Tintapacákat küldtek Rogánék az Átlátszónak, miután legomboltak róluk 17 ezret

Olvashatatlan pdf-eket kapott az Átlátszó, mikor közérdekű adatigénylés keretében kikérte az őszi plakátkampányok költéseit. Cserébe legalább kifizettettek velük több mint 17 ezer forintot költségtérítés címén.

Közérdekű adatigénylésben kérte ki az Átlátszó, hogy az őszi úgynevezett tájékoztató kampányok során mire és mekkora összeget költöttek. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint

az adatigénylés megválaszolásának előkészítése 7,5 órát vett igénybe, és a Kabinetiroda 5 munkatársa foglalkozott vele.

Ezért a tényfeltáró portáltól 17 600 forint költségtérítést kértek. Az Átlátszó át is utalta az összeget, amire megérkeztek a beszkennelt dokumentumok. Na, abban nem volt köszönet! A dokumentumok ugyanis teljességgel olvashatatlanok.

A Sargentini-kampányra elköltött 395 millió forintról ezt, a kiemelt kormányzati intézkedések propagálására elköltött 1 milliárdról ezt, a Családok éve népszerűsítésére elköltött 2,5 milliárdról pedig ezt és ezt a pdf-et kapták.

Egy találomra kiválasztott oldal valós nézetben így néz ki:

Megpróbáltuk kinagyítani az adott oldalt, négyszeres nézetben így mutat.

Az Átlátszó megjegyzi, korábban a Stop Soros és a Magyarország erősödik kampányának adatait is olvashatatlan pdf-ben kapták meg, amit az optikai karakterfelismerővel sem sikerült értelmezni, azonban szabad szemmel nagy nehezen ki lehetett venni. Most azonban a Jóisten találmánya, az emberi szem is csődöt mondott. ¯\_()_/¯