Nem kaptak kedvezményt a fogyatékossággal élők a Veszprémi Állatkerttől

Egy nagyon-nagyon szomorú történet következik.

Hiába van hatósági igazolványuk a fogyatékosságukról, azzal nem jogosultak a kedvezményes jegyre, mivel ez a kedvezmény csak akkor él, ha valmelyik szervezetnek a tagjai - olvasható a Facebookon terjedő bejegyzésben.

Mint kiderült, az igazolványukat eddig mindenhol elfogadták, így viszont nem tudtak bejutni, mivel nem volt 60 ezer forintjuk a belépőkre. 

Az Index megkereste az állatkertet is, akik e-mailben azt írták:

"A Veszprémi Állatkert azon kevés turisztikai attrakció közé tartozik, ahol kiemelt kedvezményt biztosítanak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, Autisták Országos Szövetsége és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége tagjainak.

A honlapunkon egyértelműen tájékozódhatnak a kiemelt kedvezmények, kedvezményes partneri jegyek igénybevételének feltételeiről:

Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége által kibocsátott érvényes arcképes igazolvány és hatóság által kibocsátott, a személyazonosságát igazoló igazolvány (személyi igazolvány, útlevél, diákigazolvány stb.)  együttes felmutatásával, továbbá egy fő felnőtt kísérő részére.

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége által kibocsátott érvényes igazolvány és hatóság által kibocsátott, a  személyazonosságát igazoló igazolvány (személyi igazolvány, útlevél, diákigazolvány, stb.)  együttes felmutatásával, illetve azon látogatók vehetik igénybe, akik nem rendelkeznek ilyen igazolvánnyal, de kerekesszékkel érkeznek az Állatkertbe, továbbá egy fő felnőtt kísérő részére.

Sajnálatos módon Önök a kiemelt kedvezményes jegy igénybevételéhez szükséges ÉFOÉSZ igazolvánnyal nem rendelkeztek, ennek hiányában kedvezményes belépő iránti kérelmüket társaságunkhoz előzetesen nem nyújtották be. (Alapítványunk idáig mindig segített a rászorulóknak.)

Társaságunk munkatársai minden lehetséges segítséget felajánlottak, hogy az állatkert látogatását az Önök számára lehetővé tegyék, így megfelelő igazolás hiányában akár utólagos fizetés mellett. A felajánlott lehetőséggel azonban Önök nem kívántak élni.

Ahelyett, hogy a gondatlanságukat a helyszínen korrigálták volna, kifizették volna a belépőjegyet vagy elfogadják munkatársunk azon felajánlását, hogy utólagosan átutalással is fizethetnek, munkatársainkkal gorombáskodtak, és a gondjaikra bízott fogyatékos embertársaikat büntették meg azzal, hogy nem biztosították számukra az Állatkerti kirándulást.

Sajnáljuk, hogy a tények elferdítésével magukat próbálják menteni, ahelyett, hogy belátnák, hogy hibáztak a kirándulás megszervezésében és annak lebonyolításban."

Az Indexnek emellett még azt is hozzátették:

"A látogatók Facebook-oldalunkon is olvashatták, hogy Állatkertünk szombaton rendezte meg a szokásos, immár évenként  „Kerekesszékesek napját”, melyen az Alapítványunk támogatásával a kerekesszékesek és kísérőjük ingyen léphettek be Állatkertünkbe.

Utóiratként megjegyezném, hogy a Veszprémi Állatkertben a kerekesszékkel érkezők mindenféle igazolások nélkül jogosultak a kiemelt kedvezményes jegy igénybevételére."