A lengyelek biztos megvédik Orbánékat, de valószínűleg a csehek is

Lengyelország vétózni fog, ha szankcionálni akarná az Európai Unió Magyarországot, míg Csehországban kisebb belpolitikai konfliktus lett a Sargentini-jelentésből.

Lengyelország

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter Vilniusban egyértelművé tette, ha a Sargentini-jelentés tényleg addig jutna, hogy napirendre kerül a hetes cikkely aktiválása, ők megmentik a magyar kormányt:

„Ha ez az ügy a Tanács elé kerül, ellene voksolunk. Megvétózzuk a döntést, ha az szankciókat vezetne be. Úgy vélem az EU igyekszik növelni a nyomást régiónk országain, de mi kötelesek vagyunk szolidaritást mutatni ezzel szemben.”

Litvánia

Linas Linkevicius litván külügyminiszter óvatosabban fogalmazott, de azt leszögezte, hogy „a párbeszédet támogatjuk az ultimátumokkal szemben”, azon viszont még nem gondolkodtak, hogy mi lenne, ha a Tanácsban kellene szavazniuk a szankciókról: „a jövő kérdéseivel nem foglalkozunk” – mondta.

Csehország

Prágában feszültté vált a helyzet a voksolás után. Az ANO mozgalom mindhárom EP-képviselője megszavazta a Sargentini-jelentést, de ez a párt elnökét és egyben kormányfőt, Andrej Babišt kiakasztotta.

„Természetesen el kell határolódnom képviselőink szavazásától az Európai Parlamentben, mert Magyarország a szövetségesünk.”

Babiš értelmetlennek tartja az egészet:

„Tehát én Orbán mögött állok, mi szövetségesek vagyunk, és a V4-csoport működik. És ami az európai képviselők értelmetlen javaslatát illeti – akik egy év múlva már nem lesznek a helyükön – természetesen bánt, hogy a mieink úgy szavaztak, ahogy szavaztak.”

(címlapfotó: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor)