Nagy Márton behívatta a Mol vezetőit az elszálló üzemanyagárak miatt

Nagy Márton behívatta a Mol vezetőit az elszálló üzemanyagárak miatt

A nemzetgazdasági miniszter elismerte, van itt egy elcsúszás. Jelenleg már hazánkban a harmadik legdrágább az üzemanyag a régióban. A Sparról is kérdezték.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter behívatta a Molt és a Magyar Ásványolaj Szövetséget egyeztetésre a növekvő üzemanyagárak miatt – nyilatkozta az Indexnek maga a tárcavezető hétfői sajtótájékoztatóján.

Jelenleg ugyanis Magyarországon a régión belül a harmadik legdrágább az üzemanyag.

Ráadásul szerdán ismét emelkedni fog a benzin és a gázolaj ára, pedig Nagy Márton korábban azt mondta a lapnak, hogy a kormánynak megállapodása van a Magyar Ásványolaj Szövetséggel: „ennek értelmében az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk”. Februrárban még arról is beszélt, hogy a benzinárak tekintetében lát esélyt az árak kiigazítására, a gázolaj esetében viszont szerinte nem azonosítható ilyen lehetőség.

Az NGM minisztere úgy fogalmazott:

„Most úgy látjuk, van itt egy elcsúszás. Ezért a hét második felére behívtam egyeztetésre a Molt és a Magyar Ásványolaj Szövetséget, hogy a korábbi megállapodásunkat hogyan képzelik el. A további lépés ennek a beszélgetésnek a következménye, függvénye lesz.”

Az Orbán-kormány tagja azt ígérte, erről majd külön tájékoztatják a médiát.

De vajon miért nem hagyja az Orbán-kormány, hogy piaci alapon működjön az üzemanyag beárazása?

A portál is erre volt kíváncsi, az ezt firtató kérdésre azonban Nagy Márton azt felelte: „Van benne profittartalom és sok más elem. Amikor tárgyalunk, akkor ezeket a tényezőket – többek között a profitmarzsokat – vizsgáljuk, hogy indokolt-e, és ezek más szomszédos országokban hogyan alakulnak.”

Azt nem árulta el, hogy a múlt héten konkrétan miről egyeztettek munkaebédjük során Matolcsy György jegybankelnökkel de a nem túl felhőtlen viszonyuk ellenére azt elmondta, kiváló megbeszélést folytattak, és egyeztetéseik rendszeresek lesznek a jövőben.

Az ATV kérdéseire Nagy leszögezte, a Sparral kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium tesz majd jogi lépéseket, szavai szerint „meg kell vizsgálni a jogi és gazdasági kérdéseket”.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőről (MNV) tartott sajtótájékoztatón Nagy Márton azt is rögzítette, az állami vagyon 2010 és 2022 között 11 650-ről 21 860 milliárd forintra nőtt, értéke pedig a GDP 25 százalékát adja. Megoszlása szerint így néz ki: ingatlanvagyon 11 197 milliárd forint, részesedések 6276 milliárd forint, valamint egyéb vagyon (ingóság és eszközök) 1387 milliárd forint.

Az üzemanyagárak április 10-étől várhatóan így alakulnak majd:

🟢 95-ös benzin: 644 Ft/liter

⚫ Gázolaj: 658 Ft/liter

Azaz a Holtankoljak.hu szerint a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 6 forinttal fizetnek majd többet a kutak a nagykereskedőiknek.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőről tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) 2024. április 8-án. MTI/Purger Tamás)