Végre egy asztalhoz ülhet a Puzsér-Jobbik-LMP centrum az MSZP-vel és szövetségeseivel

Végre egy asztalhoz ülhet a Puzsér-Jobbik-LMP centrum az MSZP-vel és szövetségeseivel

Kedd délután tárgyalóasztalhoz ülnek az ellenzéki pártok és a két főpolgármester-jelölt Budapesten. A Sétáló Budapest közleményében úgy fogalmazott, jelentős sikert értek el a budapesti ellenzéki egyeztetések során, és úgy tűnik,

„az MSZP meghátrál, felfüggeszti megosztásra és kirekesztésre épülő tárgyalási technikáját”.

Eszerint Puzsér Róbert az alábbi javaslatcsomagot viszi a megbeszélésre:

  • Az inspiráló vidéki példák és a bölcsesség szellemében legyen teljes ellenzéki együttműködés Budapesten!
  • Egy az egyben álljon fel az ellenzék valamennyi jelöltje a Fidesz jelöltjeivel szemben!
  • Az ellenzéki pártok fogadjanak el egy Budapest-minimumot, ami a zöld alternatíva megteremtésére, antikorrupciós cselekvési tervre és a lakhatási válság enyhítésére fókuszál!
  • Legyen előválasztás, de kívánatos lenne, ha a régi baloldal olyan jelöltet állítana, aki nem érintett a parkolási botrányban, ami a kampány talán legfontosabb témája. Persze ez az ő dolguk - nem feltétel, írják. Puzsérék alkalmasnak gondolják például Tóth József XIII. kerületi polgármestert.
  • Az uniós és a parlamenti választás átlagát tekintsük irányadónak a jelöltségek elosztásánál. Az uniós frissebb, a parlamenti viszont lényegesen fontosabb és nagyobb részvételű választás volt.
  • Két lista legyen - egyiken a régi baloldal, másikon a centrum jelöltjeivel. Külön indulunk, de kitérünk egymás elől. Nem akarunk összefogni az elmúlt harminc évvel, hanem józan, a választási törvény logikájából fakadó együttműködést szorgalmazunk.
  • Az előválasztás veszteseivel szemben mindössze az az elvárás, hogy lépjenek vissza, nem a győztes jelölt támogatása. Karácsony támogatása a zuglói botrány és a megállapodásunk felrúgása után finoman szólva is problémás lenne.

- írják a közleményben. Hozzáteszik, reményeik szerint a szocialisták és Karácsony Gergely visszatérnek a december 20-án kötött megállapodáshoz, amelyet április 6-án „az egyoldalú jelöltállítással és az ellenzéki szavazók negyven százalékának kirekesztésével felrúgtak”, a fenti javaslatok lényegéről ugyanis már akkor megegyeztek.

„Hiszünk abban, hogy csak tárgyalásokkal, kölcsönös kompromisszumokkal, az írott és az adott szó megtartásával lehet előrelépni. Sajnálatos, hogy eddig nem sikerült minden résztvevőt egy asztalhoz ültetni - reméljük, ma új fejezet kezdődik.”

Új fejezet a tárgyalásokban

Információink szerint ez az első olyan fővárosi összellenzéki találkozó, ahová a Jobbikot is meghívták.

Puzsér Róbert csapatától annyit tudtunk meg, hogy az elmúlt két és fél hétben konstruktívan álltak a tárgyalások újranyitásához, ugyanakkor továbbra is úgy látják, hogy április 6-án az MSZP-P-DK-Momentum lényegében átverte az LMP-t és a Jobbikot, és ezért kerültek felfüggesztésre az előválasztási tárgyalások.

Az Alfahír információi szerint Puzsérék számára az elsődleges a 23 budapesti kerület, először itt akarnak rendet tenni. Ha van megállapodás a 23 kerületről, akkor tudják folytatni az egyeztetéseket a júniusi előválasztásról. Arra nem számítanak, hogy ma döntés születik a jelöltekről, viszont mindenképpen érdemi előrelépésben bíznak (ha Karácsony Gergelyék nem engednek, akkor nincs miről beszélniük).

A feleket egyébként az előválasztás egyik koordinátora hozta újra egy asztalhoz, de ez tudomásunk szerint nem az aHang volt.

"Bízunk benne, hogy a régi baloldal pártjai is belátták, hogy az eddigi taktikájuk a megosztottságot mélyítette és a Fidesz malmára hajtották a vizet. Bízunk abban, hogy a baloldali pártok is belátták, hogy a budapesti ellenzéki szavazók 40 százaléka nélkül nem lehet lebontani a NER-t a fővárosban. De hogy mennyire gondolják ezt komolyan, és hogy van-e valós szándék egy értelmes, nyilvános és korrekt együttműködésre, az ma este fog eldőlni"

- mondta Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke lapunknak megerősítve a tárgyalás tényét, de konkrétumokkal nem szolgálhatott.

Így egyelőre nem tudni, hogy a Molnár Zsolt vezette baloldali delegáció mivel készül Budapesten.