Egyetlen elefántot sem öltek meg vadorzók tavaly, Afrika egyik legnagyobb rezervátumában

Egyetlen elefántot sem öltek meg vadorzók tavaly, Afrika egyik legnagyobb rezervátumában

Egyetlen elefántot sem öltek meg vadorzók az elmúlt évben Afrika egyik legnagyobb vadvédelmi rezervátumában, ami szakemberek szerint rendkívüli fejlemény a Svájcnál nagyobb területű, több tíz ezer állatnak otthont adó térségben.

A Mozambik északi részén elterülő Niassa rezervátumban az elmúlt években több ezer állat esett vadorzók áldozatául.A New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS) szerint a kedvező fejlemény annak köszönhető, hogy a mozambiki kormány a térségbe gyorsreagálású rendőri erőket vezényelt, amelyek igen rámenősen járőröznek mind földön, mind a levegőben.

Az agresszív járőrözésnek köszönhetően a leölt elefántok száma az évi 12 ezer egyedről 2600-ra csökkent 2016-ra. A vadorzás elleni fellépés 2015-17 között tovább csökkentette a megölt elefántok számát.

Utoljára 2018. május 17-én találtak vadorzók által megölt elefánttetemet Niassában

- közölte James Bampton, a WCS mozambiki igazgatója az AP amerikai hírügynökséggel.


"Ez egy páratlan eredmény. A politikai akarat a siker fő oka"

- tette hozzá.

 Felipe Nyusi mozambiki elnök személyesen hatalmazta fel a hatóságokat a gyorsbevetésű erő létrehozására. Az új intézkedések nyomán a mozambiki kormány partnerei azt remélik, hogy valódi esélyt kaptak az niassai elefántok arra, hogy populációjuk megerősödjön.

Bampton elismerte ugyanakkor, hogy a megmaradt elefántok alacsony egyedszáma is hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a vadorzás. Egy éve még úgy becsülte, hogy kevesebb mint kétezer elefánt él Niassában, az októberben végzett elefántszámlálás adatai szerint mintegy négyezer lehet a rezervátumban.

Az új intézkedések alapján a gyorsbevetésű erők tagjai azonnal letartóztathatják a felételezett vadorzókat, és 72 órán belül a helyi ügyész elé terjeszthetik ügyüket vádemelésre. Ha valakit csupán fegyverviselésen kapnak, az már egyenlő az illegális vadászat szándékával, ami 16 év börtönbüntetést vonhat maga után

- magyarázta az illetékes.

A legutóbbi felmérések szerint az afrikai elefántpopuláció 415 ezerre csökkent a kontinensen az 1900-ban becsült több millióról.