Az osztrák kancellár szerint az Orbán-Macron párbaj helyett a problémák megoldásával kellene foglalkozni

Sebastian Kurz Berlinben beszélt az Európai Unióról - írja a Die Presse. A kancellár szerint a közös határvédelem és a Frontex megerősítése segíthet a migrációs válságon, ezt egy ideig Orbán Viktor is támogatta, aztán történt valami vele, és 180 fokos fordulatot vett. Kurz a tengeri útvonalak lezárásának fontosságáról is szót ejtett.

A menekültek Európán belüli elosztását nem tartja megoldásnak, majd a 2019-es európai parlamenti választásokról beszélt:

„Van egy nagyon felfokozott előválasztási hangulat: Macron Orbán ellen, Orbán Macron ellen. Közben problémák közös megoldására túl kevesen figyelnek."

A közelmúltban Kurz is támadást intézett Orbán Viktor ellen, amikor kijelentette, hogy támogatja a Sargentini-jelentés elfogadását, sőt, akár a Fidesz Néppártból való kizárását is. Ezután a magyar miniszterelnök a "megbízhatatlan labanc" jelzővel illette a kancellárt.

Orbán közölhette Macronnal, hogy le fogja győzni

Orbán gyakorlatilag kihívta Macront, hogy meccseljenek, a tét Európa jövője. A magyar miniszterelnök az összecsapás természetét is meghatározta: ideológiai háború, a "populista és a hagyományos európai" politikák között. A brit lap vasárnap i cikkét a 444 szemlézte. Orbán szerint mindketten győztesen jönnek ki az EP-választásokból, de ő nagyobbat fog nyerni, mint bárki más.

(fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)