A román bíróság nem hajlandó nyilvánosságra hozni a "székely terrorper" ítéletét

Bezzeg a vádiratot még véres zászlóként lobogtatták. 

A portál még szeptemberben kérte ki a júliusban született ítéletet. Közérdekű adatigénylésükre október végén kapták meg az elutasító választ. A legfelső bíróság szerint a beadvány "nem részesülhet kedvező elbírálásban",

mert a dosszié hivatalos tárgya "alkotmányos rend elleni cselekmények", ilyen ügyekben pedig nem adhatnak ki információt. 

Az Átlátszó Erdély jogásza szerint egy bírósági döntésnek eleve nyilvánosnak kell lennie, és, ha abban olyan személyes, vagy minősített adatok vannak, amely nem közérdekűek, egyszerűen ki kell takarni őket.

A román bíróság indoklása azonban még a saját logikájuk mentén is értelmezhetetlen, hiszen 

Bekét és Szűcsöt a bíróság felmentette az "alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet" illetve az erre való felbujtás vádja alól, börtönbüntetésüket más vádpontok miatt kapták. 

Az Átlátszó Erdély egyébként megjegyzi: ha a legfelső bíróság jogosan utasította el az ő kérelmüket, 

akkor viszont maguk a hatóságok jártak el törvénytelenül, amikor a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) - nyilvánvalóan propaganda célokból – részleteket közölt a lehallgatási jegyzőkönyvekből és a vádiratból

A román ügyészségen elővették a '86-os Secu-kézikönyvet

A régi jó szekus szakemberek is megirigyelnék azt a vádiratot, amit a román terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) összerakott a székely vármegyések perében. Tervezett támadások a gáz-és villanyhálózat ellen, kapcsolat külföldi terrorszervezetekkel, és persze az éppen aktuális főgonosz, Oroszország sem maradhat ki a sztoriból.

Beke István és Szőcs Zoltánt azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben. Ők ezt végig tagadták, hazai és nemzetközi szinten pedig többen az ügy koncepciós jellegére hívták fel a figyelmet, amely sokak szerint a székely autonómiatörekvések megakadályozása érdekében indult el. 

A románok is röhögnek a terrorvádon

Szerdai cikkükben "bemutatják" a Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) "döbbenetes bizonyítékait", amelyek "megmutatják a szélsőséges magyarok igazi mértékét". A vármegyések elleni tragikomikus eljáráson gúnyolódó cikkük alig fél nap alatt több, mint 4 ezer lájkot kapott. A terroristák által használt mobilokban ciánkapszulák voltak elrejtve. A terroristák lakásán valóságos fegyver arzenált találtak.

Az ügyészség akkor Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolta. A bíróság mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta, majd ezen vádpontok alól felmentette őket. A kiszabott két-két éves börtönbüntetést végül a - pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos - második vádpont miatt szabták ki rájuk. 

 

Rendkívüli: 5-5 év letöltendő börtönbüntetést kapott Beke István és Szőcs Zoltán

Tavaly júniusban Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították. Az ügyészség akkor Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolta.