Egy Facebook-megosztásban merül ki a Fidesz tiltakozása a magyarellenes szlovák himnusztörvény ellen

Hidvéghi Balázs

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója megosztott egy cikket – gyakorlatilag ennyiben foglalható össze a máskor az országot óriásplakátokkal, tévé- és rádiószpotokkal elárasztó Fidesz reakciója a szlovák himnusztörvényre. A politikus, aki pártja EP-képviselőjelöltje is, reménykedik a diplomáciai megoldásban, mert érdekeltek abban, hogy a V4-es továbbra is együttműködjenek.

Napok óta várjuk, hogy a „Nekünk Magyarország az első” szlogennel kampányoló Fidesz igazán tökösen megnyilatkozzon a magyarellenes szlovák himnusztörvény ügyében. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt EP-képviselőjelöltje és kommunikációs igazgatója lapunk ez irányú kérdésére így reagált:

Ha figyelemmel kíséri az én személyes Facebook-oldalamat, akkor a döntést követően néhány órán belül én már megosztottam Világi Oszkárnak azt a nyilatkozatát, ami szerintem irányadó, amiben úgy fogalmazott, hogy amíg ő a DAC elnöke, addig minden meccsen el fog hangazni a Himnusz. Én erre azt írtam, hogy »pontosan így«.

(A pontosság kedvéért rögzítsük: a kormánypárti politikus valójában a 888 nevű fideszes propagandaoldal Világi Oszkár nyilatkozatát ismertető írását osztotta meg.) Felvetésünkre, mely szerint a szlovák himnusztörvény nem csak a DAC mérkőzéseire vonatkozik, Hidvéghi úgy reagált, tudomása szerint a törvény vitája során a szlovák törvényhozó a dunaszerdahelyi csapat meccseire hivatkozott,

de nem csak arról szól persze, hanem általában.

Magyar ellenállás Dunaszerdahelyen | Alfahír

Mint arról beszámoltunk, májustól tilos lesz Szlovákia területén olyan helyen énekelni külföldi ország himnuszát, ahol nincs jelen az adott állam hivatalos küldöttsége.

Hidvéghi emlékeztetett, a külügyi tárca azonnal magyarázatot kért a szlovák féltől, ő maga pedig abban reménykedik, hogy diplomáciai úton sikerül rendezni ezt a kérdést. Ismertette, hogy a szlovák fél máris jelezte, illetve politikusok nyilatkoztak az ügyben, hogy ezt a törvényt felül fogják vizsgálni, „ami nagyon helyes” – tette hozzá.

Hidvéghi azt szeretné, hogy az az egység, ami a Visegrádi Négyekben az elmúlt években kialakult és megerősödött, az folyamatosan tovább működne, ők ebben érdekeltek.

Ezt a kérdést természetesen rendezni kell minél hamarabb

– szögezte le a kormánypárti politikus.

A Fidesz központi Facebook-oldalának még annyira sem futotta a felvidéki magyarok melletti kiállásból, mint a kommunikációs igazgatónak. A közösségi médiában a kormánypárt cikkünk megjelenéséig egyetlen posztban sem tiltakozott a szlovák politika által keltett jogtiprás ellen.

Emlékezetes, a magyarellenes törvény megszavazásának estéjén flashmobot szervezett a Jobbik Ifjúsági Tagozat Szlovákia budapesti nagykövetsége elé, ahol a Himnusz eléneklésével tiltakoztak a polgári és európai normákba ütköző szlovák jogszabály ellen. A konzervatív párt ifjaihoz csatlakozott a Lehet Más a Jövő (az LMP ifjúsági tagozata), valamint a TizenX (a Momentum ifjai).

Nemzeti imádságunkkal a szlovák jogtiprás ellen - Himnuszénekléssel tiltakozott a Jobbik IT

A Himnusz eléneklésével tiltakozott a felvidéki magyarságot ért újabb jogfosztás ellen a Jobbik Ifjúsági Tagozata a szlovák nagykövetség épülete előtt Budapesten. Az akcióhoz az LMP és a Momentum ifjúsági szervezetei, a Lehet Más a Jövő (LMJ) és TizenX is csatlakoztak.

És bár kapott meghívót a két kormánypárt ifjúsági szervezete, a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is, de

a kormánypárti ifjak nem csatlakoztak a felvidéki magyarság melletti kiálláshoz.

Emlékezetes, az Orbán Viktort kigúnyoló karikatúra kapcsán az Orbán-kabinet nagykövete útján követelte, hogy Szlovénia avatkozzon be a sajtó ügyeibe, míg a szlovák himnusztörvény ügyében gyanúsan nagy a csend.

Kigúnyolják Orbánt: azonnal tiltakozik a külügy, betiltják a Himnuszt: "majd megvizsgáljuk az ügyet"

Szlovákia a magyar külügyminiszter hümmögő bólogatása közepette az utóbbi évek legvisszataszítóbb magyarellenes intézkedését hozza meg, ám a magyar diplomácia inkább egy szlovén hetilap Orbán Viktort ábrázoló karikatúrájával foglalkozik. Itt tartunk, itt tart a magyar nemzetpolitika. Álljon itt két hír, okulásként: Szlovákia bünteti a magyar himnusz eléneklését, a magyar diplomácia nem tesz semmit.