Gruevszki-ügy: a biztonságos ország egy "megdönthető vélelem"

Ez sem gránitszilárdságú.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter Gyöngyösi Márton azonnali kérdésére válaszolt egy érdekeset Orbán Viktor korrupt macedón barátjával kapcsolatban. A Jobbik frakcióvezetője többek között arra figyelmeztette a kormányzatot, hogy Gruevszki az Orbán-kormány által biztonságos országnak tartott Macedóniából indult és a szintén biztonságos Szerbián keresztül érkezett. Így nem lehet menekült.

Tudvalevő, a Fidesz a biztonságos ország titulust azért terjesztette ki a balkáni országokra, hogy az onnan érkező menekültek/migránsok/bevándorlók még véletlenül se kaphassanak menedékjogot hazánkban.

De úgy látszik, ez mégsem gránitszilárdságú szabály.

"A biztonságos országok elve egy fontos elv, mi voltunk azok, akik ezt az alkotmányban rögzítettük. Ez egy vélelem, de egy megdönthető vélelem. A konkrét eljárás erről a vélelemről, és annak megdöntéséről szól"

- fogalmazott Gulyás Gergely.

Gruevszki ittlétét a kormányzat jogi ügyként kezeli, az illetékes hatóság dönt arról, hogy a menekültstátusz megillet-e őt, vagy sem – tett ígéretet Gulyás Gergely.

Az Orbán-kormány szerint a korrupcióért jogerősen elítélt Gruevszki megérdemelte a különleges bánásmódot

Hétfőn a parlamentben a jobbikos Mirkóczki Ádám napirend előtt kérdezte a kormányzatot a korrupcióért jogerősen börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről.A politikus szerint egy "Z-kategóriás kémfilm nagyon rossz forgatókönyve" valósult meg, amin még nevethetnénk is, ha nem nálunk zajlana.Mirkóczki Ádám arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig a kormányzat csak annyit ismert el, hogy hazánkban van a börtön elől megszökött politikus, aki - lévén nem volt útlevele - jogellenesen lépte át a határt.

(Címlap- és borítókép: kerítés Mórahalomnál - fotó: Béli Balázs / Alfahír)