A Fidesz a teljes felsőoktatásra kiterjesztené a Corvinus-modellt

Palkovics jó híre a napra.

A Szabad Pécs beszámolója szerint a versenyképesség lesz az a varázsszó, melyre hivatkozva kivonnák a pénzt a magyar felsőoktatás hallgatói költségeinek állami finanszírozásából. Bódis József oktatási államtitkár, a PTE volt rektora szintén ezt a koncepciót vetítette a sokkolt hallgatóság elé.

Nem jelent sok jót, hogy egyik politikus sem részletezte, hogy a Corvinushoz hasonlóan máshol is az államilag finanszírozott hallgatói helyek megszüntetését tervezik-e. A mismásoló mellébeszélés szinte biztossá teszi, hogy a Fidesz

a fizetős szakok növelését, az állam finanszírozási szerepének csökkentését és a nemzetköziesítés felgyorsítását tervezi.

Palkovics úgy fogalmazott, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen megkezdett munkát felgyorsítanák, és kiterjesztenék azt a magyar felsőoktatás egészére, hogy "versenyképesebb környezetet teremtsenek". A miniszter szerint a cél, hogy a magyar egyetemek "hatékonyabban, versenyképesebben és egyszerűbben" működjenek a jelenleginél, a környező országok intézményeihez vagy a magánegyetemekhez hasonlóan.

Ha a Corvinus-modellt valóban minden magyar felsőoktatási intézményre ki akarja terjeszteni a kormány, akkor félő, hogy a társadalmi mobilitás csatornái már középtávon elzáródhatnak, a diploma a gazdagok kiváltsága lesz, és az egyre jobban leszakadó középrétegek gyermekei is már csak a különféle ösztöndíj-programokban reménykedhetnek, ha - éljünk a Fidesz új kedvenc szavával - versenyképes végzettséget szeretnének maguknak.

Itt az új módi: Gazdagok elitegyeteme lehet a Corvinus

Jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE), ahol hamarosan új képzési program indulhat, szemeszterenként igencsak borsos áron - írja a Népszava. Az egyetem jelentős változások előtt áll, az egyetem jövőre kikerül a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, 2019 nyarától egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább.