Puzsér szerint a baloldal nem akar előválasztást és hónapok óta szabotálják a szervezést

Puzsér szerint a baloldal nem akar előválasztást és hónapok óta szabotálják a szervezést

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony támogatói rá kennék a felelősséget.

Puzsér Róbert, a Jobbik és az LMP főpolgármester-jelöltje egy háttérbeszélgetésen avatta be a sajtó képviselőit az előválasztás szervezése körül zajló gyanús folyamatokba. A publicista szerint:

az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd 3 hónapja, a voksolás feltételeiről való megállapodás óta szabotálja annak előkészítését.

A publicista elmondta, hogy a három baloldali formáció konzekvensen hátráltatja a szükséges lebonyolítószervezet felállítását: többször megváltoztatták az egyeztető bizottság személyi összetételét és hosszú hetekre képtelenség őket a tárgyalóasztalhoz ültetni. Úgy véli, ez egyértelműen azt üzeni, hogy ezek a pártok már nem is akarnak előválasztást, annak ellenére, hogy ő részt venne ebben a "politikai innovációban".

Eközben Puzsér meglátása szerint zajlik a "közvéleményzsarolás", aminek keretében az MSZP különböző intézeteken keresztül olyan mérési adatokat dobatott be a köztudatba, melyek szerint Karácsony Gergelynek 38 százalékos támogatottsága van, míg neki csupán 5 százalékos. A háttérbeszélgetésen feltette a költői kérdést:

"Ha ez valóban így van, akkor miért nem akarnak előválasztást?"

Emellett már várja, hogy beinduljon az ellenfelét támogató, egyébként szerinte a NER által kitartott balliberális orgánumokban a médiahadjárat, ami majd megpróbálja arra szorítani őt, hogy álljon el a jelöltségtől. Ennek kapcsán kijelentette:

"Nem tudnak annyit mocskolni, hogy visszalépjek."

A leplezetlen manipuláció kapcsán hozzátette:

"Szívesen elindulok, sőt akár veszítek is egy olyan előválasztáson, ahol nyerhetek is. Ők ezek szerint nem."

- utalt a Karácsony Gergely mögött álló pártokra. Azt is elárulta, hogy a lebonyolítás folyamatának már márciusban meg kellett volna kezdődnie, mivel a személyes szavazáshoz előzetes regisztrációra lesz szükség, az internetes voksoláson pedig ügyfélkapus regisztrációval lehet majd részt venni.

Elmondása szerint neki és a stábjának erre részletes forgatókönyve van, sőt egy civil szervezettel is kapcsolatban állnak, akik lebonyolítanák a procedúrát. De a kompromisszumokra is hajlanak, a dátum tekintetében akár októberig, közvetlenül az önkormányzati választások előttig is elmennek, ha kell.

"Nem a prognosztizált százalékokon múlik majd a végeredmény, hanem a mozgósításon, ők pedig jól mozgósítanak Budapesten, viszont azt internetes szavazás elbizonytalanítja őket"

- fejtette ki a publicista, aki szerint az anyagi kérdések is komolyan közrejátszanak a halogatásban. A baloldali formációk ugyanis azt akarják, hogy a voksolás lebonyolításába - annak az eseménynek a finanszírozásába, amit alapvetően a baloldali formációk találtak ki -  az LMP és az 1 milliárdos ÁSZ-bírság miatt komoly gondokkal küzdő Jobbik is szálljon be. Nonszensznek nevezte, hogy azt várják tőle, hogy ő teremtse elő az előválasztáshoz szükséges összeget, de mint elmondta, a lépés mögött látja a politikai rációt.

Puzsér szerint Karácsony Gergely NER-finanszírozásból működő támogatóinak azért érdeke, hogy ne valósuljon meg a megmérettetés, mert ezzel

egy esetleges választási kudarc esetén rá tolhatják a felelősséget, mondván, miatta nem sikerült leváltani Tarlós Istvánt.

Elmondta azt is, hogy elsősorban az MSZP törekszik arra, hogy megőrizze a látszólagos, ám örökös kihívó szerepét, amelyben viszont még egyszer sem érezte magát felelősnek a sorozatos Fidesz-kétharmadokért:

"Ha most alulmaradnának az előválasztáson, akkor nem csak a hatalomból, de az ellenzékből is kiszorulnának."

Puzsér arról is beszélt, hogy bármennyire is igyekeznek Karácsony Gergelyt a baloldalon integráló személyiségként beállítani, a jobboldalról nem számíthatna szavazatokra, míg ő a politikai centrumból az ingadozó, vagy akár a most még magukat biztos Tarlós-szavazónak gondoló fideszesek táborából is tudna "harapni".

Fontos szempontnak nevezte még, hogy az MSZP akkor is elégedetten dőlhet hátra, ha Tarlós István marad a főpolgármester, hiszen Molnár Zsolt, a budapesti szocialisták elnöke és papíron az előválasztás lebonyolításának felelőse,

"a NER és a Fidesz fogott embere - ezt maga Botka László, a szocialisták volt miniszterelnök-jelöltje mondta róla -, aki egy vereséggel a megbízói érdekeit is szolgálná".

Hozzátette: a szocialistáknak jelenleg az európai parlamenti választás fontosabbnak tűnik, ám ha ott leszerepelnek, akkor az előválasztás az ő szemükben fel fog értékelődni, és talán nagy kapkodva nekiugranak a szervezésnek.

Karácsony Gergelyről annyit mondott, hogy nem véletlenül ő volt a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, most pedig nem véletlenül főpolgármester-jelölt: egy semmilyen figura, aki szemérmesen félrenéz, miközben például a parkolási bizniszben a bal- és jobboldali politikai maffiák degeszre tömik a zsebüket közpénzzel.

Portálunk azon kérdésére, hogy neki több érdekérvényesítő képessége lesz-e Orbán Viktorral szemben, mint kihívójának, vagy mint azt a "70 éves tanácselnök bácsi" Tarlós István kinézi belőle, kifejtette: az érdekérvényesítést nem lehet mártír szerepből vagy passzív agresszióval megvalósítani, azokon a területeken lehet eredményt elérni, ahol Orbán Viktor nem ellenérdekelt. Ehhez az erőt pedig szerinte a fővárosi szavazók tömegei adják majd:

"Ha megválasztanak főpolgármesternek, és Orbán Viktor mégis megpróbál ellehetetleníteni, akkor utcára kell hívnom a főváros lakosságát. Ha nem fogják érezni, hogy ez róluk szól, és nem mennek ki, akkor viszont már másnap le kell mondanom."

Puzsér arra is kitért, hogy májusban hozza nyilvánosságra a programját, aminek megalkotásába majd a budapestieknek is beleszólást engednek, és amit úgy jellemzett:

"Gépről emberre, autóról gyalogosra tervezzük újra Budapestet."

A főváros működésének teljes átláthatóságát ígérte Puzsér Róbert | Alfahír

A Jobbik és az LMP által is támogatott független főpolgármester-jelölt is beállt a korrupcióellenes európai polgári kezdeményezés mögé. Az „Állítsuk meg az EU-s pénzek elcsalását" célja egy minden tagállamra kötelező érvényű antikorrupciós uniós csomag elfogadtatása. Puzsér Róbert az eseményen hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén teljesen átláthatóvá teszi a Fővárosi Önkormányzat működését.