A Momentum, az LMP és a Jobbik sem szavazná meg az uniós források megvonását Magyarországtól

Cseh Katalin, Gyöngyösi Márton és Demeter Márta Münchenben
Cseh Katalin, Gyöngyösi Márton és Demeter Márta Münchenben

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, múlt hétvégén az LMP, a Momentum és a Jobbik képviselői vitafórumot tartottak a nyugatra üldözött magyarság körében, hogy megismertessék velük elképzeléseiket és politikájukat, illetve felhívják figyelmüket a május 26-ai európai parlamenti választás fontosságára. Demeter Mártát, Cseh Katalint és Gyöngyösi Mártont Münchenben sikerült elkapnunk három kérdés erejéig.

Ön szerint mi a legrémisztőbb dolog a mai magyar közéletben?

Demeter Márta: A Magyarországon kialakult gazdasági folyamatok:

"A mesterségesen fenntartott gazdasági növekedés a tudatosan alacsonyan tartott bérekre alapul, ennek köszönhetően elképesztően kiszolgáltatottak a magyar munkavállalók, nem emelkednek megfelelő ütemben a fizetések és eltorzul a gazdasági szerkezet."

Hiszen a magyar GDP 20 százaléka a nagy, német autóipari cégek termeléséből adódik, ami nagyon kiszolgáltatottá teszi a magyar gazdaságot.

Demeter Márta

Épp ezért az LMP a hazai kis- és középvállalkozások támogatásáért dolgozik, hogy a magyar fiatalok helyben tudjanak vállalkozni, dolgozni és minél több embert foglalkoztatni és nem kellene külföldre kényszerülniük.

Cseh Katalin: Szerintem az a legrémisztőbb, hogy Magyarország elpazarolta az uniós csatlakozás lehetőségeit, és

"hiába kaptunk napi két milliárd forintot, hogy fejlesszük a hazánkat, kevesen vitték haza azt, amit sokaknak adtak és csak egy szűk kör gazdagodott belőle, miközben az ország egyre jobban visszafejlődik."

Cseh Katalin

Mi ezért szeretnénk elérni, hogy az uniós pénzeket kórházakra, iskolákra és munkahelyekre költsék, az Európai Ügyészség pedig számolja fel a korrupciót. Csak így válhatunk boldog, fejlődő és egészséges európai országgá.

Gyöngyösi Márton: Jelenleg az a legrémisztőbb, hogy

"bárki, aki nem az Orbán-rendszer kegyeltje és nem a Fidesz szavazója, az minden lehetőségen kívül találja magát."

Gyöngyösi Márton

Ennek az eredménye, hogy százezrek menekültek el az élhetetlenné tett Magyarországról. Ráadásul ez nem csak otthon élve nyomasztó, a külföldre kényszerülőknek is szörnyű megélni, hogy nem tudnak a szülőföldjükön boldogulni, vagy egyáltalán normális légkörben élni.

Az önök pártja megszavazna-e egy olyan döntést az Európai Parlamentben, ami arról szól, hogy Magyarországtól uniós forrásokat vonjanak meg a Fidesz-kormány korrupciója miatt?

DM: Egészen biztos, hogy nem szavaznánk meg egy ilyen intézkedést.

"A magyar embereket nem szabad a jelenlegi kormányzat bűneiért büntetni."

Demeter Márta

Mi azért fogunk dolgozni az Európai Parlamentben, hogy Magyarország számára ne csökkenjen az uniós források mennyisége, ne vonjanak meg pénzt a magyaroktól, de emellett sokkal ellenőrzöttebb legyen ezeknek a forrásoknak a felhasználása. A támogatásokat közvetlenül az eberekhez szeretnénk eljuttatni, a korrupt kormányzat megkerülésével.

CsK: A Momentum semmiképp sem támogatja az uniós pénzcsapok elzárását, mi szeretnénk megmenteni az uniós forrásokat Magyarország számára.

"Azt szeretnénk elérni, hogy az Európai Ügyészség legyen a garanciája az EU-s pénzek tisztességes elköltésének, illetve azt, hogy ezeket az unió közvetlenül ossza ki."

Így az Orbán-kormányt el tudnánk zárni attól a lehetőségtől, hogy az uniós források segítségével építsen ki hatalmi oligarchiát, a források pedig megmaradjanak a magyar emberek és a magyar vállalkozók számára.

Cseh Katalin

Ha az unió osztja majd a pénzt, akkor valóban a legjobb és legtehetségesebb pályázó nyer majd, és nem az, aki kormányközeli haverokkal és protekcióval indul. Csak így lehet biztosítani a magyar emberek felemelkedését.

GyM:

"A Jobbik sohasem támogatna egy ilyen kezdeményezést, mivel a korrupt Orbán-kormány nem egyenlő Magyarországgal, egy ilyen szankció viszont elsősorban magyar embereket sújtaná, nem a Fidesz-oligarchákat."

Gyöngyösi Márton

A kohéziós források a magyar embereket illetik meg, ez egy elidegeníthetetlen jog, amit ha mégis megvonna az EU, azzal csak Orbán Viktort és politikáját erősítené.

Ön lehetségesnek tartja, hogy Orbán Viktor tényleg ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból, vagy csupán kettős játékot játszik, és azt gondolja magáról, hogy mindenkit át tud verni?

DM: Nem gondolom, hogy a kérdés úgy merülne föl, hogy Orbán vagy Európa. Világosan látszik, hogy a miniszterelnök egy olyan helyzetet akar elérni az EU-ban, hogy elkerülhesse az uniós források feletti központi ellenőrzést.

"Ezért pedig mindent megtesz, hiszen a kormányzati szereplők továbbra is a saját gazdagodásukra akarják fordítani ezeket az összegeket."

Épp ezért kell ezek felhasználását megszigorítani és ellenőrizhetőbbé tenni és közvetlenül az emberekhez eljuttatni. Az LMP számára a dilemma a következő: Európa zöld lesz, vagy nem lesz.

Demeter Márta

Már napi szinten érezhető, hogy a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót. De az is fontos kérdés, hogy megőrizheti-e hatalmát az a mostani európai elit, amely a szocialista-néppárti-liberális koalícióval kiszolgálja a környezetkárosításért és a mesterségesen alacsony bérekért is felelős, nagy multicégek igényeit.

Vagy olyan képviselőket tudunk az EP-be küldeni, akik egy új, sokkal átláthatóbb döntéshozatalú Európai Bizottságot hozhatnak létre és érdemben tudnak megbirkózni a nehéz helyzetekkel.

CsK: Sajnos fél lábbal már most is kint vagyunk az Európai Unióból.

"A Fidesz és Magyarország jelenlegi európai megítélése alapján hamarosan könnyen ott találhatja magát az ország, ahol Orbánék az Európai Néppártban: felfüggesztett szavazati joggal, források nélkül, teljesen elszigetelve."

Cseh Katalin

Ezért kell olyan, demokratikus, ellenzéki többségű magyar EP-képviselő-delegációt Brüsszelbe küldeni május 26-án, amely fel tud lépni ez ellen, visszaállítja Magyarország becsületét, megmenti Magyarország számára az uniós forrásokat és eléri, hogy ne váljunk illiberális perifériaállammá, hanem boldog, békés és fejlődő ország legyünk Európa szívében, ahová mindig is tartoztunk.

GyM: Orbán Viktor valóban kettős játékot játszik, abban az értelemben, hogy két forgatókönyvvel rendelkezik:

"Egyrészt próbálja megszervezni a populisták táborát az unión belül, akikkel - ha kellően megerősödnek - belülről bomlaszthatja fel a közösséget; másrészt, ha ez nem sikerül, akkor tényleg fennáll a veszélye, hogy Magyarországot kivezetheti az EU-ból."

Hiszen, ha elszigetelődik a rendszeren belül, az csak az ő ellenségképekre épülő politikáját fogja erősíteni. Akkor látszólag joggal hangoztathatja majd, hogy egy olyan Európai Uniónak, amely kirekeszt egy "demokratikusan választott" kormányt és miniszterelnököt, nem érdemes a tagjának maradni.

Gyöngyösi Márton

Ha már se elismerés, se pénz nem érkezik Brüsszelből, akkor majd Orbán Viktor is tarthat egy Brexithez hasonló népszavazást.

"Tulajdonképpen mindkét forgatókönyv kedvező számára, hiszen a saját hatalmának bebetonozása a cél, nem a magyar nemzeti érdek képviselete."

"A magyar ember szabadnak született, nem szereti, ha Kádár Jánosok és Orbán Viktorok telepszenek a nyakára"

Május 4-én és 5-én Münchenben, illetve Bécsben folytatódott a XXI. századi pártok vitasorozata, melynek első állomása Londonban volt, még április 8-án. A Jobbik részéről Gyöngyösi Márton, a Momentumtól Cseh Katalin, az LMP-től Németországban Demeter Márta, Ausztriában pedig Vágó Gábor vett részt a kerekasztal-beszélgetéseken.