Nemzetközi együttműködés a kukában: nem csak a Hajógyári-sziget világörökségi védettségét bukták Orbánék

Hajógyári-sziget

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Orbán-kormány még májusban vette le a világörökségi státuszra javasolt helyszínek listájáról az Óbudai-, vagy közkeletű nevén a Hajógyári-szigetet.

A kormányzat akkor azzal indokolta a meglepő lépést, hogy a területen található Hadrianus-palota világörökségi státusza lehetetlenné tenné az épületegyüttes korhű helyreállítását. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Fidesz-kabinetnek ilyen jellegű tervei vannak, ám ezekről azóta sem tudni semmi konkrétumot.

Az viszont már biztos, hogy ezzel a húzással a kormány

eljátszotta annak lehetőségét, hogy a Magyarországot is érintő dunai limes bekerüljön a világörökségi nyilvántartásába.

Az Átlátszó adott róla hírt, hogy a példátlan, osztrák-német-szlovák-magyar közös nevezéssel benyújtott, 2018 februárjában hivatalosan is bemutatott, hatalmas tudományos munkát reprezentáló pályázatot és a hozzá kapcsolódó, a Kiemelkedő Egyetemes Értéket bizonyító és leíró tudományos dokumentációt Orbánék úgy, ahogy van, elkótyavetyélték.

A portál kiemelte, hogy az úgynevezett nemzetközi sorozathelyszínek közé illeszkedő dunai limes tényleg világszenzáció lehetne, hiszen a Római Birodalom egykor csaknem 5500 kilométer hosszan, az Észak-Atlanti-óceántól Európán át a Fekete-tengeri, onnan Kis-Ázsián át az Indiai-óceánig, onnan pedig Afrikán át a középső Atlanti-óceánig terjedő, ókori határvédelmi létesítmények romjai a minőségi turizmusból származó bevételekkel járulhatnak hozzá az ország vidéki területeinek fejlesztéséhez. Nem is beszélve arról, mekkora presztízst jelentett volna Magyarország számára, hogy a kilencedik magyar világörökségi helyszínt véglegesíthettük volna hazánk területén.

Július 6-án azonban az ORF osztrák közszolgálati média a következőképpen számolt be a lehetőségek elszállásáról:

"Az UNESCO Világörökség Központja ma megtagadta az Ausztria, Magyarország, Németország és Szlovákia együttműködésében világörökségi címre jelölt Dunai Limes felvételét a világörökségi listára. A testület Bakuban tartott közgyűlésén a magyar szakasz röviddel ezelőtt végrehajtott módosítása miatt döntött az elutasítás mellett. A nevezésnek eredetileg nagyon jó esélye volt. Az UNESCO Világörökség Bizottságának az azeri fővárosban tartott közgyűlése a döntéssel arra a legutóbbi magyar döntésre reagált, amely kivette a nevezésből a Budapesttől északra található Aquincum régészetileg megőrzött együttesét – nyilatkozta az UNESCO Világörökség Bizottság osztrák képviselője."