Teljesen tönkreteszi a kormány a felsőoktatási rendszert

A Jobbik szerint növelni kell a térítésmentes helyeket az egyetemeken.

A párt hétfői közleményében emlékeztetnek: Az idei Academic Ranking of World Universities lista szerint nincs magyar egyetem a világ 500 legjobb felsőoktatási intézménye között. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a diplomások aránya, eközben pedig csökken a felsőoktatás hallgatóinak száma. 

Ezért valóban fontos cél, hogy komoly változásokat kell bevezetni a magyar felsőoktatásban, hiszen például a közbeszerzések rendszere szinte működésképtelenné és megfizethetetlenné teszi az állami fenntartású egyetemek rendszerét. Ugyanakkor általános mintaként bevezetni a kizárólag fizetős képzést biztosító és alapítványi, illetve gazdasági társasági formában működő felsőoktatási intézményeket, a Jobbik szakmai véleménye szerint felelőtlenség.

Itt az új módi: Gazdagok elitegyeteme lehet a Corvinus

Jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE), ahol hamarosan új képzési program indulhat, szemeszterenként igencsak borsos áron - írja a Népszava. Az egyetem jelentős változások előtt áll, az egyetem jövőre kikerül a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, 2019 nyarától egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább.

A párt szerint a felsőoktatási rendszer átfogó stratégiai változását nem ilyen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez hasonló visszásságokat előrevetítő formában kell megtervezni és végrehajtani. A Jobbik részt kíván venni a felsőoktatás rendszerét érintő szakpolitikai előkészítési folyamatban, hiszen a magyar fiatalok egyre kevésbé bíznak a hazai oktatás színvonalában és összességében a hazai előmeneteli lehetőségben, ezért a külföldi munkavállaláson kívül már egyre inkább megnőtt a külföldi továbbtanulást tervezők száma is.

A Jobbik hosszú ideje hangsúlyozza, hogy az önálló Oktatásügyi Minisztérium felállítása, az oktatók európai színvonalú bérezése ugyanúgy elodázhatatlan lépés, mint a térítésmentes helyek számának növelése, a hallgatói ösztöndíjak emelése és a kollégiumi hálózat átfogó fejlesztése - olvasható Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese és Dr. Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője által jegyzett közleményben.