A Jobbik főpolgármester-jelöltje a parlamentben kérte számon a kormányt és Budapest mostani vezetését

A Jobbik főpolgármester-jelöltje a parlamentben kérte számon a kormányt és Budapest mostani vezetését

Brenner Koloman szerint maxi-Dubajra nincs szüksége Budapestnek, helyette bérlakásprogram kell. A Lánchíd ügye kapcsán kifejtette, a fővárosiaknak attól függetlenül jár a 6 milliárd, hogy át lehet-e hajtani a hídon.

„A polgári értékrend szerint Budapest főpolgármesterének a közjó érdekében és minden budapesti polgár érdekében kell tevékenykednie” – jelentette ki Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő hétfői parlamenti elszólalásában. A párt főpolgármester-jelöltje hozzátette, hogy a rendszerváltoztatás óta ez igen keveseknek sikerült. Szerinte akinek fontos a hagyományok tisztelete és a szabadság és a rend jó egyensúlya az teljesen egyértelmű, hogy „június 9-én sem a fideszes egypárti túlhatalom jelöltjére, sem pedig a balliberális tömb már bizonyítottan alkalmatlan jelöltjére nem adhatja szavazatát”.

Mindkét szekértábor, nevezzük így, kizárólag zsákmánynak tekinti Budapestet és nem pedig a budapesti polgárokkal foglalkozik, vízióval, programmal.

Brenner Koloman kiemelte, hogy a „Tegyük rendbe Budapestet” című főpolgármester-jelölti programja tavaly november 21-i nyilvánosságra hozatala óta a fővárost és a budapestieket érintő legfontosabb problémákkal foglalkozott, „nem pedig azzal, hogy ki kivel nem vitázik” – tette hozzá.

Budapestnek gyönyörű történelme, történelmi látképe van, Dubajnak pedig felhőkarcolói. Ezért aztán a maxi-Dubajnak semmi keresnivalója nincs Budapesten!

– utalt Brenner Koloman a Fidesz-kormány őrült tervére, miszerint arab luxusnegyedet akarnak építeni a zuglói Rákosrendező vasútállomás körül elterülő rozsdaövezet helyén.

Hozzátette, hogy a „Mi Várunk” programjában Jobbik-Konzervatívok már nagyon régen választ adott arra, hogy mi lehetne az egyre jobban szorongató lakhatási probléma megoldása.

„Ne legyen maxi-Dubaj, főleg nem egy olyan befektetővel, aki már bizonyítottan, mint például Belgrádban is, nem a helyi polgárok érdekében fejleszti a várost, hanem legyen egy olyan bérlakásprogram, amelyben budapesti és Budapestre költöző polgároknak tízezer számban lehetne szociális bérlakást építeni” – magyarázta Brenner.

A jobbikos politikus szerint a közlekedés rendbetételének első lépése az kell, hogy legyen, hogy felülvizsgálják „a Karácsony-féle szélsőségesen liberális városvezetés néha óvodás gyermekrajzokra emlékeztető kerékpársávjait”.

Brenner Koloman hangsúlyozta, hogy valóban a kerékpár-úthálózat fejlesztésére van szükség, de csak ott ahol ez biztonságosan megoldható, a méltányos autóhasználatot figyelembe vevő módon.

Szerinte ennek az egésznek az állatorvosi lova a Lánchíd:

A jelenlegi fideszes kormány azonnal fizesse ki a budapesti polgároknak járó hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására! Karácsony Gergely pedig azonnal írjon ki helyi népszavazást, hogy autóval is át lehessen-e hajtani a Lánchídon!

A Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje szerint ezt a kettőt szét kell választani, mert a budapestieknek attól függetlenül jár a 6 milliárd forint, hogy át lehet-e hajtani a Lánchídon.

A közbiztonság kérdésével kapcsolatban Brenner Koloman kijelentette, hogy támogatja Vitézy Dávid a BKK rendészekre vonatkozó javaslatát. Programjában azt is kifejtette, hogy adjuk vissza a budapesti rendészek becsületét: „Nekik nem az a feladatuk, hogy autókat bilincseljenek, hanem a megerősített rendőrséggel együtt köztéri jelenléttel biztosítsák a budapesti polgárok közbiztonságát” – szögezte le a jobbikos politikus.

Brenner Koloman sajnálattal konstatálta, hogy kizárólag Vitézy Dávid és ő vállalták a nyilvános főpolgármester-jelölti vitát az egyik országos televízióban.

Én azt gondolom, hogy az egy szégyenletes dolog, amit Karácsony Gergely művel, nem véletlenül pénzezett Márki-Zay Péterrel

– mondta a Jobbik-Konzervatívok jelöltje. Ő személyesen azt szeretné elérni, hogy minden főpolgármester-jelölt álljon ki a vitára, hogy így a budapesti polgárok jó döntést hozhassanak.

Az Orbán-kormány nevében Soltész Miklós államtitkár érdemben nem válaszolt Brenner Koloman felvetéseire. A fideszes kormány szokásos narratívájának megfelelően megpróbálta összemosni a Jobbik-Konzervatívokat a baloldali ellenzéki pártokkal.

Ezek után a KDNP-s politikus a Karácsony Gergely ellen felhozott vádakat sorolta.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)