Még a telefonos közvélemény-kutatások is sunyi kormányzati reklámok lehetnek

Közvélemény-kutatás
Fotó: pixabay.com

A kormánypárti kampánytúlsúly nem csak a kézivezérelt közmédiáról, a több száz felvásárolt hazai sajtótermékről vagy a pártlogó helyett kormányzati kommunikációként százmilliárdokból zajló plakát- és hirdetési kampányokban mutatkozik meg. A kormány minden létező kiskaput kihasznál azért, hogy a lakosságot hamis, vagy féligaz információkkal tévessze meg.

Ennek ékes példája lehet egy leleplezett közvélemény-kutatás is, amiben a kérdések valójában burkolt kijelentéseknek tűnnek arról, hogy a magyar kormány és a hozzá kapcsolódó önkormányzatok megvédik a hazát az ellenzék veszélyes tetteitől.

Természetesen ezúttal is a migrációról, és az azzal kapcsolatos álhírekről van szó.

A Magyar Narancs azt írja, egy Balatonalmádiban végzett telefonos közvélemény-kutatás során a lakosoknak olyan manipulatív kérdéseket tettek fel, mint például, mi a véleményük a helyi polgármesterről, képviselőkről, országos vezető politikusokról, köztük úgy sorolva fel Soros Györgyöt, mintha ő is a magyar közélet szereplője lenne, pedig nem az.

A kutatásban aztán azt a kérdést is feltették, hogy

„Ön mennyire ítéli aggasztónak az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémáját? Nagyon aggasztó – inkább aggasztó – inkább nem aggasztó – egyáltalán nem az.

Jól látható, hogy már a kérdés is hamis ténymegállapítást végez, hiszen a nemzetközi migrációs helyzet és a –vita nélkül helyesen- felépített ideiglenes határzár óta Magyarországra egyáltalán nem áramlanak illegális bevándorlók. Az elmúlt években olyan kevés, hatóságilag könnyen kezelhető számú (napi 1-2 tucat) migráns jutott be az országba, mint az egész migrációs válság előtt,

amikor még a közvéleményt is hidegen hagyta a kérdés, mert a kormány nem beszélt erről egész nap.

A kérdésfeltevés továbbá azért is súlyos csúsztatás, mert azt a képzetet erősíti, hogy vannak bevándorláspárti és bevándorlásellenes oldalak, holott ilyenek nem léteznek; az illegális migrációt a lakosság túlnyomó része problémaként ítéli meg akkor is, ha nem a kormánypártok szavazója.

A kormányzati propagandaként működő tévképzetet konkrét kérdésként is felteszik:

"Ön kire szavazna inkább az önkormányzati választásokon, ha az alábbiak közül választhatna: arra a jelöltre, amelyik támogatja Orbán Viktor bevándorláspolitikáját és megvédi a kerítést, vagy arra a jelöltre, amely Soros György álláspontját támogatja a migráció kérdésében, azaz több bevándorlót engedne be az unióba és lebontaná a kerítést?”

Szinte kár is mondani, hogy utóbbi verzió nem létezik a magyar politikai közéletben, ilyen jelöltek nincsenek, és nem is lesznek - a kérdés eleve hibás és hamis indíttatású.

De itt nincs vége, a kérdéssorban álhír is megjelenik. Azt kérdezik,

Egy nemrégiben napvilágot látott javaslat szerint Brüsszel a helyi önkormányzatok részvételével helyezne el migránsokat az unión belül. Ön inkább támogatja, vagy inkább nem támogatja, hogy Balatonalmádiba migránsokat telepítsenek?

Hogy ez milyen javaslat, hol született, ki terjesztette elő, milyen fázisban tart, létezik-e egyáltalán, jogszerűen kivitelezhető lenne-e, az jó kérdés. Választ úgysem kapunk rá, hiszen a lényeg csupán annyi, hogy az adott balatonalmádi lakos a végén borítékolhatóan úgy nyilatkozzon: nem akar migránsokat Balatonalmádiba.

A kérdéssor egy pontján lehetséges polgármesterjelöltként megnevezett Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő a lapnak felháborítónak nevezte, hogy még az objektivitás látszatára sem adtak,

szerinte egyértelmű, hogy a háttérben a kormánypárt áll.

A közvélemény-kutatás kérdéseit manipulatív politikai üzenetnek tartja, amellyel azt akarják sugallni, hogy ha a polgárok nem a fideszes jelöltre szavaznak, akkor Almádiba migránsokat telepítenek be.

Múlthéten Kepli Lajos már tett egy megjegyzést erre egyik sajtótájékoztatóján: mint mondta, tudomása van arról, hogy vidéken felhívják az embereket azzal az indokkal, hogy ha az önkormányzati választáson ellenzéki jelölt nyer, akkor migránsokat fognak betelepíteni.

A legnagyobb ellenzéki párt képviselője úgy fogalmazott,

"Lehet, hogy egy szavazótábort a félelemmel egy ideig egyben lehet tartani, de egy társadalmat, egy nemzetet, egy nemzet egyes csoportjait egymásnak ugrasztani végzetes hiba"

Magyarországra egyébként valóban tízezerével érkeznek a bevándorlók, de azok nem a határnál torlódnak fel, hanem az ország számos építkezésén és gyárában: Kecskeméten éppen 700 vendégmunkásnak építenek szállót, Tiszaújvárosban háromezer, nagyrészt török vendégmunkással kezdene egy nagyberuházásba az állami MOL, Székesfehérváron pedig a nyugodt kertvárost lephetik el hamarosan az ukránok:

Érdekes módon az ukrán, szerb, bolgár és török vendégmunkások tízezreiről nem beszél sem a köztévé, sem a telefonos kutatás.

Pedig ők tényleg itt vannak, csak nem Soros, hanem Orbán hívására érkeztek.