Nem biztos, hogy kimegy Brüsszelbe a volt FPÖ-vezér: Strache átgondolja politikai jövőjét

Heinz-Christian Strache

Facebook-posztban üzent választóinak Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányos körülmények között távozott elnöke.

A szabadságpárti politikus hosszasan hálálkodott az FPÖ híveinek, amiért az osztrák választási rendszerben használatos, úgynevezett "elsőbbségi szavazataikkal" őt támogatták.

A szám szerint 44500 voks elegendő volt ahhoz, hogy Strache mandátumot szerezzen az Európai Parlamentben, ám az ibizai videókat nyilvánosságra hozó "bűnszervezetről" való lamentáláson túl érdemi információt nem közölt arról, hogy kimegy-e Brüsszelbe.

Pártjának az osztrák kormányzatban 2019. május 20-áig tevékenykedő tisztviselőit sikeresnek nevezte, az őt megbuktató videók nyilvánosságra kerülését pedig "politikai merényletnek" minősítette.

Bejegyzése végén Strache így köszönt el híveitől:

"Most időt fogok szakítani arra, hogy feleségemmel, családommal és legközelebbi bajtársaimmal együtt elgondolkozzam a politikai jövőmről."

EP-képviselő lesz Strache? | Alfahír

Az Azonnali arról ír, hogy kampány indult az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói körében: írják rá Heinz-Christian Strache nevét külön is a szavazólapra. Ausztriában lehetősége van az osztrákoknak arra, hogy az adott pártra való szavazáson túl kiválasszanak valakit a listáról, akit különösen szívesen látnának a következő öt évben az Európai Parlamentben.