrea Nahles persze jó megoldásnak nevezte a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU), valamint a koalíciós társ SPD megegyezését. A Merkel-Seehofer-megállapodás némileg módosult:

nem fogják egyoldalúan kitoloncolni azokat a menedékkérőket, akik már egy másik uniós tagállamban menedékkérelemért folyamodtak, hanem 48 órán belül visszaszállítják őket az adott országba a müncheni repülőtéren keresztül.

Nahles ugyanakkor kiemelte, mindez akkor lesz végrehajtható, ha bilaterális megállapodások születnek az érintett államokkal.

Csak délibáb a német megállapodás?

A bilaterális megállapodásoknak máris gátat szabhat, hogy Angela Merkellel folytatott csütörtöki berlini megbeszélés után, a német kancellárral való közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor magyar miniszterelnök hosszú jogi vitát helyezett kilátásba az új német migrációs politika kapcsán. Magyarország ugyanis nem ismeri el, hogy az első EU-tagország lenne, ahonnan a menedékkérők tovább mennek Németország felé. Vagyis hazánk bár regisztrálja a migránsokat, de ezt valójában Görögországnak kéne megtennie, amely azonban ezt elmulasztja. Miután szerdán Horst Seehofer német külügyminiszterrel találkozott a magyar miniszterelnök, kijelentette: nem tudunk és nem is akarunk visszafogadni menedékkérőket, de bármikor készen állunk segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba. A Merkel-Seehofer féle megállapodást kedden Sebastian Kurz oszták kancellár is élesen kritizálta, leszögezte: amennyiben a németek meglépik ezt, Ausztria is szigorítani fog. Az osztrák kormány eddig mereven elzárkózik attól, hogy visszavegye azokat a migránsokat, akiket Németország kiutasított, de a menedékkérelmük benyújtása szerinti ország sem hajlandó fogadni. Orbán Viktor előzőleg már jelezte: Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás.

Hangsúlyozta:

nem lesznek táborok, vagy hasonló létesítmények (vagyis tranzitközpontok) sem az osztrák-német határon. Korábban ismertté vált, hogy az emberek visszaszállításukig a német szövetségi rendőrség épületeiben lesznek elhelyezve.

Legfőbb német rendőrszakszervezet: nem jelentenek megoldást a tranzitközpontok

„Egy félkész munkáról beszélünk, mert nem veszi figyelembe a többi német határt, és nem kínál megoldást ezekre a térségekre"- vélekedett a szakszervezet elnökhelyettese, Jörg Radek.Szerinte a migránsok más határokon át próbálnának majd bejutni Németországba.„Nagy valószínűséggel két-három hónap múlva kiürülnének a bajor tranzitközpontok, és máshol tapasztalnánk a migrációs nyomást"

A menedékjogra nem jogosult migránsok kitoloncolását célzó eljárásokat felgyorsítják Németország-szerte. Az illegális bevándorlás elleni küzdelem mellett - a megállapodás szerint - intézkedéseket tennének a kívánt bevándorlás elősegítése érdekében is.

A szociáldemokrata alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter leszögezte: a gyorsabb visszaszállítások érdekében nem kell módosítani a hatályos törvényeket. Hozzátette: egyszerre nem számítanak tíznél több feldolgozandó esetre, ezért nem is lesz szükség külön létesítményekre a menedékkérők számára.

Horst Seehofer német belügyminiszter elégedettnek mutatkozott csütörtök este a német kormánypártok között létrejött megállapodással.

„A-tól Z-ig minden úgy van, ahogy azt egy illetékes belügyminiszter kívánná”

 - fogalmazott Seehofer.

A megállapodás szerint - az SPD központi követeléseként - a kormány még az idén döntene egy új bevándorlási törvényről.

Merkel és Seehofer közös nevezőre hozott migrációs politikája gyenge lábakon áll

Napokkal ezelőtt a német sajtó még ízekre szedte Horst Seehofer német belügyminisztert, akinek már hitelességét temették, mielőtt győztesként jött volna ki az Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszéléséről. A győztest persze csak zárójelesként lehet értelmezni, mert bár a belpolitikailag sarokba szorított, gyengülő Merkel kompromisszumokra kényszerül hatalmának megőrzése érdekében, a Seehoferrel kötött megállapodás a migráció ügyében gyenge lábakon áll.