Varga-Damm Andrea a honvédelmi miniszternél kezdeményezi a Demeter-ügy kivizsgálását

Varga-Damm Andrea szerint, aki kiadta Demeter Márta igénylőlapját a honvédkórháztól a kormánysajtónak, annak nincs helye semmilyen állami állásban. A Jobbik egyébként szolidaritást vállalt a fideszes hajtóvadászat célkeresztjébe került LMP-s politikussal.

Tegnap írtuk meg, hogy elhunyt édesanyjának emlékét sem kímélve szállt bele Demeter Mártába az Origo nevű propagandalap egy név nélküli cikkben, majd ma reggel beszámoltunk arról a közleményről is, amiben ellenzéki képviselő hölgyek álltak ki közösen az LMP társelnöke mellett.

Ketten közülük ott voltak az Országgyűlés Költségvetési bizottságának szerdai ülésén is, amelyen egyébként a kormánypárt megakadályozta, hogy tájékoztatást kapjanak a testület tagjai az új otthonápolási rendszerről, valamint a letelepedésikötvény-programról.

Az ülést követő sajtótájékoztatón kérdeztük a liberális Bősz Anettet és a jobbikos Varga-Damm Andreát a Demeter-ügyről.

Veszélyezteti a parlamentáris rendszert

Bősz Anett hangsúlyozta, Demeter Márta kétszer esett már át ezt megelőzően nemzetbiztonsági átvilágításon, azokon csont nélkül átment, most pedig hirtelen megbukott. Történik mindez egy több hetes kormány által indított hajtóvadászat után, amit elfogadhatatlannak nevezett Bősz Anett.

Szerinte az, ami az ellenzéki képviselőtársával zajlik, jól mutatja be a NER rendszerét, a kormány működését. Mint mondta, ez nem egyedi eset, mindenkivel elbánik a kormányzat, akivel megteheti.

„És ez veszélyezteti a parlamentáris rendszert Magyarországon, egészen egyszerűen veszélyben tart ez a rendszer mindenkit, aki nem ért egyet a kormánnyal”

- fogalmazott Bősz Anett.

Vizsgálat lesz

Varga-Damm Andrea szerint is azért zajlik ez a hadjárat Demeter Mártával szemben, mert kényes kérdéseket tett fel. Jogellenesnek, jogsértőnek és jogállami normákat sértőnek nevezte a jobbikos politikus azt a gyakorlatot, ahogy Orbán Viktor a magyar honvédséget felhasználja.

Reményét fejezte, hogy kiderül, ki adta ki a Honvédkórházból azokat az adatokat, amelyek „Demeter Márta családi életében egy rettenetes tragédiát hoztak fel újra”.

„Aki ilyen tettet követ el, annak nincs helye semmilyen állami állásban”

- fogalmazott Varga-Damm Andrea, hozzátéve személyesen is kezdeményezni fogja Benkő Tibor miniszternél ennek kivizsgálását.

Az országgyűlési képviselő az újságíróknak is üzent, azt kérte tőlük, hogy egy bizonyos szint alá ne menjenek, mert a saját életükben ők is kerülhetnek majd olyan kiszolgáltatott helyzetbe, amikor nem tudnak védekezni, és nem lesz, aki kiáll értük.

A lovagiasság legelemibb szabályait is figyelmen kívül hagyva

A jobbikos Szilágyi György közleményében úgy fogalmazott, hogy ismét átlépte a Fidesz és lakájsajtója „gusztustalanságban és karaktergyilkolászásban az alapvető erkölcsi határokat”.

Hangsúlyozta, miután egy koncepciós eljárás keretében nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették Demeter Mártát, a lejáratóhadjáratukba sikerült bevonni az LMP társelnökének elhunyt édesanyját is. Felidézte, a jobbikos politikusok számtalan esetben megtapasztalták már a Fidesz aljas és alantas módszereit, de szerinte ez a rezsim mindig tud mélyebbre és mélyebbre süllyedni.

„Közpénzből kitartott, politikai megrendelésre dolgozó lakájsajtója pedig örömmel végez el mindenfajta aljamunkát: hazudnak, álhíreket gyártanak, kegyeletsértően lépnek fel, visszataszító lejárató akciókat indítanak, gazdáikat pedig úgy éltetik, mint a Szabad Nép az ötvenes évek elején Rákosi és Sztálin elvtársakat. A Jobbik szolidáris Demeter Mártával és mindenkivel, akit Orbán rezsimje a lovagiasság legelemibb szabályait is figyelmen kívül hagyva, nemtelen eszközökkel támad. Mi soha nem fogunk megtörni!”

- osztotta meg pártja álláspontját Szilágyi György.

(Címlap- és borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter - fotó: Béli Balázs / Alfahír)