Ez vár ránk is? Csehországban már több ezer ukrán feketén dolgozik

Vendégmunkások
Fotó: pixabay.com

A hazai gazdaság gyengesége miatt külföldre távozó több mint félmillió magyar helyét egyre több keleti vendégmunkás tölti fel, ebben pedig meglepő módon a bevándorlásról napi 24 órában negatív üzeneteket sugárzó magyar kormány is partner.

A Magyarországra érkező vendégmunkások többsége az Európai Unión kívülről, Ukrajnából érkezik, de van ahol török vendégmunkásokat várnak.

A külföldiek érkezésükkor még legálisan –hogy az egyik fideszes plakátot idézzük- „vehetik el a magyarok munkáját”, ám intő példa lehet Csehország, ahol a feketegazdaság bővülését eredményezte a bevándorló munkaerő.

Fideszes plakát

A távirati iroda ugyanis szemlézte a cseh sajtót, amiben éppen arról írnak, hogy Richard Kolibac, az állami munkaellenőrzési hivatal (SÚIP) szóvivője szerint növekedett az elmúlt évben az engedély nélkül dolgozó külföldiek száma Csehországban, egészen pontosan

az illetékes cseh hatóságok tavaly 4583 olyan személyt találtak, akik engedély nélkül dolgoztak, és túlnyomó többségük, 80 százalékuk az Európai Unión kívüli országok állampolgára volt.

A bevándorlás ütemének növekedését jól mutatja, hogy míg 2017-ben az engedély nélkül dolgozó unión kívüli külföldiek száma 1917 volt, tavaly ez a szám 3595-re emelkedett. Többségük ukrán (2873), vietnami (285) és moldovai (197) állampolgár volt. Emelkedett az engedély nélkül dolgozó szerb, üzbég, fehérorosz és orosz állampolgárok száma is.

A cseh hatóságok elemzése szerint az engedély nélkül dolgozó külföldiek számának növekedése a jelenlegi nagy munkaerőhiány következménye, tehát ugyanaz történik náluk, mint Magyarországon fog: a kivándorolt helyi lakosság helyére behívott keleti munkások talán egy ideig legálisan dolgoztak, de ezt felváltotta a fekete foglalkoztatás és az országban való továbbmaradás.

A prágai sajtóban megjelent vélemények szerint egyébként az engedély nélkül Csehországban dolgozó külföldiek száma

jóval magasabb, mint amire az ellenőrzések során a hatóságok rájönnek, és valójában több tízezerre tehető.

Hazánkban Kecskemét lehet az egyik bevándorlási központ: mint korábban megírtuk, a Homokbánya nevű városrészen egy új lakóparkok és bölcsőde által övezett területen előbb egy 300 fős munkásszálló építését ismerte el a város jegyzője, majd kiderült, hogy nem messze tőle további 400 idegennek építenek szállót, ráadásul NER-közeli üzleti körök is feltűntek a beruházásnál. Eközben Tiszaújvárosban háromezer, nagyrészt török vendégmunkással vágnak bele egy állami MOL-beruházásba.