Gyöngyösi Orbánnak: „Az Önök bűneiért az adófizetők fogják megfizetni az árat”

A frakcióvezető szerint abszurd, hogy 8 év Fidesz-kormány után a Házban Gyurcsányt kell hallgatni.

A kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitó napján a hagyományoknak megfelelően felszólalt. Természetesen nem hagyta ki a Judith Sargentini-féle dokumentum adta lehetőséget, hogy európai parlamenti kampánynyitó beszédét is elmondja. Előtte azonban pár kimazsolázott gazdasági adatot ismertetett: foglalkoztatottak száma, GDP, BMW-beruházás. Majd áttért a köznevelés helyzetére, itt általános elképedésre kijelentette

a közoktatás legnagyobb fejlesztése zajlik.

Ezt a digitális eszközök elterjesztésével támasztotta alá, a humán erőforrásról szót sem ejtett.

Hiába tagadnak Orbánék, elképesztő a tanárhiány az országban

Bár az Index múlt heti cikkére, melyben kiderítették, 4325 betöltetlen pedagógus álláshely volt a Klebelsberg Központ által fenntartott állami általános iskolákban és gimnáziumokban, a Klebelsberg központ azt mondta, az „vélhetően kifejezetten álhírterjesztés céljából" készült, és „információik szerint" a tanári állások mindössze 1-2 százaléka betöltetlen.

A miniszterelnök ezt követően a népesedés kérdéskörére tért rá. Kijelentette,

eddig is családközpontú politikát folytattunk.

Ja, tényleg:

Orbán apja 49 millióért szállít a MÁV-nak

A júliusi 24,5 milliós beszállítói szerződés mellett egy újabb, ugyanekkora összegű megállapodást írt alá a többségében Orbán Viktor édesapja tulajdonába tartozó Dolomit Kft. a MÁV-val. Ennek értelmében Orbán Győző vállalata az év végéig 49 millió forintért szállíthat a névadó építőanyagból a MÁV-nak - írja a G7 gazdasági szakportál.

Megismételte a kormány tagjaitól már ismert újabb közpénzszórási akciót: nemzeti konzultáció indul a demográfia kérdésében.

Végül kedvenc témájára, a Sargentini-jelentés adta színpadra kapaszkodott fel. Az unió vezetőinek szemére vetette, hogy nem tudták bent tartani az EU-ban Nagy-Britanniát, és nem tudták kint tartani az EU-ból a migránsokat. Szerinte a jövő évi EP-választáson két tábor fog küzdeni: a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes tábor. Természetesen előkerült a Soros-hálózat és a világuralomra törő „globális elit” is.

Orbán úgy vélte, az EU-ban a bevándorláspártiak Lengyelországgal és Magyarországgal szemben jogi lépéseket alkalmaznak, Olaszországban a belügyminisztert támadják, míg

Ausztriával szemben a politika tömeggravitációját vetik be.

(Bármit is jelentsen ez – a szerk.)

Kitért a Sargentini-jelentés antiszemitizmust firtató részére is, ám Orbán szerint az antiszemitizmust éppen Brüsszelből finanszírozzák.

A jövő héten esedékes EU-csúcs felvezetéseként a pénteki rádióinterjújából már ismert „el akarják venni a határvédelem jogát” mondatot szajkózta. Orbán szerint ezt nem szabad kiadni a kezünkből, mert

nálunk jobban senki nem ért a határvédelemhez.

Gyurcsány sóhajtozott és hadart

Az ellenzéki frakcióvezetők közül sorrendben elsőként a volt kormányfő emelkedet szólásra, aki két hatalmas sóhajtással nyitott. Majd olykor érthetetlen hadarásba forduló beszédében gyakorlatilag mindenben ellentmondott Orbánnak. A leghosszabb okfejtést részéről az antiszemitizmus témaköre kapta, melynek lényege, hogy szerinte Horthy, Hóman és Bethlen antiszemita volt.

Gyöngyösi Orbánt 12 évvel korábbi önmagával szembesítette

A legnagyobb ellenzéki frakció első embere Orbánnak címezve először megjegyezte:

az az abszurditás, hogy 8 évvel a kormányzásuk után itt még Gyurcsány Ferencet kell hallgatni!

Gyöngyösi emlékeztette a miniszterelnököt, 2006-ban ellenzékben még azt követelte, hogy a szocialista kormányok alatti magyarországi korrupciót, hamis adatok szolgáltatását, hazugságokat az EU az ő belső ügyeként kezelje. 12 évvel később meghallgatta az EU Orbánt – tette hozzá.

A múlt héten elfogadott EU-s dokumentummal kapcsolatban Gyöngyösi hangsúlyozta, Sargentini ideológiai elfogultsága átsüt, számtalan hazugságot tartalmaz, különösen a rassizmust és antiszemitizmust illetően, ezért az igazságtalan. A migrációról szólva viszont emlékeztetett: Orbán a letelepedési kötvények és az oltalmazotti státusz megadása révén már beengedett 23 ezer migránst.

A szíriai rezsim pénzembere és egy nemzetközi bűnszervezet tagja is letelepedési kötvényhez jutott

A Rogán-féle letelepedési kötvényeket ugyan főleg kínaiak vásárolták, de több száz orosz és közel-keleti is jelentkezett, hogy szívesen költözne az Európai Unióba 250-300 ezer euróért, amit öt év leteltével még vissza is fizetnek nekik.

Máskor is viselkedett már szeméremsértően az „illedelmesen kopogtató menekült"

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az afgán férfi 2018. június 1-jén 22 óra 30 perc körül Budapest VII., Dohány utcában, illetve 2018. június 20-án a hajnali órákban szintén Budapest VII., Király utca és a Lövölde tér közötti területen szeméremsértő módon viselkedett - olvasható a rendőrség honlapján.

Gyöngyösi kiemelte, a jelentés nem csak valótlanságokat, hanem nagyon is valós problémákat is felvet. Ide sorolta a jogállam lebontását, a független intézmények megszállását, a közszolgálatiság felszámolását vagy épp az ügyészség einstandolását. A frakcióvezető nyomatékosította, a korrupcióról szóló rész ugyancsak valós megállapításokat tartalmaz.

Az Önök bűneiért az adófizetők fogják megfizetni az árat

– húzta alá a Jobbik képviselőcsoportjának vezetője. Majd Orbán fejére olvasta a „kétharmadot”, ugyanis – emlékeztetett – nemcsak az Európai Parlamentnek, de még a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a képviselőcsoportja is kétharmadrészt a Fidesz ellen szavazott Strasbourgban. Az Orbánnak hátat fordító korábbi szövetségesei közül kiemelte Kurz kancellárt, Menfred Weber néppárti frakcióvezetőt, vagy épp Robert Fico miniszterelnököt.

Végül Gyöngyösi Orbán szemére vetette, hogy korábban éveken át még épp ő küzdött, hogy legyen közös európai határvédelem. Kijelentette, ők meg akarják védeni Európát és Magyarországot a migrációtól. Végül ismertette, ha külföldi határőrök érkeznek Magyarországra, akkor a hatályos jogszabályok alapján őket a fogadó ország parancsnoksága fogja utasítani, és rájuk a magyar jogrend lesz érvényes.

Szabó Tímea szerint Orbán az áruló

A Párbeszéd frakcióvezetője szintén azt hangsúlyozta, a jelentés nem a magyar embereket, hanem a magyar kormányt támadja. A rendelkezésére álló 8 percben számos példát sorolt fel, mely a magyar embereket érinti, de a Fidesz-kormány nem oldja meg a problémáikat. Szabó úgy vélte, Orbán támadja Magyarországot, a magyar embereket, ezért ő az áruló.

Tóth Bertalan szerint a jelentés Orbán bűnlajstroma

Az MSZP frakcióvezetője úgy véli, az EP-ben elfogadott Sargentini-jelentés egy bűnlajtsrom tizenkét pontban, Orbán Viktornak pedig immár papírja van arról, hogy visszaeső normaszegő. Szerinte Orbán Viktor egész rendszere a közjó helyett a kormányfő önös érdekeit szolgálja.

A szocialista politikus emlékeztetett Orbán egy 2003-as nyilatkozatára, melyben – még az EU-csatlakozás előtt – azt követelte, az EU dolgozzon ki olyan eljárásokat, melyek az európai értékek védelmét hivatottak megvédeni a tagállamokon belül. Ugyancsak emlékeztette Orbánt arra, hogy 3 éve még épp ő követelte az közös határvédelmet.

Keresztes László Lóránt: Orbán nem megoldani akarja a migrációs krízist, hanem kampánytémává tenni

Az LMP frissen megválasztott frakcióvezetője a kormányfő gazdasági helyzetelemzésére is kitérve kijelentette, 2010 óta ugyanaz a neoliberális gazdaságpolitika, a munkavállalók kiszolgáltatottsága folyik, mint előtte.

A bevándorlás kérdéséről szólva felhívta a figyelmet, hogy az EU-ban nem volt vita a migrációs krízis okairól, ezért nincs közös cselekvés sem. Szerinte Orbán mai felszólalása európai parlamenti választási kampánynyitó beszéd volt, a miniszterelnök ugyanis nem megoldani akarja a migrációs krízist, hanem kampánytémává tenni.

A Sargentini-jelentésről szólva kijelentette,

nem engedhető meg, hogy egy kormány hibái miatt egy országot büntessenek.

A kormánypárti frakcióvezetők is keményen támadták Orbánt :)

Jó, ez csak vicc volt. Harrach Péter (KDNP) és Kocsis Máté (Fidesz) természetesen egyetértett a miniszterelnökkel, aki helyettesével együtt könnyekig meghatódott.

(Fotók: Béli Balázs/Alfahír)