A Momentum beállt Bencsik János mögé a XX. kerületben, és Kanász-Nagy Máté szerint is alkalmas jelölt

A Momentum beállt Bencsik János mögé a XX. kerületben, és Kanász-Nagy Máté szerint is alkalmas jelölt

Ahogy arról beszámoltunk, a Jobbik Bencsik Jánost jelöli ellenzéki polgármesterjelöltnek a XX. kerületben Szabados Ákos helyére. A Momentum  Mozgalom néhány perccel ezelőtt juttatta el lapunkhoz a bejelentéssel kapcsolatos alábbi közleményt:

"A Momentum a budapesti ellenzéki tárgyalásokban már a legelső pillanattól amellett volt, hogy mind a Jobbikot, mind az LMP-t be kell vonni az együttműködésbe, így van ugyanis valódi esély megtörni a Fidesz hatalmát Budapesten. Ma végre ez is megvalósult: mind a Jobbik, mind az LMP részévé vált a megállapodásnak. 

A mai bejelentés után csak egyetlen kerületben tűnik úgy, hogy még megoldaltan a helyzet: bár korábban Pesterzsébeten a jelenlegi független polgármester, Szabados Ákos volt az ellenzék közös jelöltje, kiderült, hogy a Fidesz is saját jelöltjeként tekint rá. A polgármester nem zárkózott el a Fidesz támogatásától, így az ellenzék nem tudja őt támogatni helyben. 

Pesterzsébeten több új jelölt is felmerült, végleges döntést azonban még nem hoztak az ellenzéki pártok. A Momentum az ellenzék közös XX. kerületi jelöltjének Bencsik Jánost, a Jobbik országgyűlési képviselőjét és budapesti elnökét támogatja.

Egyúttal reményünket fejezzük ki, hogy a helyzet hamarosan megoldódik a kerületben, és Bencsik János egyedüli jelöltként, az összes ellenzéki párt támogatásával hívhatja ki a Fidesz jelöltjét".

Bencsik János jelölésével kapcsolatban megkerestük az LMP-t is, Kanász-Nagy Máté ügyvezető a párt szempontjából csak általánosságban tudott fogalmazni, ugyanakkor személyes tapasztalatát is megosztotta. 

Elmondta, az LMP területi szervezete még nem hozott döntést, ugyanakkor minden olyan jelöltet megfontolnak, és adott esetben támogatni tudnak, aki a pártok és a választók konszenzusos támogatását bírja, és aki ezek mellett felkészült, tapasztalt, esélyes kihívója a fideszes jelöltnek.

Kanász-Nagy Máté elmondta, hogy mindkét felmerült jelölttel (sajtóhírek szerint az MSZP Balog Róbertet, a Főtáv korábbi szóvivőjét jelölné, bár Molnár Zsolt budapesti elnök csak jövő hétre ígért jelöltet) tud szimpatizálni, és Bencsik Jánosban is látja a fenti potenciált. Egyébként az LMP célja továbbra is az, hogy egy jelölt legyen minden kerületben.

Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja lapunknak egyelőre csak annyit mondott, hogy a pártja az ellenzéki megállapodáshoz tartja magát. 

(Kerestük a Párbeszédet is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.)