Seehofer és Merkel egyezségének üzenete, hogy az illegális migráció már nem kifizetődő

Angela Merkel évekkel ezelőtti migrációs politikáját később sokan úgy értelmezték, mint egy üzenet, amellyel a migránsokat Németországba invitálta. Talán éppen erre utalva jelentette ki a bajor politikus, Horst Seehofer, hogy a kancellárral kötött megegyezésének üzenete nem más, mint hogy nem éri meg útra kelni, az illegális migráció többé nem kifizetődő.

A Bild című német lap vasárnapi kiadásának adott interjúban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter leszögezi, hogy

"Végrehajtottuk a fordulatot a menekültkérdésben."

A konzervatív uniópártok közötti megállapodás, amelyre végül a nagykoalícióban velük kormányzó szociáldemokraták is rábólintottak, azt irányozza elő, hogy a Németországba érkező menedékkérők esetében 48 órán belül vizsgálatot folytatnak le, és ha már egy másik uniós tagállamban is nyújtottak be menedékkérelmet, akkor visszaküldik őket oda. Ha ez nem lehetséges, egy jövőbeni kétoldalú megállapodás alapján, Ausztriába küldenék vissza őket.

"Ausztriával egyetértünk abban, hogy egyetlen tagállam sem köteles olyan menedékkérőket befogadni, akikért nem ő a felelős. A menekültügyi fordulattal pont ezt érjük el"

- fogalmazott Seehofer.

Ausztria szigorítással reagálna az új német bevándorlási feltételekre

Angela Merkel és Horst Seehofer arra jutott, hogy Új szabályokat alkalmaznak a német-osztrák határon, amik biztosítják, hogy azok a menedékkérők, akiket egy másik uniós országban már regisztráltak, ne léphessenek be Németországba. Tranzitzónákat állítanak fel, ahonnan az illetékes uniós országba küldik vissza abban az országba, amelyik a menekültügyi eljárás lefolytatásáért felelős.

A menedékkérők visszafogadásától is elzárkózó olasz kormánnyal kapcsolatban a politikus világossá tette, senkinek nem szabad arra fogadnia, hogy nem jönnek létre kétoldalú megállapodások az emberek visszafogadásáról. Mint mondta, az uniós belügyminiszterek jövő heti találkozóján személyesen tárgyal majd erről Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

Arról, hogy hogyan lehet anélkül lezárni a földközi-tengeri migrációs útvonalat, hogy tömegek fulladnának a tengerbe, a politikus hangoztatta: le kell csapni az embercsempészekre, és a menedékkérőknek nem szabad vállalkozniuk a veszélyes útra.

Salvini szerint az olaszoknak még jól is jön, ha az osztrákok lezárják a Brenner-hágót

Matteo Salvini a RaiNews24 olasz közszolgálati hírcsatornának kommentálta Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentését, miszerint Ausztria - a német uniópártok menedékpolitikai vitájának lezárása nyomán - az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül, nevezetesen Olaszország és Szlovénia irányában.

Az Angela Merkel kancellárral történt összetűzéssel kapcsolatban a Bild am Sonntag azt kérdezte Seehofertől, hogy bocsánatot kért-e a kormányfőtől.

"Nem értem a kérdést" - válaszolta Seehofer, rámutatva, a kancellárral tartalmi kérdésben volt nézeteltérése, és ez nem személyes konfliktus volt. "Így a vita után is képesek vagyunk egymás szemébe nézni" - fogalmazott. Hozzátette: magától értetődő, hogy továbbra is együtt tudnak dolgozni egymással.

Merkel tartott a bukástól, ezért ment bele az egyezségbe?

A kormányfői és pártelnöki tisztségét fenyegető vereség veszélye miatt kötött megállapodást Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke Horst Seehofer belügyminiszterrel, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével a menekültügy körüli vitájuk lezárásáról - írta a Bild című német lap szerdán.

A Bild am Sonntag ezzel párhuzamosan egy csütörtökön készült közvélemény-kutatás eredményét is ismertette. Az Emnid nevű cég felmérése szerint a németek 67 százaléka azt gondolja, hogy az uniópártok két vezetőjének vitája nem volt helyénvaló. A túlnyomó többség, 71 százalék pedig úgy véli, hogy a politika általános megbecsültsége odaveszett. A megkérdezettek 69 százaléka úgy véli, hogy Seehofer ártott a politika megítélésének, míg Merkelről 46 százalék vélte így. A relatív többség szerint a szövetségi belügyminiszternek le kellene mondania, 41 százalék szerint viszont nem.

A német kormánypártok elégedettek, de lehet, hogy csak délibábot kergetnek

„Nem lesznek egyoldalú nemzeti megoldások" - jelentette ki Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnök-frakcióvezetője csütörtök este, miután megállapodás született a német kormánypártok között hetek óta húzódó menekültügyi vitában. Angela Merkel német kancellár korábban a közös európai megoldás szükségességét hangsúlyozta minden uniós fórumon a migrációs politika ügyében, a német megállapodás azonban aligha nevezhető európainak, az osztrák és a magyar kormány sincs elragadtatva tőle.

 

Forrás
MTI nyomán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
sss
2020. február 21. | 17:29
Elsősorban a helyiek hangja szeretne lenni az Országgyűlésben a Dunaújváros és térsége időközi választásán bizalmat kapott Kálló Gergely. A Jobbik-frakció új tagja „vasakarattal” kíván küzdeni a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, de szívügyében, az ifjúságpolitikában is fel fog szólalni.
Elsősorban a helyiek hangja szeretne lenni az Országgyűlésben a Dunaújváros és térsége időközi választásán bizalmat kapott Kálló Gergely. A Jobbik-frakció új tagja „vasakarattal” kíván küzdeni a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, de szívügyében, az ifjúságpolitikában is fel fog szólalni.
Melyik a fontosabb? A multinacionális autóipar, vagy az európaiak egészsége?