Politikai öngyilkosság, vidéki bosszúhadjárat, értelmetlen diktátum - kiakadt a Jobbik és az LMP Karácsony Gergelyékre

Politikai öngyilkosság, vidéki bosszúhadjárat, értelmetlen diktátum - kiakadt a Jobbik és az LMP Karácsony Gergelyékre

Ahogy arról beszámoltunk, Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt otthagyta Karácsony Gergely előválasztási tárgyalóasztalát, miután az MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum felrúgta a korábbi megállapodást, és szombaton a Jobbik és az LMP nélkül nevezett meg 23 polgármesterjelöltet.

Politikai öngyilkosság

Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke az elmúlt napok eseményeit az Alfahírnek úgy értékelte, hogy a szocialisták láthatóan sem az előválasztást, sem a teljes ellenzéki együttműködést nem gondolták komolyan.

"Amit az MSZP, a DK és a Momentum most művel, az politikai öngyilkosság, az LMP és a Jobbik szavazói nélkül biztosan nem lehet győzni Budapesten"

- jelentette ki a jobbikos képviselő.

Bencsik János szerint az óbaloldali pártok nem Tarlós Istvánt és a Fideszt akarják leváltani, hanem a biztos második hellyel megelégedve bebetonozni saját politikai túlélésüket.

"A Jobbik és az LMP a tavalyi országgyűlési választáson a budapesti szavazatok 24 százalékát kapta, vagyis 10 ellenzéki voksból 4-et. Ha valaki ennyire nem érti a választási matekot, az nemcsak korrupt, hanem politikailag alkalmatlan is"

- összegezte a párt fővárosi elnöke.

Ez nem ellenzéki együttműködés, hanem diktátum

A szombati bejelentést megelőző budapesti tárgyalásokon nem esett szó sem tartalmi kérdésekről, sem programról vagy épp Budapest jövőjéről, majd egyszer csak egy kalapból előhúztak neveket, amelyekkel a nyilvánosság elé álltak – fogalmazott lapunknak Demeter Márta, a LMP társelnöke, hangsúlyozva: ez nem ellenzéki együttműködés, hanem diktátum, amivel nem lehet a NER-t lebontani.

A LMP szerint ezeknek a tárgyalásoknak a pozíciók helyett helyett arról kellene szólniuk, hogy milyen Budapestre van szükségük az itt élőknek, hogyan lehet a korrupció ellen minden fronton fellépni és hogyan lehet a NER-t lebontani a fővárosban is. A centrum, az új pólus létrehozása, amit az LMP kongresszusa célként meghatározott pontosan erről a politikáról szól – tette hozzá.

Demeter Márta elmondta, az LMP bármifajta együttműködést nem pozíciók, hanem a NER lebontása érdekében, világos célok mentén és korrekt megállapodások alapján tud csak elképzelni. Így továbbra is várják a szombaton sajtótájékoztatót tartó pártoktól a választ arra, hogyan akarnak fellépni a Fidesszel összejátszó szereplőkkel és a közös mutyik révén egyre szélesebb körűvé váló korrupcióval szemben, ami joggal háborítja fel az embereket, és arra is, hogyan akarnak olyan tisztességes megállapodást létrehozni, amelyben a Jobbiknak is megvan a helye.

Ezzel kapcsolatban közölte, meglehetősen furcsának tartja, hogy míg a baloldali pártok vidéken szívesen építenek a Jobbik támogatottságára, addig Budapesten kizárják őket a tárgyalásokból.

"Ez nem csak tisztességtelen, de értelmetlen politika. Ha valóban ellenzéki együttműködést akarnak, akkor ez nem tud így működni"

– szögezte le.

Nem lesz vidéki bosszúhadjárat

Sneider Tamás hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva szintén „politikai öngyilkosságnak” nevezte a „óbaloldal” egyoldalú lépését, hiszen az Jobbik és az LMP együtt legalább 10-15 százaléknyi támogatót tudhat maga mögött a fővárosban, nélkülük tehát elképzelhetetlen Tarlós István leváltása. 

Hozzátette: vidéken számos helyen lényegében „láthatatlanok” a liberális és baloldali pártok, a Jobbik mégis úgy véli, a Fidesz teljhatalmának megtöréséhez az ő „2-3-4 százalékukra” is szükség van. 

A pártelnök reagált arra is, hogy az MSZP szerint a budapesti ellenzéki együttműködésben a Jobbikra nincs szükség: 

„mi nem kezdünk bosszúhadjáratba vidéken, nem mondjuk ugyanezt azt az ottani gyenge baloldali és liberális pártoknak.”