A Jobbik szerint illegitim a szocialisták szombati listája, de az LMP sem érzi magáénak

A Jobbik szerint illegitim a szocialisták szombati listája, de az LMP sem érzi magáénak

Erős vár a centrum.

Amíg a Magyar Hang egy kiszivárgott belső levélre hivatkozva arról írt csütörtökön, hogy a fővárosban kerületi szinten lázadnak az LMP-ben a Puzsér Róberttel és a Jobbikkal kötött megállapodás miatt, addig az ATV-ben a szocialista Molnár Zsolt péntek reggel már magabiztosan arról nyilatkozott, hogy szombaton, április 6-án bejelenthetik, hogy „Budapesten megvan a megállapodás”, bemutatják a polgármesterjelölteket, amit jellemző módon a csatorna úgy prezentált, hogy „nagy bejelentésre készül az ellenzék holnap”.

Az Alfahír információi szerint ugyanakkor

a Jobbik-LMP-Puzsér centrum nincs (komolyabb) veszélyben, Karácsony Gergelyék holnapi akciója pedig közel sem reprezentálja a teljes fővárosi ellenzéket.

Az LMP-s forrásaink szerint – amit aztán Demeter Márta, a párt társelnöke is megerősített – a pártban továbbra is az Országos Kongresszus döntése az irányadó, miszerint egy új politikai pólus felépítésére kell törekedni. Ráadásul továbbra is érvényben az az elhatározásuk is, hogy a szövetségi politikájukat alapvetően az elmúlt 30 évvel szemben kell megfogalmazniuk.

Jelzésértékű, hogy az ökopárt budapesti elnöke, Moldován László (aki egyébként szintén aláírta a háromoldalú megállapodást) lapunkkal közölte,

„az LMP nem vesz részt holnap semmilyen közös ellenzéki eseményen”.

Az nem titok, hogy a mindkét párt által támogatott független főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert elképzelése szerint a fővárosi ellenzéki egyeztetés úgy zajlana le, hogy a tárgyalóasztal egyik oldalán a centrumpártok, velük szemben pedig a régi baloldali pártok foglalnak helyet, ennek a szándéknak pedig szögesen ellentmond az, hogy Molnár Zsolt, illetve az MSZP rá akarja erőszakolni az akaratát az összes ellenzéki erőre. Úgy tudjuk, ezt a lépést a Jobbikban úgy értékelik, hogy az MSZP a fővárosi ellenzék vezetőszerepét akarja magáénak, holott erre még a saját maguk által megrendelt közvélemény-kutatási adataik sem jogosítják fel őket, nem is beszélve a valós politikai súlyukról a DK-hoz, a Momentumhoz és a többi ellenzéki párthoz képest.

Bencsik János országgyűlési képviselő, a Jobbik budapesti elnöke ezzel kapcsolatban lapunknak úgy fogalmazott, hogy pártja is érzékeli az elvárást egy bizonyos mértékű együttműködésre, de szerinte a legtöbb potenciális ellenzéki szavazatot csak úgy lehet felszívni, ha nem veszítik el közben a pártok az identitásukat, ha mindenki meg tudja őrizni az arcélét. Leszögezte, a Jobbik nem vitatja el, hogy a régi baloldali pártoknak is megvan a támogatottsága Budapesten, de elvárják, hogy ugyanezt az új politikai centrumtól se vitassák el.

„Bármilyen ellenzéki együttműködés csak abban az esetben képzelhető el, ha az óbaloldal tudomásul veszi, hogy elmúltak a 70-30-as régi szép idők, és megképződött egy új pólus, amely mögött komoly szavazóbázis áll”

- fogalmazott a jobbikos.

Az elmúlt hetek LMP-ből kiszivárgó ellentmondásos hírei kapcsán is kérdeztük Bencsik Jánost. Mint mondta,

bíznak abban, hogy az LMP is érzi a történelmi felelősségét abban, hogy a NER-t most úgy van esély megroppantani Budapesten, hogy ehhez senkinek nem kell feloldódnia egy nagy közös baloldali olvasztótégelyben.

A fővárosi ellenzék helyzete egyébként valóban nem egyszerű, egyrészt van egy összbudapesti egyeztetés, ezen a Jobbik nem vett részt, és az LMP is csak maximum informálisan, illetve zajlanak a 23 kerületben a több tucat szálon futó helyi egyeztetések is. Az nem jelent meglepetést, hogy a Jobbik helyi vezetői, képviselői ezeken a megbeszéléseken több kerületben is részt vettek,

de megtudtuk azt is, hogy hivatalos döntést egyetlen egy esetben sem hozott a Jobbik arról, hol tudnának közös civil vagy közös ellenzéki jelöltet támogatni.

Információink szerint a végső döntést az országos elnökség hozza majd meg, figyelembe véve a helyi szervezetek ajánlásait. Ugyanakkor az országos elnökség kifejezetten kérte az alapszervezetek véleményét arról, hogy a helyi jobbikos érdekérvényesítést milyen formában képzelik el.

Bencsik János mindezek tükrében igen sarkosan kommentálta a szombati bejelentéseket.

A Karácsonyék által holnap bemutatni tervezett listáról a Jobbikot se hivatalosan, se informálisan nem értesítették, a neveket nem ismerik, így azokat nem is tudják véleményezni, így azokat illegitimnek tekintik.

 „Bárkik szerepeljenek is ezen az állítólagos listán, ők nem az ellenzék jelöltjei, legfeljebb az ellenzék egy részének jelöltjei”

– fogalmazott a Jobbik fővárosi vezetője, hangsúlyozva: a Jobbik nélkül senki nem képviselhet összellenzéki álláspontokat Budapesten.