Freedom House: „csak részben szabad” Magyarország

A szervezet jelentése szerint az Orbán-kormány rombolja a demokratikus intézményeket.

A nemzetközi jogvédő szervezetet a 2019-es világjelentésében a 195 vizsgált országból 86-ot minősített szabadnak, 59-et pedig részben szabadnak, 50 ország került a nem szabad kategóriába.

A Freedom House szerint az általános szabadságjogok, a politikai szabadságjogok, illetve a civil társadalmat érintő minősítések területén romlott a magyar helyzet.

A világjelentés külön is kitért Magyarországra: Orbán Viktor és a Fidesz kormánya hatalomra kerülésük óta és 2018-ban még tovább rombolta a demokratikus intézményeket, az ellenzék, a média, a vallási csoportok, a civil társadalom korlátozásával, illetve totális ellenőrzésével. A jelentésben az is kritikaként olvasható, hogy 2010 óta sérültek a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek, továbbá a magánszektor és a menedékkérők jogai is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ nem bonyolította túl a reagálást, a szokásos kommunikációs panellel állt elő:

„A Freedom House a Soros-birodalom tagja, Soros pénzeli, és most Soros választási kampányát szolgálja. A többi Soros-szervezettel együtt azért támadja Magyarországot, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak.”

Frissítés: A Jobbik részéről Gyöngyösi Márton közleményben reagált a szervezet jelentésére:

"A Jobbik szerint sem lehet ma szabad országról beszélni Orbán egyre inkább kiépülő diktatúrájában. Magyarországon mára megszűntek létezni a független állami intézmények, romokban a sajtószabadság és egyre kevesebben merik vállalni véleményüket, politikai meggyőződésüket, mert tartanak a hatalom retorziójától. Mire számíthatnak ma az ellenzékiek és az önállóan gondolkodó civilek a fideszes rezsimtől? Egzisztenciális megfélemlítésre, a közpénzen kiépített, megrendelésre dolgozó propagandasajtó-birodalom hazug lejáratására és a hatóságok vegzálására. A Jobbik megtapasztalta mindegyiket, utóbbira jó példa a pártállami számvevőszék igazságtalan és abszurd bírsága. Ettől függetlenül sosem adjuk fel a küzdelmet, a végsőkig harcolunk egy szabad, demokratikus, biztonságos Magyarországért. Még akkor is, ha a Fidesz válasza csak annyi lesz minderre, hogy SOROS!"

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)