A Heim Pál inkább visszaadja az adományágyakat

Másoknak megfelelt, nekik állítólag nem elég biztonságosak. Marad a padló, az is szabálytalanul.

Megkerestük a Heim Pál kórházat és a Debreceni Klinikát is azután, hogy kiderült, a két intézmény továbbra sem használja azokat az adományágyakat, amiket a gyermekosztályokon éjszakázó szülők kedvéért vásároltak meg civilek közadakozásból.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel kapcsolatban már korábban megírtuk, hogy bár januárban átvettek 20 darab ágyat, azokat február elején még hiába keresték a beteg gyermekek szülei, ugyanis egyszerűen elrakták őket. Akkor az egyik, lapunknak megszólaló szülő azt is elmondta, hogy amikor az ágyak felől érdeklődött az egyik nővérnél, az felsőbb utasítással magyarázta, miért nem tették ki az ágyakat.

Így végül az anyukák matracokon, a padlón feküdték végig az éjszakát.

S bár országszerte több mint 30 kórháznak szállítottak már le az önkéntesek ágyakat, és ezeket szinte mindenhol örömmel fogadták, kiemelve azt is, hogy könnyen összecsukható és tisztítható típusról van szó, a Heim Pál orvosigazgatója az Alfahírnek egészen más véleménynek adott hangot.

Lapunknak küldött válaszában Dr. Fekete Ferenc ugyanis közölte, hogy

inkább visszaadják az Anyák az Anyákért Alapítványnak a 20 darab ágyat,

miután szakértőik szerint azok sérülés- és botlásveszélyesek, nem férnek el, valamint nehezítik a kórtermek takarítását is.

Utóbbi kijelentés viszont abból a szempontból nehezen értelmezhető, hogy éjszaka nincs takarítás, napközben pedig vékony táskába lehet –és kell- csomagolni az ágyakat, előbbi állítás pedig azért furcsa, mert más intézmények nem állapítottak meg balesetveszélyt.

További ellentmondás az is, hogy Fekete Ferenc lapunknak írt levele szerint az ágyak átvétele után azonnal jelezték, hogy azok nem megfelelőek, viszont az Anyák az Anyákért Alapítványt vezető Almádi Zsuzsa a hvg.hu-nak azt mondta, nemhogy kifogás nem érkezett, hanem pont arról tárgyaltak, hogy a húsz darabon kívül vigyenek még „amennyit csak tudnak”.

Az orvosigazgató lapunknak azt is írta, hogy telefonon jelezték az adományozóknak, miszerint vissza kívánják adni az ágyakat, az Alfahír viszont úgy értesült, hogy az alapítvány február 11-én maga kérte a kórházat arra, hogy ha tényleg nem használják az ágyakat, akkor adják vissza, majd megkeresésükre választ sem kaptak.

Az adományágyak egy másik kórházban is eltűntek, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézetétől azonban nem kaptunk választ erre vonatkozó kérdéseinkre. Ellenben a hvg.hu az Anyák az Anyákért Alapítványra hivatkozva azt írja, hogy a klinika küldött nekik egy köszönőlevelet, amiben nem kifogásolták az ágyakat, tehát vélhetően használatba fogják venni azt a 20 darabot, amit egyébként még decemberben kaptak.

Az Ágyat az anyukáknak! nevű akciót eredetileg Orosvári Zsolt indította útjára, miután személyesen tapasztalta meg egy kórházi látogatása során, hogy sok szülő a földön kénytelen feküdni beteg gyermeke ágya mellett. Mostanra több mint 350 ágyat szállítottak ki az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal és a Social Point Alapítvánnyal közösen, adományokból.

A szervezők továbbra is próbálják elérni az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt, hogy az ágyak után kifizetett több mint egymillió forint áfát visszakaphassák, és további kórházi felszerelésekre fordíthassák.

(Címlapfotó: Kovács Tamás/MTI)