Az Orbán-kormány szerint a korrupcióért jogerősen elítélt Gruevszki megérdemelte a különleges bánásmódot

Megmagyarázták.

Hétfőn a parlamentben a jobbikos Mirkóczki Ádám napirend előtt kérdezte a kormányzatot a korrupcióért jogerősen börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről.

A politikus szerint egy "Z-kategóriás kémfilm nagyon rossz forgatókönyve" valósult meg, amin még nevethetnénk is, ha nem nálunk zajlana.

Mirkóczki Ádám arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig a kormányzat csak annyit ismert el, hogy hazánkban van a börtön elől megszökött politikus, aki - lévén nem volt útlevele - jogellenesen lépte át a határt.

A legerősebb ellenzéki párt politikusa szerint semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy Gruevszkit különleges elbánásban részesítse a magyar állam.

Így viszont a biztonságos harmadik országból érkező macedónnak is a tranzitzónában a helye.

Másrészt Mirkóczki Ádám arra is kíváncsi, hogy milyen szerepet játszottak a szökésben a magyar hatóságok, és vajon melyik minisztérium adta ki az utasítást, a belügy, a külügy, vagy maga a Miniszterelnökség.

Orbán Balázs államtitkár szerint a konkrét ügy rendkívül fontos. Szerinte van jogszabályi háttere annak, hogy Gruevszkinek nem a határon kell várakoznia a menedékjogi eljárás végeredményére. A 2007. évi LXXX. törvény 71. paragrafusára hivatkozott, a menedékjogról szóló törvény ugyanis kimondja,

"a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben".

A különleges bánásmódot igénylő személy a törvény szerint:

"a kísérő nélküli kiskorú, vagy olyan kiszolgáltatott személy - különösen a kiskorú, az idős, a fogyatékkal élő személy, a várandós nő, a kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, valamint a kínzást, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy -, akiről helyzetének egyedi értékelését követően megállapítható, hogy sajátos szükségletekkel rendelkezik".

A kormány szerint Orbán Viktor börtön elől szökő macedón barátja beletartozik ebbe a halmazba, így a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal központjában történhet meg a meghallgatása.

A kormány szerint pedig Gruevszki azért érdemli meg a különleges bánásmódot,

mert 10 évig volt Macedónia miniszterelnöke.

Az államtitkár ugyanakkor arról is beszélt, hogy bár a kormány nem segített a bűnözőnek, de Gruevszki egy magyar külképviseleten jelentkezett be, és kért politikai menedékjogot. A magyar hatóságok pedig úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból Gruevszkinek hazánkban kell megvárnia a kérelme eredményét. (Arra sajnos nem tért ki, hogy került Gruevszki Magyarországra...)

Egyébiránt Orbán Balázs leszögezte: több információval nem fognak szolgálni az ügyről.

(Címlap- és borítókép: Orbán Balázs - fotó: Béli Balázs / Alfahír)