Leállt két megyében a zöld hulladék elszállítása - a Jobbik megoldást követel

Pedig már jó ideje figyelmeztettünk erre.

Szerda reggel Gémesi György, a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. vezetője Facebook-oldalán jelentkezett egy videóval, amelyben többek között elmondta, hogy a hazai hulladékgazdálkodást megbénító kukaholding következtében nem szállítják el a lakossági zöld hulladékot. Ez Pest és Nógrád megyei településeket érint.

Csőd: százezrek maradhatnak ellátás nélkül

Április 9-én a környezetvédelmi főhatóság indítványára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) inkasszót vetett ki a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. számláira. Ha az önkormányzati társulás nem tudja ellátni a feladatát, akkor Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád megye 109 településén szűnhet meg a következő hetekben a hulladék elszállítása.

A Jobbik viszont haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményez az érintett szereplőkkel - közölte Varga Zoltán Péter a párt Pest megyei elnöke, Pest Megye Közgyűlésének képviselője és Cseresznyés István Nógrád Megye Közgyűlésének képviselője.

Káosz a szemét körül: fideszes polgármester kritizálja a rendszert

Már indulásakor sem volt teljesen zökkenőmentes a kukaholding működése, hiszen elmaradt számlák miatt bosszankodtak akkor is a fogyasztók. Ez pedig visszatérő problémának tűnik.Most fél éve nincs számlázás, az állam bevételektől esik el, a gazdasági társaságokat pedig az önkormányzatoknak kell finanszírozni.A lakosok sem örülhetnek majd, ha utólag megkapják a csekket egy jelentősebb összegről.

Az ellenzéki politikusok arra emlékeztetnek, hogy az önkormányzati társulás vezetői szerint azért van szükség a leállásra, mert a zöld hulladék elszállítása már veszélyeztetné a szelektív és a kommunális hulladék elszállítását is, ezzel veszélybe sodorva 116 Pest és Nógrád megyei település szolgáltatását.

"A Jobbik haladéktalanul megoldást vár a problémára annak érdekében, hogy az ellátás felfüggesztése ne járjon lakosok tízezreinek további nehézségeivel, ennek érdekében pedig haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményez az illetékes állami szervekkel és önkormányzatokkal"

- fogalmazta meg Varga Zoltán Péter és Cseresznyés István közös közleményében.

(Címlap- és borítókép: zöld hulladék/illusztráció - fotó: Hulladékvadász)