2018. 09. 14. 13:44

Orbán apja 49 millióért szállít a MÁV-nak

Év végéig összesen 49 millió forint értékben szállíthat dolomitot a kormányfő édesapjának kft.-je a vasúttársaságnak.

A júliusi 24,5 milliós beszállítói szerződés mellett egy újabb, ugyanekkora összegű megállapodást írt alá a többségében Orbán Viktor édesapja tulajdonába tartozó Dolomit Kft. a MÁV-val. Ennek értelmében Orbán Győző vállalata az év végéig 49 millió forintért szállíthat a névadó építőanyagból a MÁV-nak – írja a G7 gazdasági szakportál.

A lap felhívja a figyelmet, hogy 50 millió forint felett közbeszerzési eljárást kellett volna kiírnia a nemzeti vasúttársaságnak, tehát azzal, hogy épp az összegkorlát alatt kötötték meg a szerződést, sikerült el- (vagy épp ki)kerülni a procedúrát.

A G7 emlékeztet, a MÁV tavaly az akkor még a miniszterelnök öccsének, Orbán Áronnak tulajdonában álló NAKK Zrt.-vel kötött szerződései maradtak hajszálnyival az 50 milliós értékhatár alatt. A gazdasági szaklap azt is furcsállja, hogy a kormányfő testvérének cége 2016-ban még csak 21 millió forintos forgalmat bonyolított, ehhez képest a MÁV már 2017 márciusának elején közel 50 millió forintért rendelt tőlük.

Orbán Viktor apja az elmúlt 3 évben 2,4 milliárd forint osztalékhoz jutott.

A balatoni vasútépítkezésnél is feltűnik Orbán apjának cége

Másfél éve, több mint 72 milliárd forintból építik át a dél-balatoni vasútvonalat. A Direkt36 információi szerint a felhasznált építőanyagok egy részét az Orbán Viktor apjának többségi tulajdonában álló gánti bányacégtől szállítják. A lap megkérdezte a kivitelezőt is: tájékoztasson az építőanyagok eredetéről, és erre kezdetben nyitott is volt a kivitelező.