Ágyat az anyukáknak: vannak olyan adományágyak, amik eltűntek a kórházban

A legtöbb kórházban burkoltan vagy nyilvánosan, de örömmel fogadták az Orosvári Zsolt által tavaly évvégén indított adományakció kempingágyait, ugyanakkor van olyan fővárosi intézmény is, ahol a szülők továbbra is a földön kellett, hogy feküdjenek – akkor is, ha már rég megkapták a szükséges fekhelyeket.

Az Ágyat az anyukáknak! nevű kezdeményezésről már több cikkben is beszámoltunk: miután egy édesapa, Orosvári Zsolt azzal szembesült, hogy a kórházi gyermekosztályokon a szülők olykor a földön kénytelenek aludni, gyűjtést indított: november óta pedig közösségi adományozásból több mint 350 darab, sportáruházban kapható mobil kempingágyat szállítottak ki az ország számos kórházába.

Az adományokat jellemzően örömmel fogadták az intézmények, de nem minden esetben ment zökkenőmentesen a jótékonykodás. Egyes vezetők tagadták, hogy szükségük lenne a segítségre, miközben az osztályokon fekvő édesanyák folyamatosan küldték a fotókat, hogy a földön kell feküdniük.

Idővel a civilek kérésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is megmozdult és lényegében elismerte, hogy szükség van a segítségre: egy több mint félezer tételből álló listát állítottak össze arról, hogy hol, mennyi ágy hiányozhat. Mi több, ezzel párhuzamosan az Alapvető Jogok Biztosa, avagy ismertebb nevén az Ombudsman is jelentést készített arról, hogy a kórházi osztályokon való szülői ellátást végre szabályozni kell, mert kezdve a férőhelyektől egészen a fizetési kötelezettségekig, teljes káosz uralkodik a területen. Úgy tudni, a tárca a nyomás hatására hamarosan rendezni kívánja a szabályozást.

Eltűntek az ágyak

Ezek ellenére az Alfahír információi szerint van olyan fővárosi intézmény, ahol ugyan átvették az ágyakat, a szülők mégsem jutottak hozzájuk. Például a Heim Pál Gyermekkórház számára már év elején átadtak 20 darab ágyat, a visszajelzések szerint ezeket a szülőknek mégsem osztották ki, és maradt a földön fekvés.

Sikerült felvennünk a kapcsolatot egy olyan édesanyával, aki személyesen tapasztalta ezt meg, ugyanis másokkal együtt a földön volt kénytelen aludni, miközben tudta, hogy a kórháznak korábban átadták a civilek az ágyakat. Ő azt mondta, hogy a bőrgyógyászati osztályra kellett nemrég befeküdnie gyermekének, ahol a nővérek csak azt tudták felajánlani számára, hogy vagy a székeken, vagy pedig a saját maga által behozott matracon aludhat, a szobájukban ugyanis – néhány másikkal ellentétben- nem voltak ágyak.

Pár nappal később, az interneten olvasott az Ágyat az anyukáknak! akcióról, és ekkor szembesült vele, hogy korábban oda is vittek már az önkéntesek ágyakat, ahol éppen ők fekszenek.

Elmondta nekünk, hogy miután rákérdezett erre az egyik nővérnél, az felsőbb utasításra hivatkozott, tehát valamelyik felettese döntött úgy, hogy a kempingágyakat nem használhatják. Állítólag ennek az volt az oka, hogy nehezen fértek volna el tőlük, noha a szülők az éjszaka során így is a földön, matracon és pokrócokon feküdtek, ezzel közel ugyanakkora helyet foglalva.

Egyébként ott, ahol a gyorsan összecsukható és könnyen tisztítható ágyakat átvették és használni is kezdték, a kezdeményezés teljes sikert aratott, a nővérek és orvosok elégedettek voltak a minőséggel és a felhasználhatósággal.

Pár hónap alatt sikert értek el

Orosvári Zsolt főszervezőtől úgy tudjuk, az ágyak kiosztása lassan a végéhez ér, már az utolsó, függőben lévő készleteket szállítják ki, és persze amennyiben további igények merülnek fel, úgy azoknak is eleget tesznek.

Ugyanakkor az Alfahírnek elmondta, hogy továbbra is támogatni fogják a gyermekosztályokat, ugyanis az elmúlt három hónap során „olyan állapotokat tapasztalt”, hogy még bőven van mit segíteni, ezért vizsgálja a további akciók lehetőségét is.

Kérdeztük arról is, hogy a Heim Pálban miért nem rakták ki az ágyakat a szülőknek, erre azt felelte, hogy

mindenképpen tisztázni kell ezt az ügyet a kórházzal, ezért belső vizsgálat lefolytatását javasolja.

Az adakozóktól összegyűlt közel ötmillió forint felhasználásával kapcsolatban pedig továbbra is várják a minisztérium segítéségét arra vonatkozóan, hogy az ágyak után kifizetett több mint egymillió forint áfát visszaigényelhessék: a pénzből ugyanis további eszközöket vásárolnának a gyermekosztályok számára.