Fordulat? Az LMP delegációja a főváros összes ellenzéki pártjával tárgyalásba kezdhet

Fordulat? Az LMP delegációja a főváros összes ellenzéki pártjával tárgyalásba kezdhet

Nem mindig egyszerű a bázisdemokraták élete. Szombat délután a Magyar Hang két, az LMP-vel, illetve a fővárosi önkormányzati választásokkal kapcsolatos hírről is beszámolt. Eszerint az ökopárt Budapesti Kongresszusa előző nap arról döntött, hogy tárgyalódelegációt kell küldeni az MSZP, DK, Párbeszéd és Momentum tárgyalóasztalához, az ellenzéki együttműködés érdekében. Kanász-Nagy Máté szóvivő a lapnak arról is beszélt, hogy az LMP megduplázná az önkormányzati képviselőik és a fővárosi politikusaik számát, valamint nyerhető budapesti kerületekre is igényt tartanak.

Majd ennél is nagyobb meglepetésre arról is tájékoztatott, a kongresszus nagy többséggel szavazta le, hogy csak a Jobbikkal közös indulásban gondolkodjanak. Még annak a lehetőségét is elvetették, hogyha a baloldallal mégsem jön össze a megállapodás, egyáltalán elkezdjenek előkészíteni egy esetleges tárgyalási folyamatot a Jobbikkal – volt olvasható a Magyar Hang cikkében.

Az Alfahír vasárnap reggel küldte el kérdéseit az LMP sajtóosztályához, és többek között arra is kíváncsiak voltunk, hogy a fentiek szempontjából mi a helyzet azzal a háromoldalú megállapodással, amit az LMP a Jobbik és Puzsér Róbert szentesített nemrég (egyébként Moldován László, az LMP budapesti elnöke is aláírta az új centrum megalakulásáról szóló dokumentumot...), és amely kapcsán többek között abban is megállapodtak a felek, hogy

a két párt mind a 23 kerületben kooperál, és nem indít egymás ellen jelölteket.

Átláthatóság: itt van Puzsér teljes megállapodása a Jobbikkal és az LMP-vel | Alfahír

Puzsér Róbert, a főváros lehetséges ellenzéki főpolgármester-jelöltje az átláthatóság jegyében hétfő reggel nyilvánosságra hozta a teljes szövegét annak a megállapodásnak, amit a Jobbikkal és az LMP-vel együtt írt alá a közös együttműködésről még március 14-én.

Miközben az LMP-re vártunk, a Magyar Hang cikke is frissült. Kanász-Nagy Máté pontosítása szerint ugyan szó volt a Jobbikkal való együttműködésről is, de a kongresszus nem döntötte el, hogy az LMP a tárgyalások során a Jobbikkal közösen lépne-e fel. Érvényben van viszont a korábbi, a Jobbikkal és Puzsér Róberttel megkötött megállapodás, amelynek értelmében a felek egyeztetnek, koordinálnak, vagyis nem állítanak egymással szemben jelölteket - tette hozzá.

Aztán megérkezett a lapunknak küldött válasz is. Mint írták, az LMP Budapesti Kongresszusa pénteken egyrészt úgy döntött, hogy hivatalos tárgyalódelegációt küld a fővárosi szintű önkormányzati egyeztetésekre, majd külön megerősítette, hogy a tárgyalások során az LMP zöld minimumprogramot érvényesítsen a megállapodások feltételeként.

A pénteki döntések értelmében a tárgyalódelegáció a főváros összes ellenzéki pártjával tárgyalásba kezdhet,

az elveknek és prioritásoknak megfelelő konkrét indulási megoldásokról a Budapest Kongresszus újra tárgyal majd - közölte az LMP, hozzátéve: a tárgyalódelegációjuk nem köt külön alkukat és nem köti más politikai szereplőhöz a tárgyalásokban való részvételét.

Mondhatnánk, hogy innentől egyszerű a helyzet, de azért annyira még sem:

"értelemszerűen csak olyan javaslat kerülhet majd a Budapest Kongresszus elé, ami összhangban van az LMP Országos Kongresszusának a párt stratégiájáról hozott döntésével és az ennek alapján korábban megkötött megállapodással. Eszerint bármilyen önkormányzati együttműködésnek feltétele, hogy az segítse az LMP alapításakor kitűzött célokat, különös tekintettel az elmúlt harminc év bukott politikájával szembeni alternatíva építésére"

- engedtek egy kis bepillantást a belső mechanizmusukba.

Egyébiránt hangsúlyozták, hogy a Budapest Kongresszus megerősítette abbéli szándékát is, hogy az általa már korábban is támogatott Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltet segítse az előválasztás második fordulójában való sikeres szereplésre.

A válaszban a Jobbikra nem tértek ki, így azt sem tudhatjuk, hogy pénteken döntöttek-e bármiről is a párttal kapcsolatban. Ugyanakkor Puzsér Róbert pénteken egy háttérbeszélgetésen arról beszélt újságírónk előtt is, hogy a baloldali pártok szabotálják az előválasztás második fordulóját.

Azt azért reméljük, Tarlós István nem most kér egy kávét magának.