Ne legyen újabb sarc! A Jobbik egy tehermentesített bankszámla-konstrukciót követel

Mi fizetünk ezért a legtöbbet.

A Jobbik azonnali lépéseket követel a „banki kifosztó mechanizmus leállítása” érdekében, emellett arra szólította fel a kormányzatot, hogy a közteherviselés jegyében bontsa fel a kereskedelmi bankokkal kötött paktumot – fogalmazott szombati sajtótájékoztatóján Z. Kápát Dániel.

A párt alelnöke felidézte, még az MNB is kimutatta, Európában nálunk a legdrágább bankszámlát vezetni. Ez a "brutális teher" leginkább az alacsony jövedelműeket sújtja, amelyet a szabályozási környezet és a kormányzat is megenged a bankok számára – tette hozzá.

A Jobbik ezért egy tehermentesített bankszámla-konstrukciót követel, legalább átlagbérig.

Z. Kárpát Dániel szerint reális cél, hogy az átlagbérig a banki műveleteket, a tranzakciókat az utalásokat minden magyar állampolgár díjmentesen végezhesse el. Hozzáfűzte azt is, hogy nyugati példákból kiindulva elvárható lenne, hogy a fixdíjak fizetéséért cserébe fejlesszék az intézetek az alap banki szolgáltatásokat.

A politikus hangsúlyozta, a tisztességes törvényi keretek kialakításában a kormánynak, az MNB-nek és a fogyasztóvédelemnek alapvető felelőssége van.

Emlékeztetett arra is, hogy 3200 kilakoltatás volt a tavalyi Családok éve alatt, az elmúlt 3 évben pedig már 10 ezer magyar ember veszítette el indokolatlanul az otthonát úgy, hogy közben bérlakás építési program nem indult, százezrek maradtak így az útszélén.

„A banki visszaélések tekintetében sem került fék az intézmények elé”

- fogalmazott a jobbikos országgyűlési képviselő.

Mindezen problémák oka, hogy

„a kormány egyértelműen letette a fegyvert a visszaéléseket foganatosító banki szisztéma előtt”

- értékelte a helyzetet.

A Jobbik kidolgozott hat pontot, amely mellé civileket, a devizahiteles kerekasztal részvevőit, károsultakat, és politikai pártokat is szeretnének felsorakoztatni.

A hat pont:

  1. a tranzakciós illeték áthárításának megszüntetése,
  2. a bankadó "korábbi szükséges szintre" való visszaemelése,
  3. a hitelintézeti járulék visszavezetése,
  4. az EBRD-paktum felmondása,
  5. a kilakoltatási moratórium kihirdetése mellett részleges végrehajtási moratórium bevezetése,
  6. egy jegybanki kártérítési alap létrehozása a devizahitel-károsultak megsegítése érdekében.

(Címlap- és borítókép: Béli Balázs/Alfahír)