A Jobbik a kétoldalú szlovák-magyar kapcsolatok befagyasztását követeli

A Jobbik a kétoldalú szlovák-magyar kapcsolatok befagyasztását követeli

Trianon nemcsak a múlt, hanem a jelen és a jövő is

- kezdte a Szlovák Nagykövetség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóját Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szlovák parlament április 3-án elfogadott egy törvényjavaslatot, aminek értelmében Felvidéken súlyosan korlátoznák a magyar himnusz éneklését. Gyakorlatilag csak azokon az eseményeken engedélyeznék azt, amin hivatalos magyar delegáció is jelen lenne.

A Jobbik szerint a törvényjavaslat elfogadása az európai értékek lábbal tiprása és arcul csapása a visegrádi országok együttműködésének.

Bencsik János emlékeztetett, hogy az eset nem előzmény nélküli.

  • Szlovákia úgy léphetett be az Európai Unióba, hogy érvényben maradtak azok a Benes-dekrétumok, amik háborús bűnösséggel bélyegzik meg a felvidéki magyarokat.
  • Hatályos egy olyan szlovák állampolgársági törvény, ami jelenleg is üldözi és elveszi a szlovák állampolgárságot azoktól a felvidéki magyaroktól, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek.
  • Érvényben van egy nyelvtörvény is, ami több ezer eurós bírsággal sújtja azokat, akik fel merik vállalni hivatalosan az anyanyelvüket.

Mi egy vérből valók vagyunk? (2019.04.04)

Bencsik János sajtótájékoztatója

A képviselő szerint ezek mind olyan jogsértések, amik válasz nélkül maradtak az elmúlt években, ezért tragikomikusnak tartja, hogy Orbán Viktor és a szlovák miniszterelnök tavalyi budapesti találkozója után a magyar kormányfő példaértékűnek nevezte a két állam kapcsolatát és dicsérté Szlovákia kisebbségbarát intézkedéseit.

"Mikor telik be a pohár, amikor hajlandóak lesznek nemcsak saját pártérdekeik, hanem valódi nemzeti ügyek mellett is lándzsát törni?"

Bencsik János rámutatott, hogy miközben a magyar kormány a fél világgal összerúgta a port a jogállamiságot és demokráciát lábbal tipró törvényeinek védelmében, a magyar nemzeti ügyekben érdemi kiállást nem tanusított.

"Magyarország mára egy elszigetelődött, kiközösített tagjává vált az európai nemzetek közösségének és elvesztette azokat az érdekérvényesítő lehetőségeit, amik egyáltalán lehetővé tennék, hogy a magyar kormány kiálljon az elszakított magyarság érdekeiért."

A Jobbik ezzel szemben egy határozott, de felelősségteljes nemzeti érdekképviseletre törekszik, a helyzet megoldásának pedig a helyi autonómiák megteremtését tartja.

"Követeljük a magyar kormánytól a kétoldalú szlovák-magyar kapcsolatok befagyasztását mindaddig, amíg Szlovákia nem vonja vissza a magyar himnusz korlátozását"

- jelentette ki a politikus, aki utolsó reményükként az ügyben azt említette, hogy Zuzana Caputova hétvégén megválasztott szlovák államfő még megakadályozhatja a jogszabály életbe lépését. A jogász végzettségű emberjogi aktivistát ezért arra kérik, hogy járjon elől, és ne írja alá az európai értékeket és a visegrádi együttműködést lábbal tipró törvényt.

A sajtótájékoztató után a Jobbik Ifjúsági Tagozatának fiataljai a magyar himnusz szövegének részleteit ragasztották fel a nagykövetség bejáratára, ahová este fél hétkor egy flashmobbal térnek majd vissza.